Mehmet Akif'e göre ideal Müslüman nasıl olmalıdır?
İstanbul Fatih'te Kur'an-ı Kerim ruhuyla yoğrulmuş manevi bir iklimde yetişen Mehmet Akif Ersoy'un düşünce dünyası ve eserleri, mutlak hakikatin terennümleriyle şekillendi. Kaleme aldığı eserleriyle milli kültürümüzü ve değerlerimizi İslami perspektiften ayrılmadan yorumladı. Eserlerinin yegane gayelerinden biri Müslümanlara unuttukları değerleri hatırlatmak ve İslam ruhunu yeniden diriltmekti. Peki, Akif'e göre ideal Müslüman nasıl olmalıdır? Gelin, şiirlerinden örneklerle Akif'in ideal Müslümanlık anlayışına yakından bakalım…
Giriş Tarihi: 16.06.2021
15:43
Güncelleme Tarihi: 27.12.2022
12:16
Sesli dinlemek için tıklayınız.
MÜSLÜMAN ÇALIŞKAN OLMALIDIR
🔶 Akif, Kur'an'dan ve sünnetten aldığı ilhamla Müslümanların çalışkan olmaları gerektiğini söyler. Müslümanlar tevekkül etmelidir fakat önce elinden geleni yapıp, sonuna kadar emeğini sergileyip çalıştıktan sonra sonucunu Allah'a bırakmalıdır.
💠
Hüsrâna rıza verme... Çalış... Azmi bırakma; Kendin yanacaksan bile, evlâdını yakma! "Îş bitti... Sebâtın sonu yoktur!" deme; yılma. Ey milîet-i merhume, sakın ye'se kapılma
🔶Akif yanlış anlaşılmış tevekkül anlayışını eleştirir. Tarihten örnekler veren Akif, Müslümanların gaflet uykusundan uyanmaları gerektiğini dizelerine taşır:
💠
"Allah'a dayandım!" diye sen çıkma yataktan... Ma'na-yı tevekkül bu mudur? Hey gidi nâdân! Ecdâdını, zannetme, asırlarca uyurdu; Nerden bulacaktın o zaman eldeki yurdu? Ey yolcu, uyan! Yoksa çıkarsın ki sabâha: Bir kupkuru çöl var; ne ışık var, ne de vaha!
MÜSLÜMANLAR BATI’YA BAĞIMLI OLMAMALI
🔶 Akif, bilim ve teknolojide Batı'ya bağımlı olan Müslümanlara tepki gösterir. Nitekim şaire göre bilim ve teknolojide Batı'ya bağımlı olmak da, Avrupa'nın ekonomik anlamda sömürgesine uğramaktan başka bir şey değildir.
🔶 Akif, bu konuda devlet ve milleti eleştirir; Müslümanların dışa bağımlı ve kimsenin sömürüsü haline gelmeden sosyal, siyasi ve ekonomik hayatlarını sürdürmelerini ön görür. Bu konudaki en büyük pay; elbette cehalet ve tembellik yükünü omuzlarından atarak eyleme geçmesi gereken topluma düşmektedir.
💠
"İşimiz düştü mü tersaneye, yahut denize, Mutlaka, âdetimizdir, koşarız İngiliz'e. Bir yıkık köprü için Belçika'dan kalfa gelir; Hekimin hâzikı bilmem nereden celbedilir. Meselâ bütçe hesabını yoktur çıkaran... Hadi Maliye'ye gelsin bakalım Mösyö Loran. Hani tezgâhlarımız nerde? Sanayi nerde? Ya Brüksel'de, ya Berlin'de, ya Mançester'de!"
(x) Mehmet Akif Ersoy'un Safahat'ında yer alan halk diline özgü kelimeler
İDEAL MÜSLÜMAN GENÇLİK: ASIM’IN NESLİ
🔶 Akif'in idealize ettiği Müslüman tipinin en iyi örneği hiç kuşkusuz Asım'ın neslidir.
🔶 Mehmet Akif, Safahat adlı eserinin altıncı kitabı olan Asım'da hayal ettiği ideal Müslüman-Türk gençliğini ayrıntılarıyla anlatır ve bu ideal gençliğe "Asım'ın nesli" adını verir.
🔶 İmkansızlıklar ve kötü şartlar içine doğan Asım'ın nesli, toplumsal sorunlarla mücadele etmeye çalışır.
🔶 Akif, bunun en son örneği olarak da Çanakkale Savaşı'nı verir. Yedi bölümden oluşan eserinin birini Asım ismine ayırması, İstiklal şairimizin gençlik üzerindeki ümitlerini gözler önüne serer.
🔎 Peki, Akif'e göre Asım'ın nesli neden bu kadar önemli?
📌 20. yüzyılın başlarında savaşlarda yaşanılan mağlubiyetler, toplumsal, kültürel ve dini yozlaşmalar, Osmanlı'yı büyük bir tehditle karşı karşıya bıraktı.
📌 İşte Akif'e göre, böylesine bir dönemde medeniyetimizin tek kurtuluşu ilmi anlamda kendisini geliştirmiş, İslami değerlere sonuna kadar sahip çıkan ve toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan Asım'ın nesliydi…
💠
"Hâle baktıkça adam kahroluyor elde değil; Bizi kim kurtaracak, var mı ki bir başka nesil? — Âsım'ın nesli, Hocam"
🔶 Asım'ın nesli, Akif'in gençlere yüklediği anlamın, onlara dair hayal ve beklentilerinin bir profili olarak karşımıza çıkar.
"Asım'ın nesli… Diyordum ya… Nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi nâmusunu, iğnetmeyecek. "
(x) Safahat'ı incelemek ve satın almak için tıklayınız
📌Asım kitabı hakkında bilmemiz gerekenler
🔶 1924 yılında basılan Asım, yazılışı ile basılması arasındaki sürenin en uzun olduğu eserdir. Asım'ın ilk parçaları Sebîlürreşâd'da 1919 Eylül'ünde çıkmaya başlamış fakat Mehmet Akif'in Anadolu'ya geçiş faaliyetleri araya girdiği için uzun aralıklarla çıkmıştır.
ASIM'IN KONUSU
🔶2615 mısradan oluşan kitap hacim olarak ilk Safahat'tan sonra en uzun manzum diyaloga sahiptir. Eser, Hocazâde, Köse İmam, Köse İmam'ın oğlu Âsım ve Hocazade'nin oğlu Emin arasında geçen diyaloglar ekseninde oluşturulmuştur. Hocazâde ile Köse İmam arasındaki geçen konuşmalar, çoğunlukla memleket meselesi hakkındadır. Köse İmam oğlu Asım'dan dert yanar. Bozulan aile kurumuna ciddi eleştiriler yöneltilen eserde eski-yeni, halk-aydınlar, mektep-medrese çatışmaları yer alır. Gördüğü olumsuzluklar karşısında Köse İmam ümitsiz olsa da Hocazade Asım'ın neslinden asla ümidini kesmez. Bu nesil sayesinde İslam dünyası üzerindeki rehavet, çok geçmeden yok olacaktır…
🔎 Bunları biliyor musunuz?
📌 Akif'in ünlü "Çanakkale Şehitlerine" şiiri, Âsım'ın şiirinin sonlarına doğru Hocazâde tarafından söylenir. Yeni nesilden umutlu olan Hocazâde, gençleri beğenmeyen Köse İmam'a karşı Âsım'ın neslini savunurken kahramanlıklarının bir örneği olarak Çanakkale Savaşı'nı ele alır ve bu mükemmel destan ortaya çıkar.
(x) Safahat kitabını okumak için tıklayınız