Mehmet Akif'in derslerinde işlediği şiirler
İstiklal şairi Mehmet Akif, hayatının çeşitli dönemlerinde muallimlik yaptı. Verdiği edebiyat dersleri ile birçok talebenin ufkunu açtı. Öğrencileri arasında Reşat Nuri Güntekin, Falih Rıfkı Atay, Ruşen Eşref Ünaydın, Celaleddin Ökten gibi isimler yer alıyordu. Derslerinde kendi şiirlerini okumasa da birçok şairden istifade edip, anlattığı konuları onların dizeleriyle örneklendirdi. Gelin, Mehmet Akif'in derslerinde işlediği şiirlere daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 27.12.2020
17:19
Güncelleme Tarihi: 06.03.2022
13:14
➡ Edebiyat-ı Osmaniye'nin konularından biri de vuzuhtur. Mehmet Akif bu bahsi, fikrin açık olması ve zihinde kolay anlaşılabilmesi olarak açıklar. Örnek olarak edib-i muazzam olarak bahsettiği Namık Kemal 'in dörtlüğünü verir:
Yara nişandır tenine erlerin Mevt ise son rütbesidir 'askerlerin Altı da bir, üstü de birdir yerin Arş yiğitler, vatan imdadına!
*Mevt: Ölüm
En çok sevilen 10 Mehmet Akif Ersoy şiiri
➡ Tezat, şiirlerde oldukça çok kullanılan sanatlardan biridir. Mehmet Akif, Abdülhak Hamid'in Sahra şiirinden aldığı bölümlerde medeniyet ile bedeviliğin tezat olarak gösterilmesiyle bu bahsi açıklar.
Bir zamanlar karargahım idi Bedeviler gibi beyâbânlar Buna mucib de iştibâhım idi: Nasıl imrâr-ı vakt eder anlar
Belde halkında görmedim hayfâ Gördüğüm ünsü ehl-i vahşette Bedeviler sükûn u râhatta Sürdüğü da'ima ganemle safâ
*Beyâbân : Çöl, sahrâ İştibâh : Şüphe etme, şüphelenme Hayfâ : Yazık
Mehmet Akif'e göre şiir nasıl olmalıdır?
➡ Şeyh Galib , Mehmet Akif'in derslerinde şiirlerini okuduğu şairlerden biridir. Kendisinden "Garip fakat parlak hayaller icat eden şairlerimizdendir" diye bahseder. Onun yüksek sanatlar içeren şu mesnevisini örnek verir:
Bir deşt bu kim ne'uzü-billah Cinler cirid oynar anda her gâh
Birbirine ye's ü havf lahık Geh kar yağardı, geh karanlık
Deyc'ûr ile berf edince ülfet Bir kâlebe girdi nur u zulmet
Ser-madan olup füsürde meh-tâb Şebnem yerine döküldü sim-âb
Buzdan kırılıp sipihr-i mînâ Düştü yere rîze rîze güya
Ne'uzü-billah: Allahü Teâla'ya sığınırız Havf : Korku Lahık : Yetişen, yakalayan Sipihr: Deyc'ûr: Karanlık
➡ Halkı kötü hasletlerden soğutmak için bazı şairler, iki yüzlü kimseleri şiirlerinde öyle rezil ederdi ki artık kimse riyakarlık etmeye cesaret edemezdi. Ziya Paşa'nın Zafernamesi bu şiirlerden biriydi.
📚 Akif, Ali Paşa'nın bu dizeleri okuduktan sonra az kalsın yüreğine indiğini söyler ve bu uzun manzumeden örnekler verir:
Âfitâba yüzünün varsa da vech-i şibhi Andırır tal'at-ı meymûn-ı ferah-nâkı mehi Anda kıl san'at-ı Mevla'ya serâpâ nigehi Kadd değil kâmet-i metbû'ası bir serv-i sehi Göz değil çeşm-i dil-ârâsı yenâbi'u zülal
Eyleyen vech-i dil-ârâsına bir kere nigâh Bir dahî 'aleme bakmaktan eder istikrâh "Utlubu'l hayra" mealinden olursun agah Nazar et suret-i zibasına maşallah Nedir ol vech mübarek, nedir o hüsn-i cemal
*Âfitâb : Pek güzel Vech-i şibh: Bir şeyin başka bir şeye neden benzediğini anlatan söz Nigeh: Bakış Dil-ârâ :Gönül süsleyen İstikrâh : Tiksinme
Mehmet Akif'ten edebiyat dersleri
➡ Teşbih, divan edebiyatında oldukça sık kullanılan sanatlardan biriydi. Edebiyat-ı Osmaniye derslerinde Mehmet Akif bu konuyu şiir üzerinden açıkladı.
📚 Nedim'in beyitleri bu derste işlenen şiirlerden biriydi.
Sinede bir lahza ârâm eyle gel canım gibi Geçer ey ruh-ı revan 'ömr-i şitâbânım gibi
*Lahza: An Şitâbân : Acele eden, çabuk olan