Nurettin Topçu doktora ödülü olarak ne istemişti?
Nurettin Topçu, fikir tarihimizin yapaylıktan ve kopyacılıktan uzak, en özgün mütefekkirlerinden biri. Felsefeden sanata, dinden ekonomiye ve eğitime kadar pek çok sahada kendine has tahlilleri, bakış açıları ve önerileri olan, hem Batı düşüncesini bilen ve gözlemleyen, hem de geleneksel yapı ve değerleri tanıyan aydınlarımızdandı. Sorbonne'da doktora yapan ilk Türk olan Nurettin Topçu, yılın en başarılı doktora tezini yazmış ve bu nedenle büyük ödüle hak kazanmıştı. Peki, kendisine kariyeri açısından oldukça cazip teklifler sunulan Nurettin Topçu, neden bu teklifleri reddetmiş; ödül olarak ne istemişti?
Giriş Tarihi: 05.03.2020
09:17
Güncelleme Tarihi: 05.03.2021
10:09
EĞİTİMİNİ AVRUPA’DA SÜRDÜRME KARARI ALDI
Daha iyi bir eğitim alabilmek için Avrupa'da tahsil görmek gerektiğini düşünen Nurettin Topçu, liseyi bitirdikten sonra 1928 yılında kendi imkânlarıyla Millî Eğitim Bakanlığı'nın açmış olduğu sınava girmiş ve kazanmıştı.
💠 Nurettin Topçu, burslu öğrenci olarak o zamanki Batı düşüncesinin kalbi olan Fransa'ya gitmişti.
🔍 Nurettin Topçu'nun kitapları
NEDEN TEKRAR LİSE EĞİTİMİ ALMAK ZORUNDA KALDI?
Fransa'nın Türkiye'deki liselerin denkliğini kabul etmemesinden dolayı Topçu buradaki eğitimine Paris'teki Bordeaux Lisesi'nde başladı. Bu lisede özellikle üç yönden kendini gösterme imkânı buldu.
💠 Birisi, yazdığı ilk denemeleri, üyesi olduğu Sosyoloji Cemiyeti (L'association de La sociologie)'ne gönderip onun yayın organında yayınlaması; diğeri Hareket Felsefesi'nin kurucusu Fransız filozofu Maurice Blondel (1861-1944) ile tanışıp bu tanışıklığın mektuplaşmaya kadar varan samimi bir diyaloga dönüşmesi ve bir diğeri de psikoloji sertifikası almış olmasıdır.
ŞARKİYATÇI MASSIGNON’A TÜRKÇE DERSLERİ VERDİ
İki sene sonra 1930'da Strazburg'a giden Topçu, burada üniversite tahsiline başlamış; psikoloji ve güzel sanatlar, genel felsefe ve mantık, çağdaş sanat tarihi, sosyoloji ve ahlâk, ilk zaman sanat ve arkeoloji dersleri almıştı.
💠 Ayrıca ilim ve fikir insanı, yazar, tıp doktoru Adnan Adıvar ve Fransız şarkiyatçısı Louis Massignon ile tanışmış ve Adıvar'ın Massignon'a vermekte olduğu Türkçe dersini daha sonra o devam ettirmişti.
SORBONNE’DA DOKTORA YAPAN İLK TÜRK ÖĞRENCİ
Strazburg'da tamamladığı doktorasını 1934 yılında Sorbonne Üniversitesi'nde vermişti. Doktora savunmasını, o sırada Paris'te bulunan Adnan Adıvar ile eşi Halide Edip Adıvar da büyük bir ilgiyle izlemişti. Böylece o, Sorbonne Üniversitesi'nde doktora yapan ilk Türk öğrenci olmuştu.
💠 Doktora çalışması "Confirmisme et Revolte" ismindedir. 1934 yılında Paris'te Fransızca olarak yayınlanmış olan eser, yıllar sonra "İsyan Ahlâkı" ismiyle Türkçeye de çevrilmiştir.
TEZİ, YILIN EN BAŞARILI DOKTORA TEZİ SEÇİLMİŞTİ
Nurettin Topçu'nun bu çalışması Sorbonne Üniversitesi Felsefe Jürisi tarafından yılın en başarılı doktora tezi seçilir.
💠 Üniversitenin geleneklerine göre ise birinci olan öğrenciler mutlaka ödüllendirilir.
🔍 Nurettin Topçu'nun Hareket Felsefesi kitabından 20 alıntı