Arama

Öğretmen kimliği ile ışık saçan edebiyatçılarımız

Yazdıkları eserleri zevkle okuduğumuz edebiyatçılarımızın, edebi yönlerinin haricinde bir de mesleki kimlikleri var elbette. En kutsal meslek olarak sayılan öğretmenlik, edebiyatçılarımız arasında da oldukça yaygın. Peki, eğitimci kimliği ile hayatlarımıza yön vererek ışık saçan "edebiyatçılarımız kimlerdir?", "eğitim sistemi konusunda ne düşünürler?" ve "öğrencilerinin gözünde nasıl bir öğretmenler?", tüm bu soruların cevabını siz Fikriyat okurları için araştırdık.

  • 16
  • 28
Öğretmenlikten sonra yaptığı mesleklerin romanlarına etkisi
Öğretmenlikten sonra yaptığı mesleklerin romanlarına etkisi

Fakat Atılgan, siyasi görüşleri neticesinde bulunmuş olduğu faaliyetlerle hapse mahkum edildi. Serbest kaldığında ise öğretmenlik yapma hakkı elinden alındı. Öğretmenlik mesleği elinden alınan Atılgan, 1946 yılında Manisa'nın Hacırahmanlı Köyü'ne yerleşerek çiftçilik yaptı. Burada taşrayı ve insanını yakından tanıma fırsatı buldu, bu aşinalığı Anayurt Oteli romanında okuyucusuna türlü şekillere aktaran Atılgan, 1976'da İstanbul'a döndü.

Öğretmenlikten sonra yazarın yaptığı muhtelif meslekler ise danışmanlık, çevirmenlik ve redaktörlüktür.

  • 17
  • 28
Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü öğretim üyesi Oğuz Atay
Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü öğretim üyesi Oğuz Atay

1934-1977 yılları arasında yaşayan Kastamonu doğumlu yazarımız Oğuz Atay, 1957'de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Askerliğini 1957-59 yılları arasında yaptıktan sonra başlangıçta tamir ve kontrol elemanı olarak Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalıştı. Görevinden istifa ettikten sonra İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu.

  • 18
  • 28
Eğitimci kimliğini yansıttığı Bir Bilim Adamının Romanı
Eğitimci kimliğini yansıttığı Bir Bilim Adamının Romanı

Atay'ın eğitimci kimliği eserlerine de yansıdı. Örneğin, Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı Mustafa İnan adlı biyografik eserinde bilim adamı ve öğretmen kimliğiyle ortaya koyduğu Mustafa İnan'ın biyografisi üzerinden "eğitimcilik vasıfları"nı aktarır.

  • 19
  • 28
Alışılagelmişin dışında bir öğretmen: Erdem Bayazıt
Alışılagelmişin dışında bir öğretmen: Erdem Bayazıt

1959'da başladığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimini, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devam ettiren fakat askerden sonra Türk Dili ve Edebiyatı'nı bitiren Kahramanmaraşlı Erdem Bayazıt, mezun olduktan sonra okuduğu lisede edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı.

Öğretmenlikle başladığı memuriyet hayatına muhtelif görevlerle devam etti.

  • 20
  • 28
Öğrencilerinin gözünden Erdem Bayazıt
Öğrencilerinin gözünden Erdem Bayazıt

Erdem Beyazıt'ın öğrencilerinden olan Hüseyin Yorulmaz, Erdem Beyazıt'ı şu şekilde tanıtır:

"1974 yılında Maraş'ta Ortaokul ikinci sınıfta okurken Türkçe dersimize alışık olduğumuz hocalardan farklı bir hoca geldi: Adil Erdem Bayazıt. Diğer derslerin hocaları önce bir yoklama yaparken ve öğrencilerle tanıştıktan sonra yıl boyunca gösterecekleri dersler hakkında bilgi verip müfredat neyse onu uygularken o öyle yapmadı."

Erdem Bayazıt'ın ilk dersini, şairin gençlik yıllarındaki anılarından yola çıkarak masalsı ifadelerle anlatan Hüseyin Yorulmaz, hocalarının ilk derste müfredattaki konulara ilişmeden, genel kültür, edebiyat, okuma yazma önemi, manevi meseleler hakkında konuştuğunu aktarır. "Niçin buraya geldiniz" sorusuyla 12-13 yaşlarındaki çocukların zihnine ilk sorgulama tohumlarını atan Bayazıt, öğrencilerine mektep, muharrir kavramları üzerinden bir medeniyet okuması yaptığını ifade eder Yorulmaz.

Yitik bir medeniyetin izini bu kavramlardan sürerek yorumlamalarda bulunan Bayazıt, görüldüğü gibi daha ilk dersinde alışılagelmişin dışında bir hoca olduğunu öğrencilerine kanıtlamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN