Arama

Mektuplardan derlenen 15 kitap

Goethe'nin, "Genç Werther'in Acıları" isimli mektuplardan oluşan kitabının, yazıldığı dönemin Almanyasında toplu intihar vakalarına sebep olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Cemal Süreya'nın hastanede kaldığı eşi için on üç gün boyunca mektup yazdığını? Sizler için mektuplardan derlenen 15 kitabı derledik.

  • 9
  • 15
Jurnal - Cemil Meriç
Jurnal - Cemil Meriç

Jurnal kitap özeti:

Cemil Meriç'in kendini, yakınlarını, etrafındakileri, içinde bulunduğu dünyayı, düşünce tarihini ve tarihimizi, kendi açısından ve yalın bir şekilde değerlendirdiği eseri Jurnal, yazarın gündelik düşüncesini, kişisel maceralarını, anı ve itiraflarını, yoğun duygularını, yaratış gücünü, alışılmadık yaklaşımlarını, güçlü sentezlerini, engin kültürünü birarada yansıtan bir büyülü aynadır.

Cemil Meriç'in en doğal çehresi ve olanca çoksesliliğiyle karşımıza çıktığı eser, yazarını olduğu gibi tanımamıza, değerlendirmemize yardım eden zengin biyografik malzeme de içeriyor. İsyankar, acımasız, çoğu zaman duygusal yanlarıyla bir gönül ve düşünce adamına yaklaştırıyor bizi. Jurnal, sonsuzla ve ölüm sonrasıyla bir tür hesaplaşma, bir vasiyetname, bir uzun mektup. 1955'den 1983'e marjinal bir yazarın öteki yüzü. Benliği, birikimi, şuuraltı ve şuurüstü ile sizleri bekliyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 10
  • 15
Albaya Mektup Yok - Gabriel Garcia Marquez
Albaya Mektup Yok - Gabriel Garcia Marquez

Albaya Mektup Yok kitap özeti:

Albaya Mektup Yok, çağımızın en büyük yazarlarından Gabriel García Márquez'in en güzel uzun öykülerinden birisidir. Kitap, ülkesi uğruna savaşarak yaptığı hizmetlerin karşılıksız kaldığını anlayan, emekliye ayrılmış yaşlı bir askerin öyküsünü anlatır. Bir türlü gelmeyen emekli aylığını her cuma günü karısı ve horozuyla birlikte bekleyen emekli bir albayın komik, ama bir o kadar da trajik hikâyesi sizleri bekliyor. Gabriel García Márquez'in 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülmesinde, hiç kuşkusuz, Albaya Mektup Yok'un da payı var. Büyülü gerçekçilik ustasının anlattığı her sahne, karakterlerin her davranışı, umarsız görünen bir dünyada yaşama sevincinin türküsünü söylüyor, ölüme ve yalnızlığa meydan okuyor. Her cümle, yaşamın uçsuz bucaksız boşluğunun suskunluğunu kırıyor. "İmge, gerçekliğe ulaşmanın aracıdır," diyen Gabriel García Márquez'in buruk bir alaycılık içeren bu öyküsü neredeyse görsel bir edebiyat başyapıtıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 11
  • 15
Notlar/Mektuplar - Kemal Tahir
Notlar/Mektuplar - Kemal Tahir

Notlar/Mektuplar kitap özeti:

Türkiye'nin yazın ve düşünce tarihi açısından en özgün yazar ve yaratıcılardan birini tanımak, araştırmak, yeniden düşünmek ve değerlendirmek isteyenler için, Kemal Tahir'in 'Notlar'ı şimdiden büyük bir kaynak yapıta dönüşmüş bulunuyor. 'Notlar', Kemal Tahir'in eşsiz düşünce serüveninin yıllar boyu hangi aşamalardan geçtiğinin en somut belgesini oluşturdukları gibi, bugünün ve yarının kuşaklarına dopdoplu bir yaşamın tüm birikimlerini de aktarıyorlar. Kemal Tahir'in özellikle 1940-1950 arasındaki dönemde yazdığı 'Mektuplar', bir yazın adamının, cezaevi koşulları altında bile, kendi çağı çalışmaları ve başka sanat ve düşün insanlarıyla ilişki ve dostlukları üstüne tanıklıkta bulunuyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 12
  • 15
Dostlarla Mektuplaşmalar - Stefan Zweig
Dostlarla Mektuplaşmalar - Stefan Zweig

Dostlarla Mektuplaşmalar kitap özeti:

"Mektupları okuyacak zamanınız ve keyfiniz var mı şu sıralar? Olacağını umarım."

Stefan Zweig, kişilikleri birbirinden çok farklı Rilke, Schnitzler, Bahr, Freud, Gorki ve Hesse gibi ünlü isimlerle uzun yıllar mektuplaşmış, onlarla yakın dostluklar sürdürmüştür.

Rainer Maria Rilke ile nazik ve gerçekçi görüş alışverişlerinde bulunmuş, Arthur Schnitzler ile dostça bir baba oğul ilişkisi kurmuş, aralarındaki tüm karşıtlıklara ve eleştirilere karşın Hermann Bahr ona hep yakın bir meslektaşı gözüyle bakmıştır. Kendisinden yirmi beş yaş büyük Sigmund Freud'a hayranlık besleyen Zweig'ın, Maksim Gorki'yle 1923-1936 yılları arasında süren mektuplaşmaları çok ilginçtir. Bunlar büyük gerçekçilik ve yüreklilik ile yazılan belgesel yanı yüksek mektuplardır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 13
  • 15
Babaya Mektup - Franz Kafka
Babaya Mektup - Franz Kafka

Babaya Mektup kitap özeti:

Modern edebiyatın en önemli isimlerinden biri olan Franz Kafka'nın 1919 yılında Julie Wohryzek ile nişanlanması üzerine, bu nişana karşı çıkan babası Hermann Kafka'ya yazdığı bu uzun mektup ona bu olay nezdinde söyleyemediği her şeyi içeren bir tür 'itiraf' metnidir. Baba-oğul arasındaki çatışmayı gözler önüne seren mektup aynı zamanda Kafka'nın kişiliğini aydınlatmaya yardımcı olur. Hiç gönderilmeyen ve yayımlanması amacıyla da yazılmayan bu mektup, okura Kafka'nın dünyasını açarken babasına olan hisleri eserlerindeki izleklerle birleşince daha da anlamlı hale geliyor. Dostu Max Brod sayesinde edebiyat dünyasına kazandırılan bu mektup yüzyılın en büyük itiraflarından sayılmaktadır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN