Arama

Nobel’in görmezden geldiği 10 yazar

Tolstoy, Joyce, Proust, Borges… Bugünden geriye baktığımızda Nobel Edebiyat Ödülü almış birçok ismin adı bile anılmazken, kaleme aldıklarıyla yazın dünyasını yönlendiren birçok yazar ise görmezden gelindi. Gelinen son noktada Nobel'in itibarını koruması için bir şeyler yapması gerektiğini düşünenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ederken, Nobel'in görmezden geldiği 10 yazarı derledik.

Nobel’in görmezden geldiği 10 yazar

Nobel Edebiyat ödülü her yıl olduğu gibi Ekim ayında açıklandı. Bununla birlikte birçok tartışama da beraberinde geldi. Nedeni ise 2019 yılı ödülünün Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verilmesi... Handke'nin zamanında yaptığı ve savaş suçlarını savunan açıklamaları ödül nedeniyle tekrar gündem oluşturdu. Genel kanaat ödül komitesinin muhalif yazarlara daha çok önem verdiği yönünde. Gelinen son noktada Nobel'in itibarını koruması için bir şeyler yapması gerektiğini düşünenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Nobel Komitesi Üyesi Gun-Britt Sundström, Nobel Edebiyat Ödülü'nün, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Handke'ye verilmesine tepki olarak üyelikten istifa etti. Nobel Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesine daha önce de Bosna Hersek ve Kosova'dan tepkiler gelmişti.

İşte Nobel'in görmezden geldiği 10 yazar…

  • 6
  • 17
Lev Nikolayeviç Tolstoy
Lev Nikolayeviç Tolstoy

Tolstoy'un ismi defalarca aday olarak geçmesine karşın, ilk Nobel Edebiyat Ödülü'nü alamadı. Ödül, muhtemelen bugün adı çok bilinmeyen Fransız şair Sully Prudhomme'a verildi. Akademi'nin Tolstoy, Çehov, Gorki gibi Rus edebiyatçıları sistematik olarak görmezden geldiği iddia edilmişti. Tolstoy ise konuyla ilgili "Nobel bana verilmediği için çok mutluyum. O parayı nasıl kullanacağım konusundaki problemden mahrum bırakıldım. Eminim bu para sadece uğursuzluk getirecekti." cümlesini kurdu.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 7
  • 17
Tolstoy kimdir?
Tolstoy kimdir?

Gerçekçi kurgu çerçevesinde Rusya'nın ve dünyanın en büyük yazarlarından biri olan Lev Nikolayeviç Tolstoy, 9 Eylül 1828 yılında Yasnaya Polyana'da soylu bir toprak ağasının oğlu olarak dünyaya geldi. Alman ve Fransız eğitmenlerden özel eğitim aldı. Ardından Kazan Üniversitesi'nde eğitim görmeye başladı. Üniversitedeki eğitiminden aradığını bulamayan Tolstoy, 1847 yılında diploma alamadan okulu bıraktı ve doğduğu yer olan Yasnaya Polyana'ya döndü ve burada yoksul köylü hayatına karıştı. Tolstoy'un Avrupa'ya olan seyahatleri yazarın politik fikirlerini geliştirmesinin yanında onun edebi sanatını da büyük ölçüde etkilemişti. Tolstoy, bu seyahatleri sırasında büyük Fransız roman yazarı Victor Hugo'yla tanıştı. Tolstoy, Victor Hugo'nun Sefiller adlı başyapıtından müthiş derecede etkilenmişti ve bu roman, Tolstoy'un 1869'da tamamladığı Savaş ve Barış adlı başyapıtının oluşmasında çok büyük bir etkiye sahiptir. Tolstoy'un etkisi çağımızda hâlâ kendisini hissettirmektedir ve bu etki insanoğlu yaşamayı sürdürdükçe her çağda görülmeye devam edecektir.

Tolstoy'un Müslüman olduğu gizlendi mi?

  • 8
  • 17
Anton Çehov
Anton Çehov

Akademi, 2. Dünya Savaşı esnasında da sadece savaşa katılmayan ülkelerin yazarlarına ödül vermeyi uygun buldu.

Anton Çehov kimdir?

Anton Pavloviç Çehov, Rusya'nın güneyinde, Azov denizi kıyılarındaki Taganrog'da, bakkal bir babanın oğlu olarak dünyaya gelir. Liseyi bitirir ve Moskova'ya yerleşir. Kızböceği' adlı ilk öyküsü Mart ayında, başkentteki bir mizah dergisinde yayımlanır. Karma metinler' adını verdiği yazılarını, pek tanınmayan dergilerde, sonra da Journal de Petersbourg gazetesinde, çeşitli takma adlarla yayımlar. İlk büyük tiyatro oyunu İvanov, Moskova'daki Korch tiyatrosunda sahnelenir. 1904 Mayıs ayında Çehov'un sağlığı iyiden iyiye bozulur. Eşiyle birlikte Almanya'ya giderler. 2 Temmuz'da Badenweiler'de ölür ve 9 Temmuz'da Moskova'da gömülür.

Anton Çehov'un hiç eskimeyen kitaplarından 20 alıntı

  • 9
  • 17
Jorge Luis Borges kimdir?
Jorge Luis Borges kimdir?

Arjantinli yazarın ismi ödül için geçmesine rağmen, Şilili diktatör Pinochet'ye muhalif bir tavrının olmaması ve onun verdiği bir ödülü kabul etmesi, ödülü alamamasının en önemli nedeni olarak görülüyor. Borges deyince genellikle, fikirlerin duygulara üstün tutulduğu bir edebiyat ve kör, aristokrat bir edebiyatçı akla gelir. Oysaki 1899'da Buenos Aires'te doğan Borges, 1950'lere dek, görme yetisini tamamen kaybetmemişti. Kitapları pek çok dile çevrilip dünya çapında ünlü olmadan önceki onlarca yıl boyunca yaşadığı bölgede tutkulu bir gözü peklikle polemik yazıları kaleme alan ve polemikleri seven bir yazardı. Nobel ödülünü alamadan 87 yaşında, 14 Haziran 1986'da Cenevre'de karaciğer kanserinden hayatını kaybetti.

Jorge Luis Borges'den yaşama ve okumaya dair 20 söz

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN