Muhit Kitap’tan “kendi insanımıza kendi edebiyatımızı sunan” eserler
Muhit Kitap birbirinden değerli ismi kitapseverlerle buluşturarak, yayıncılık hayatına hızlı bir giriş yaptı. Genel Yayın Yönetmenliği'ni geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen İbrahim Tenekeci üstlendi. Muhit Kitap, şiiri milletimizin kurucu unsurlarından biri olarak gördüğü için ilk etapta şiir kitaplarıyla yayın hayatına başladı. Şiir kitaplarını ise hemen roman ve öyküler takip etti… İşte Muhit Kitap'tan "kendi insanımıza kendi edebiyatımızı sunan" kıymetli eserler…
Giriş Tarihi: 09.11.2020
17:47
Güncelleme Tarihi: 09.11.2020
18:29
SÖZÜ YORMADAN- İBRAHİM TENEKECİ
📌Sözü Yormadan Muhit Kitap'ın ve aynı zamanda Muhit Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen İbrahim Tenekeci tarafından çıkarılan şiir kitabı.
📌İbrahim Tenekeci'nin seçme şiirlerinden oluşan Sözü Yormadan, uzun bir çabanın özeti ve yılların birikiminin bir tezahürü olarak nitelendirilebilir. Usta şair, şiir yolundaki meşakkatli otuz yıllık yürüyüşteki birikimlerini ortaya koyuyor.
📌Sözü Yormadan kitabının başında Prof. Dr. Muhsin Macit tarafından kaleme alınan "Türkçenin Sözünden Çıkmayan Şair: İbrahim Tenekeci" isimli bir değerlendirme yazısı mevcut.
Sözü Yormadan isimli eseri incelemek ve satın almak için tıklayınız
✅Şairin kendi seçkisinden oluşan kitapta "Mırıdanmalar, "Sözü Yormadan", "Mektup", "Bazı Kişisel Durumlar", "Sen Türkü Yak Ben Mermi", "Güzellik Uykusu", "Uluorta", "Olmayan", "Genç Görünmek İsteyen", "Terden Bembeyaz", "Üzülmedim Diyemem", "Kayıp Zaman İşareti", "Güneşte İhtiyarlar", " Ekmek", "Su Seviyesi", "Gizli Yazışmalar", "Öbür Divan", "Yıkım Kararı", "Ölüyorum Baba Nasılsın?", "Mamelek", "Hiç Bahar", "Şimdi Değil", "Muhaceret", "Berhayat" isimli 24 şiir yer alır.
İbrahim Tenekeci'nin hafızalara kazınan şiirleri
📌İbrahim Tenekeci, güncel edebiyatta kendi özgün sesini yakalayabilen şairlerin başında gelir. Gündelik hayatımızın sıradanlığı içerisinde fark etmediğimiz pek çok ayrıntı şairin dizelerinde kendisine önemli bir yer edinir. Onun dizeleri alışılagelmişin zincirlerini kırmamıza olanak sağlar.
📌Hüzne ve kedere bulanmış sözcükleri, elimizden tutarak çocuksu masumiyetin ve doğallığın hakim olduğu o bilinmez zamanlara doğru bizi bir davete çağırır. Şiir okuruna ise yalnızca bu eşsiz davete kapılıp gitmek kalır…
"İçimden dedim beraber yürüyelim olur mu varsın gemilerimizi taşıyamasın sular varsın yarı yolda uyuya kalsın bize gönderilen bahar
içimden dedim beraber yürüyelim olur mu varsın gölgemiz olsun hüzün dilediği gibi uzatsın can evimize ayaklarını varsın annemiz olsun tütün hayat daha sert vursun yumruklarını
içimden dedim ilmeği kaçmış bir hayat bizimkisi nedir alnımızdan öpmek için izimizi süren kalmış mıdır kalesi düşmüş bir şehrin cazibesi nedir yalnız bize yakışan bu serüven
***
içimden dedim gömülü bir ırmağın yalnızlığıdır bu beraber yürüyelim olur mu…"
📌Tenekeci başarısını kıymetli ödüllerde de taçlandırdı. Necip Fazıl ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen İbrahim Tenekeci, 2008'de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Şairi" olarak seçildi.
2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'ne, yazarımız İbrahim Tenekeci layık bulundu
"Dünyaya kıyısı olmayan bir yer Gelirken gördüğün her şeyden uzak Mahremin elinden henüz çıkmamış Ne güzel gülüyor, yardım almadan Otursan yanına, ağlasan biraz..."
"yoksun ya güvercin avlıyor avluda kedi kızlar gülüşüyor bahçede gül üşüyor –gül üşür- yoksun ya, bezden anne yapıyor öksüz öpmek için kendisine."
BAHAR BUSELİK- NURULLAH GENÇ
📌Modern zamanın dervişi Nurullah Genç'in şiirleri de Muhit Kitap aracılığıyla okurlara ulaşıyor. Şiir hayatı bir tren garında başlayan Genç, edebi yolculuğuna devam ediyor. Yağmur adlı şiiriyle Türkiye Diyanet Vakfı Na'at-ı Şerif Ödülü'ne layık bulunan Genç, güncel edebiyatımızın en ilgi gören şairlerden biri olma vasfını yıllardır koruyor.
📌Edebi yolculuğunun bir ürünü olan Bahar Buselik, ünlü şairin son eseri…
📌Köklü bir geleneğe yaslanan ve titiz bir dil işçiliğiyle sanatını kuran Nurullah Genç, Bahar Bûselik kitabında yakaladığı dille şiirin ruhuna dokunmaya devam ediyor.
✅Bahar Buselik, bahar terennümlerinden oluşuyor. Türk müziğinde bir makam olan buselik, Genç'in eserinde "bahar"a tüm makamları bahşetmiş. Baharaşiran", "Bahar Buselik", "Bahar Feza", "Bahar Muhayyer", "Bahar Neva", "Bahar-ı Saba" bunların örnekleridir...
Bahar Buselik isimli eseri incelemek ve satın almak için tıklayınız
📌Bahar, bu şiir kitabında her makamda yeniden söylenmiş bir ezgiyi andırır. Yüzyıllar boyunca şairlerin kaleminde süslenmiş bu mevsim, Genç'in şiir kitabında musiki ile bütünleşmiş, yeni bir çehreye bürünerek okurun karşısına çıkmıştır.
Bahar Buselik
"Neden o mihr-i can semadan indin Varım dedin, bu yüzden mi incindin
Karşılıklı değil yar tebessümü Nergislerin, buhurumeryemlerin Renkleri üşüyor viranelerde Gövdesini dolu vuran dalların Ölüm giydirdiler yapraklarına Kökleri sulara karışıp gitti Tohumunda reyhan olur yılların"