Arama

Necip Fazıl'ın "vaaz kürsüsü": Tiyatro

Edebiyatımızda şairliğiyle şöhret bulan üstad Necip Fazıl Kısakürek'in şiirden hemen sonra en çok iştigal ettiği tür tiyatroydu. Tiyatroyu güzel sanatlar arasında bir zirve kabul eden Necip Fazıl, birçok oyun kaleme aldı. Üstad geniş kitlelere sesini duyurabilmek için tiyatroyu daha elverişli bir tür olarak gördü. Peki, Bir Adam Yaratmak piyesi seyirci ve sanat camiası tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmışken üstad neden tiyatro yazmaya on beş yıl ara verdi? İşte tüm detaylarıyla Necip Fazıl için "vaaz kürsüsü" olan tiyatro…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 12
TOHUM FİKİRSEL HAYATINDAKİ İLK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİNİ TAŞIDI
TOHUM FİKİRSEL HAYATINDAKİ İLK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİNİ TAŞIDI

Necip Fazıl'ın ilk eseri olan Tohum; Muhsin Ertuğrul'un beğenilerine rağmen seyirci tarafından yeterince ilgi görmüş bir oyun değildi. Bu eser, Necip Fazıl'ın hayatında dönüm noktası sayılabilecek bir hadise olan; Abdülhakim Arvasi ile tanışmasından bir sene sonra yayımlandı.

Bu tanışıklık Necip Fazıl'ın şahsi ve sanat hayatında büyük değişiklikler meydana getirmiş ve sanatçı, sanatını artık dini-mistik bir çerçevede inşa etmeye başladı. Tohum tarihi piyes kategorisinde değerlendirilecek bir eser olsa da Necip Fazıl'ın fikirsel hayatındaki ilk dönüşümün izlerini taşıyordu.

Tohum kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 7
  • 12
BİR ADAM YARATMAK MUHSİN ERTUĞRUL TARAFINDAN SAHNELENDİ
BİR ADAM YARATMAK MUHSİN ERTUĞRUL TARAFINDAN SAHNELENDİ

Tohum'un gösteriminden bir süre sonra (1938)'de Bir Adam Yaratmak İstanbul Şehir tiyatrosunda sergilendi. Bir Adam Yaratmak ilk oyunun aksine seyirci ve tiyatro camiası tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. 1938'de neşredilen oyun aynı yıl Şehir tiyatrolarında Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelendi.

Bir Adam Yaratmak kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız

Necip Fazıl'ın Bir Adam Yaratmak piyesinden 20 alıntı

  • 8
  • 12
"EN BAĞLI OLDUĞUM ESER"
EN BAĞLI OLDUĞUM ESER

"Bu eserimi bugüne kadar vücuda getirdiğim eserler içinde en bağlı eser biliyor ve öylece bildirmek istiyorum. Ona olan zaafım, üstünde fazla konuşmamı yasak ediyor."

Necip Fazıl için bu eserin mahiyeti farklıydı. Piyes ayrıca içerdiği felsefi ve psikolojik derinlik, muhtevadaki zenginlik açısından Türk tiyatrosuna da yeni bir soluk getirmişti.

  • 9
  • 12
"GEÇİRDİĞİM BÜYÜK RUH ÇİLESİNİN SAHNE DESTANI"
GEÇİRDİĞİM BÜYÜK RUH ÇİLESİNİN SAHNE DESTANI

Necip Fazıl bu eserini "geçirdiğim büyük ruh çilesinin sahne destanı" olarak tarif etti. Sanatçı eserinin amacını ise "Ve istedim ki, vesile dayanağını maddi harekette bulan bu eser, ruhi harekette de öylesine bir irtifaa çıksın ki, seyirciyi fizik bir acıya sürüklesin" şeklinde belirtti. Bu sebeple eserdeki hakim temaları; Ölüm, yaşam, kader, vehim, iç sıkıntıları, hakikati arama, yalnızlık ve varoluşsal problemler oluşturdu.

Necip Fazıl'ın tiyatroları içinde başyapıt, şüphesiz Bir Adam Yaratmak'tı. Eser, tüm özellikleriyle türünün iyi örnekleri arasında sayılıyordu.

Necip Fazıl Kısakürek'ten okuyabileceğiniz 20 e-kitap

  • 10
  • 12
15 YIL TİYATRO YAZMAYA ARA VERDİ
15 YIL TİYATRO YAZMAYA ARA VERDİ

Bir Adam Yaratmak eserinden sonra yazdığı tiyatro oyunlarında aynı etkiyi uyandıramadı. Bir yıl sonra telif edilen Künye sahnelenmedi, Bir Adam Yaratmak eserinin başarısından sonra bu durum üstad için can sıkıcı oldu. Bu olaylar sonucunda Necip Fazıl yaklaşık 15 yıl tiyatro yazmaya ara verdi. Bu kırgınlığa rağmen yazılan Nâm-ı Diğer Parmaksız Salih'in yayım tarihi olan 1949'dan Reis Bey'in kitap olarak neşrine kadar (1964) on beş yıl, Necip Fazıl'ın tiyatrodan uzak durdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN