Arama

Mehmet Akif’in Reşat Nuri’ye verdiği büyük ders

Klasikleşmiş eserlere imza atan Reşat Nuri Güntekin, Mehmet Akif'in meşhur talebelerinden biriydi. Darülfünun'daki ilk edebiyat dersinde Mehmet Akif'le tanışan Güntekin, yıllar sonra onun için "Akif'in, cesur ve realist usulünden bugün de çok istifade edebileceğimiz kanaatindeyiz." dedi. Peki, Reşat Nuri ve arkadaşları Mehmet Akif'i neden protesto etti? Güntekin, yıllar sonra pişmanlığını nasıl dile getirdi? Mehmet Akif'in, Reşat Nuri ve arkadaşlarına verdiği büyük ders neydi?

  • 16
  • 27

"İnsan, yaşadığı yerlerde beraber bulunduğu insanlara görünmez ince tellerle bağlanırmış; ayrılık vaktinde bu bağlar gerilmeye, kopan keman telleri gibi acı sesler çıkarmaya başlar, her birinin gönlümüzden kopup ayrılması, bir ayrı sızı uyandırırmış."

  • 17
  • 27
YAPRAK DÖKÜMÜ
YAPRAK DÖKÜMÜ

Yaprak Dökümü eserinde Reşat Nuri Güntekin, bir memur ailesinin gelir darlığı ve ahlâk düşkünlüğü içerisinde parçalanıp çöküşünü, ustalıklı bir dille anlatıyor. Toplumsal yönü ağır basan bir roman olan Yaprak Dökümü, eski görenek ve ahlâk anlayışına bağlı kalan bir küçük bürokratın, değişen sosyoekonomik koşulların belirlediği yeni hayatını yadırgamasını başarıyla sergileniyor.

Defalarda film ve dizilere uyarlanan Reşat Nuri'nin bu yapıtı, Batılı bir yaşam özlemi içinde olan ve onlar gibi yaşamaya çalışan İstanbullu bir ailenin karşılaştığı çıkmazlarla kaçınılmaz sonunu anlatır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın…

  • 18
  • 27

Reşat Nuri'nin İstanbul Kızı isimli tiyatro eseri Darülbedayi'de oynanmaması üzerine, yazar bu eseri Çalıkuşu adıyla romanlaştırıldı.

1922'de Vakit gazetesinde tefrika edilen Çalıkuşu, okuyucuları tarafından büyük beğeniyle karşılaştı. Bu eser, yazarı şöhrete ulaştırdı.

  • 19
  • 27

"Ümit olsa da olmasa da sonuna kadar dayanmaya mecburdum."

  • 20
  • 27
BİR KADIN DÜŞMANI
BİR KADIN DÜŞMANI

Reşat Nuri'nin bu eseri, psikolojik çözümlemeleri, Anadolu'nun gerçeklerini yansıtmadaki ustalık ve içtenliğiyle yoğunlaşan bir romandır. Güntekin,kitabında halktan kişileri başarıyla tipleştiriyor. Reşat Nuri'nin en çok okunan kitaplarından olan Bir Kadın Düşmanı eserinin bir özelliği de yazarın mektup biçiminde yazdığı tek romanı olmasıdır.

Usta yazarın bu eserinde, güzel olduğu kadar zeki ve kurnaz bir kız olan Sara ile kadınlara düşman gibi gözüken bir erkek olan Homongolos, hayat hikayesinden kesitler anlatılır. Kız, kadın düşmanı olarak bilinen erkeği, niçin kadınlara düşman olduğunu anlamaya, onu kendine âşık etmeye çalışır. Homongolos ise bu davranışa değişik yöntemlerle karşı koyar. Böylece bu roman vasıtasıyla Anadolu erkeğinin kadına bakışı yansır. Aslında eser, geçen zaman içinde kadın-erkek ilişkilerinde nereden nereye geldiği irdelenir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN