Arama

Necip Fazıl'a göre şiir nedir, şair kime denir?

Şiirin ne olduğu ve nasıl yazılması gerektiği asırlar boyunca edebiyatçılar tarafından tartışıldı. İmgelerle kurulan bu kadim sanatın pek çok kez tanımı yapıldı. Edebiyatımızın Sultanü'ş Şuarası Necip Fazıl Kısakürek, bu kadim mesele ile ilgili şöyle der: "Şiir nedir? suali çok eski ve pek çetin… Bu sual, insanoğluna Aristo'dan bugüne kadar duman kıvrımlarındaki muadelenin tespiti kadar zor göründü. Bu yüzden gayet âdi laflar ettiler." Usta kalem, İdeolocya Örgüsü'nde şiir hakkında görüşlerini belirtti. Peki, Necip Fazıl'a göre şiir nedir, şair kime denir?

🔹 Necip Fazıl, poetikası gereği, şiir çizgisi diğer şairlere göre daha belirgindir. Usta kalem, şiirin varlığını ve amacını düşünce dünyasının ürünü olarak kabul eder.

🔹 Şairin ve şiirin anlam dünyası, bu çerçevenin içinde oluşur, "mutlak" bir niteliğe kavuşur. Edebiyatımızın Sultanü'ş Şuarası Necip Fazıl, İdeolocya Örgüsü'nde şiirin ne olduğunu ve nasıl yazılması gerektiğini şöyle tanımlar:

🔹 Bizce şiir, mutlaka hadiseleri arama işidir. Eşya ve hadiselerin, bütün mantık yasalarına rağmen en mahrem, en mahcup, en nazik ve en hassas nahiyesini tutarak ve nispetlerini bularak mutlak hakikat işi…

🔹 Şiir, mutlaka hakikati aramakta, fevkalade sarp ve dolambaçlı fakat kestirme ve imtiyazlı bir keçi yoludur. Oradan kalabalıklar değil, gözcüler, işaret memurları ve kılavuzlar geçer. Şiir söyleyen, onu gerçek söyleyen, kılavuzdur…

🔹 Şiir, beş hassemizi kaynaştırıcı idrak mihrakında, maddi ve manevi bütün eşya ve hadiselerin maverasına sıçramak isteyen küstah ve başıboş kıvılcımlar mahrekidir.

🔹 O, bir noktaya varmanın değil, en varılmaz noktayı sonsuz ve hudutsuz aramanın davasıdır. Maddi ve manevi, eşya ve hadiselerin maverasında karargâh olan mutlak hakikat kapısının önünde, ebedi bir fener alayı… Şiir budur.

🔹 Mutlak hakikat Allah'tır. Ve şiirin ister O'na ve ister inanmayan elinde, ister bilerek ve ister bilmeyerek, O'nu aramaktan başka vazifesi yoktur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN