Arama

Öğretmen kimliği ile ışık saçan edebiyatçılarımız

Yazdıkları eserleri zevkle okuduğumuz edebiyatçılarımızın, edebi yönlerinin haricinde bir de mesleki kimlikleri var elbette. En kutsal meslek olarak sayılan öğretmenlik, edebiyatçılarımız arasında da oldukça yaygın. Peki, eğitimci kimliği ile hayatlarımıza yön vererek ışık saçan "edebiyatçılarımız kimlerdir?", "eğitim sistemi konusunda ne düşünürler?" ve "öğrencilerinin gözünde nasıl bir öğretmenler?", tüm bu soruların cevabını siz Fikriyat okurları için araştırdık.

  • 21
  • 28
Robert Koleji denilince ilk akla gelen isim: Tevfik Fikret
Robert Koleji denilince ilk akla gelen isim: Tevfik Fikret

1867'de doğup Osmanlı'nın dağılma sürecinde yetişen Tevfik Fikret, çeşitli öğretmenlik görevlerinde bulunan edebiyatçılarımız arasında.

Şairin eğitim süreci, Aksaray'daki Mahmudiye Valide Rüştiyesi'nde başladı. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarında oldukça dindar bir ortamda yetişmekteydi. Okulu, 93 Harbi yenilgisinden sonra Rumeli'den İstanbul'a gelen göçmenlere tahsis edilince, öğrenimine Galatasaray Sultanisi'nde devam etti. Bu okula girişi şairin hayatında bir dönüm noktası oldu. 11 yıl öğrenim gördüğü okulunda devrin önemli edebiyatçılarından Recaizade Ekrem, Muallim Naci, Muallim Feyzi gibi seçkin öğretmenlerin öğrencisiydi.

  • 22
  • 28
Şairin Mekteb-i Sultani’ye atanmasıyla hayatında açılan yeni dönem
Şairin Mekteb-i Sultani’ye atanmasıyla hayatında açılan yeni dönem

Ünlü edebiyatçıların tedrisatından geçen Fikret, mezun olduğu yıl, Hariciye Nezareti İstişare Odası (Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi)'nde katip olarak işe başladı fakat kısa bir süre sonra geçtiği Maarif Mektubi Kalemi'nden bir yıl dolmadan istifa ederek ayrıldı.

Osmanlı Lisanı Öğretmenliği Sınavını kazanarak 1892'de çok sevdiği Mekteb-i Sultani'ye atanması ile yaşamında yeni bir dönem açıldı. İlkokul üçüncü sınıf Türkçe öğretmeni olarak göreve başladığı okulda, Muallim Naci'nin vefatı üzerine edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya devam etti.

  • 23
  • 28
Ölümüne dek süren Robert Koleji öğretmenliği
Ölümüne dek süren Robert Koleji öğretmenliği

Tevfik Fikret, 1896 yılı sonlarında Robert Kolej'de Türkçe dersleri vermeye başlamıştı, bu görevi ölümüne dek sürdürdü. Fakat ara dönemlerde yine öğretmen olarak muhtelif mekanlarda görev aldı.

Kendisine teklifi edilen Maarif Vekilliği'ni reddeden Tevfik Fikret, bu göreve getirilen Abdurrahman Şeref'in çağrısı üzerine Mekteb-i Sultani Müdürlüğü'nü kabul etti ve 1895'te istifa ettiği okula 1909 başında müdür olarak geri döndü. Tevfik Fikret, Mekteb-i Sultani Müdürlüğü sırasında Darülfünun'da edebiyat dersleri de vermekte idi. 1910'da bu görevinden de ayrılıp yeniden Aşiyan'da inzivaya çekildi ve yalnızca Robert Kolej'deki derslere devam etti. Görüldüğü gibi, Tevfik Fikret bütün hayatı boyunca öğretmenlikle iştigal eden bir şairdir.

  • 24
  • 28
Bir diğer Robert Koleji hocası: Refik Halit Karay
Bir diğer Robert Koleji hocası: Refik Halit Karay

"Türkçeyi en iyi kullanan yazar" olarak tanımlanan Refik Halit Karay da Robert Koleji'nde öğretmenlik yapan edebiyatçılarımızdandır.

  • 25
  • 28

Muhalif çizgisinde yazdığı yazılar sebebiyle İttihat ve Terakki döneminde sürgüne gönderilen Karay, Birinci Dünya Savaşı'nın son yıllarında İstanbul'a döndü ve Robert Koleji'nde öğretmenlikle beraber Sabah gazetesinin başyazarı olarak çalışmaya başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN