Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Necip Fazıl’ın tiyatro çizgisi ve bir ağlama güzellemesi olarak “Reis Bey”

Necip Fazıl’ın tiyatro çizgisi ve bir ağlama güzellemesi olarak “Reis Bey”

Reis Bey kitabının girişinde "Ön tarafı açılır kapanır bir mikap (küp) içinde hayatı yakalamak… Kapana kıstırır gibi… Tiyatro budur." şeklinde bir tanımda bulunan Necip Fazıl'ın sanat anlayışında tiyatronun ayrı bir önemi vardı. Ona göre tiyatro, güzel sanatların içinde bir zirveydi. Şiirlerinden sonra en çok ürün verdiği alan tiyatroydu. Fazıl, geniş kitlelere ideal fert ve cemiyet ile ilgili düşüncelerini aktarabilmek adına tiyatroyu daha elverişli bir alan olarak gördü. Bu düşüncesine örnek verilebilecek eseri ise katı ve som adalet anlayışından merhamete geçişin öyküsünü anlatan "Reis Bey"di.

  • 11
  • 11

1924'te Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Paris'e gitti, İstanbul'a döndükten sonra ilk şiir kitabı olan "Örümcek Ağı"nı ardından 1928'de "Kaldırımlar"ı yayımladı. Bilhassa Kaldırımlar kitabı büyük bir ilgi ve hayranlıkla karşılandı. Kısakürek, Türk şiirinde kafiyeyi en iyi kullanan şairler arasında yerini aldı.

1939'da yaşadığı buhranları anlattığı "Çile" şiirini yayımladı.

Kısakürek, edebi kişiliğinin yanında fikir ve düşünce hayatıyla da ön planda olmuştur. 17 Eylül 1943'te Büyük Doğu dergisi okuyucuyla buluştu. Derginin çıkış sebebi ülkede düşünce ve ideolojik bakımdan var olan eksikliğin giderilmesiydi. Toplam 512 sayı çıkan dergi, sık sık kapanma ve yeniden açılma süreçleri yaşamıştı. Dergi 1947'de mahkeme kararıyla kapandı ve Kısakürek "Padişahlık Propagandası Yapma- Türklüğe ve Türk Milletine Hakaret" gerekçesiyle yargılanarak tutuklandı.

Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983'te Erenköy'deki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi Fatih Camisi'ndeki cenaze namazının ardından, Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN