Arama

Nurettin Topçu'nun kitapları

Nurettin Topçu, düşünce dünyasında temas ettiği fikirlerin önemi ve derinliği bakımından Cumhuriyet döneminin değerli fikir adamları arasındadır. Anadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan Topçu'nun kitapları, inanmış bir aydın ve mütefekkirin nasıl olması gerektiğinin en canlı örneklerindendir. Bilhassa, Var Olmak, İsyan Ahlakı, Ahlak, Büyük Fetih ve Türkiye'nin Maarif Davası, yazarın herkes tarafından çok sevilen kitapları arasındadır. Peki, Nurettin Topçu'nun kitapları nelerdir? İşte, 20'nci yüzyıl Türkiyesi'nin mütefekkiri Nurettin Topçu'nun kitapları…

  • 6
  • 11
AHLAK NİZAMI
AHLAK NİZAMI

Ahlak Nizamı kitabının özeti

Nurettin Topçu'nun 1950 - 60'lı yıllarda farklı dergilerde neşrettiği, temelde spirtüalizm ile materyalizmin karşılaştırmasını konu alan makalelerinin derlemesiyle oluşmuş kitabıdır. Eserde; ahlâk tüm boyutlarıyla ince elenip sık dokunarak ele alınmıştır.

Kitap dört ana bölümden müteşekkildir. Birinci bölümde; yirmi temel başlık bulunmakla beraber genel anlamda maarif, basın, sanat, adalet, ekonomi ve ahlak gibi konular incelenmiştir. İkinci bölümde; İslam, inanç, kapitalizm ve komünizm konularını irdelenirken üçüncü bölümde; Yahudilik ve İslam davası üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise; bilhassa komünizmi didik didik ederek masonluktan hiçbir farkını görmediğini ve nasıl mücadele edileceğini, Hıristiyan alemiyle bu ideoloji karşısında birlik olmak gerektiği çağrısında bulunmuştur.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

İslam davasını karşılaştırmaları okumalara tabi tutmak için bu eser, biçilmiş bir kaftandır.

"Hayatımızı çekilmez bir yük haline koyan bu ahlâkî sefaletin tâ içimizdeki müthiş manzarasını nasıl anlatalım: Sanki korkunç ve şerir bir varlık, perdenin arkasındaki o iğrenç yüzlü ifrit etrafa saldırıyor. Gayzımız, isyanımız, son haddine gelmiş gûya vurmak için, gûya ezmek için yumruğumuzu kaldırıyoruz. Fakat heyhat, kolumuz bir bez parçası gibi bitkin, kesilmiş bir halde kuvvetsiz yere düşüyor. Etrafımızdan imdat istiyoruz, gözlerimizin önünde kuvveti temsil eden zümre lâkayıt gülüyor. Halka çevriliyoruz, cemaat sarhoştur, kendine gelemeyecek kadar sızmış bir halde. Kime yalvaralım? Nereye çevrilelim?"

  • 7
  • 11
TAŞRALI
TAŞRALI

Taşralı kitabının özeti

Fikir ve düşünce hayatımızda büyük bir öneme sahip olan Topçu, Taşralı eseriyle hikayeleriyle okuyucu önüne çıkıyor.

Taşralı, Nurettin Topçu'nun 1952-1958 yılları arasında yazdığı hikayelerden oluşmaktadır. Bu kitap esasen bir fikir adamı olan Topçu'nun sanatçı kişiliğini ortaya koyuyor. Fransa'da felsefe doktorası yapan yazar, aynı yıllarda sanat tarihi ile de ilgilenmiş, deneme tarzındaki yazılarını "Var olmak" adlı eserinde toplamıştır. Taşralı'da yer alan metinler yazıldığı yıllarda Anadolu insanının meselelerini, aydın kesimin çıkmazlarını ve Topçu'nun mistik-metafizik dünyasını dile getiriyor.

Sanatta bir "Anadolu romantizmi" oluşturmak amacında olan yazar, idealist aydınların hak yolunda verdikleri hizmet mücadelesini öne çıkarıyor. Onun hikayelerini okuyanlar muzdarip bir ruhun çırpınışlarını, merhamet hamlesini ve ötelere uzanan aşkını mutlaka hissedeceklerdir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Düşünce adamı olarak tanıdığımız Nurettin Topçu'nun hikayeci yönüyle tanışabilirsiniz.

"Taşralı olmak bir kötülük müydü? Şerefli insan olmak için nereli olmak lâzımdı?"

  • 8
  • 11
İSLAM VE İNSAN- MEVLANA VE TASAVVUF
İSLAM VE İNSAN- MEVLANA VE TASAVVUF

İslam ve İnsan- Mevlana ve Tasavvuf kitabının özeti

Cumhuriyet dönemi felsefecileri ve aydınları içinde, tasavvufu yeniden yorumlaması ve onu İslâm-Türk düşüncesinin merkezine yerleştirmesi açısından Nurettin Topçu hususi bir yerde duruyor. Nurettin Topçu'nun Hareket dergisinde yayınlanan makalelerinden derlenen İslam ve İnsan isimli eserin tefekkür dünyamıza katkıları şüphesiz çok büyüktür.

İlk baskısı 1969 yılında hareket yayınları tarafından yapılmış olan bu eserde Topçu, İslâm dünyasındaki çöküntüden, Müslümanların İslâm'ın gerçek ruhundan uzaklaşmasından ve birlik ve beraberliklerinin yıkılmasından duyduğu endişelerini dile getirmektedir. Daha önce müstakil iki kitap halinde basılan bu metinlerde İslâm'ın tasavvufun üst bir yorumuna ulaşmak mümkündür.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Topçu'ya göre türlü sefaletlerle ihtirasların parça parça böldüğü hasta bir vücudu andıran İslam dünyası, en bedbaht devirlerinden birini yaşıyor ve her İslam memleketinde ruhlar birbirinden ayrılmış, birbirlerine saldırıyorlar. Her sene yüz binlerle ziyaretçi ile dolan Kabe'nin etrafında ruh birliği ve beraberliği meydana gelemiyor. Topçu'nun bahsettiği bilince ulaşabilmek adını eseri okumak faydalı olacaktır.

"Okumadan önce eser seçmenin büyük önemi bilinmelidir. En çok kitap okuyan değil, okuduğu kitaptan görüşler çıkaran ve onu, bir tarlayı derince kazıp didik didik eden alet gibi işleyen kafanın çalışması değerlidir."

  • 9
  • 11
İRADENİN DAVASI - DEVLET VE DEMOKRASİ
İRADENİN DAVASI - DEVLET VE DEMOKRASİ

İradenin Davası- Devlet ve Demokrasi kitabının özeti

İradenin Davası, Topçu'nun "irade" anlayışını, iradenin gayesini, insanda, millette, devlette ve sanattaki fonksiyonunu açık bir şekilde izah eden kapsamlı bir eserdir. Topçu bu eserinde, var olmanın mistik ve metafizik içeriğini ortaya koyup açıklama gayreti içerisindedir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Topçu iradeyi, insanı diğer varlıklardan ayıran 19 temel fark olarak belirlemekte ve bu noktadan yola çıkarak isyan, sorumluluk, hürriyet ve hareket kavramlarına yeni anlamlar yüklemektedir. O, varlığın var olma sebebini, varlığını devam ettirme azmini ve ortaya koyduğu tüm eserleri irade ile açıklamaktadır.

İlk kez 1968 yılında Hareket Yayınları tarafından basılmış olan eser, son olarak 1998 yılında Devlet ve Demokrasi'yle birleştirilerek Dergâh Yayınları tarafından basılmıştır.

"Hakikati aramadan yaşamanın imkansız olduğunu görünce kitaplara koşuyoruz."

  • 10
  • 11
BERGSON
BERGSON

Bergson kitabının özeti

Bergson, Topçu'nun akademik çalışmalarından biridir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Hilmi Ziya Ülken'in kürsüsündeki eylemsiz doçentliği sırasında Sezginin Değeri ismiyle hazırlamış olduğu doçentlik tezidir. Bergson ismiyle basılan tez üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölümde; Bergson'un felsefesi, düşüncesinin çevresi, eserleri ve felsefe anlayışı gibi konular ele alınmaktadır. İkinci bölümde Sezgi'nin ne olduğu, değişik anlamları, Bergson'un sezgiciliği, Bergson'un sezgiciliğine yapılan eleştiriler vb. konular işlenmektedir. Üçüncü bölümde ise, realitelerin sezgisi, sanatta sezgi, sezgi ahlâkı, sezgi ve din gibi konulara açıklık getirmektedir. Bergson felsefesinin ülkemizde tanıtması açısından eser, büyük bir öneme sahiptir.

Topçu'nun bu eseri ilk olarak 1968 yılında Hareket Yayınları tarafından basılmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Eser, Türk edebiyatında başta Yahya Kemal olmak üzere Tanpınar ve pek çok ismi etkileyen Bergson'un zaman kavramını bambaşka boyuta taşıyan felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak için oldukça yararlı bir kaynaktır.

"Sezginin en göze çarpan tarafı, onun esas itibariyle aktif, adeta şiddetli oluş karakteridir. Sezgi önceden, hemen hemen sönük bir lamba ışığı gibi, hafifçe canlanan ve hemen sönüveren kaçıcı eksik bir aydınlıktır. Fakat sonra bizi ansızın aydınlıkla doldurur."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN