Öğretmen kimliği ile ışık saçan edebiyatçılarımız
Yazdıkları eserleri zevkle okuduğumuz edebiyatçılarımızın, edebi yönlerinin haricinde bir de mesleki kimlikleri var elbette. En kutsal meslek olarak sayılan öğretmenlik, edebiyatçılarımız arasında da oldukça yaygın. Peki, eğitimci kimliği ile hayatlarımıza yön vererek ışık saçan "edebiyatçılarımız kimlerdir?", "eğitim sistemi konusunda ne düşünürler?" ve "öğrencilerinin gözünde nasıl bir öğretmenler?", tüm bu soruların cevabını siz Fikriyat okurları için araştırdık.
Giriş Tarihi: 31.12.2019
17:16
Güncelleme Tarihi: 31.12.2020
08:48
1932 yılında Sivas Maarif Müdürlüğü'ne atandı ve aynı okulda Fransızca dersler verdi. Ayrıca Kız Muallim Mektebi ve Kız Meslek Lisesi'nde de edebiyat öğretmenliği yaptı.
1957-1966 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde estetik, Gazetecilik Enstitüsü'nde halk edebiyatı dersleri verdi. 1960′lı yıllarda İstanbul Radyosu'nda yayıncılara ders verdi.
İstanbul Eğitim Enstitüsü Öğretmeni iken 1966 yılında emekli oldu. Emekli olana kadar ilmi çalışmalara adanan bir ömür, her daim gençlerin hayatına da ışık tuttu.
Eğitimci eleştirmen Nurullah Ataç
Edebiyatımızda Orhan Veli'nin öncülük ettiği Garip akımının en önemli destekçisi olarak bilinen eleştirmen ve yazar Nurullah Ataç da öğretmen edebiyatçılarımızdan.
İlkokuldan sonra Galatasaray Lisesi'nde 4 yıl okuduktan sonra eğitimini İsviçre'de sürdüren Ataç, babasının ölümünün ardından 1919'da İstanbul'a döndü. 1922 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni sürdürdü tamamlayamadı. 1921'de Nişantaşı Sultanisi'nde mesleğe başlayan Nurullah Ataç, orta ve yükseköğretim kademelerinde hem Fransızca, Türkçe, edebiyat ve sanat tarihi öğretmenlikleri yapmış hem de idari kadrolarda çalıştı. Nurullah Ataç'ın gerek öğretmen, gerekse idareci olarak eğitim camiasındaki hizmeti otuz yıla yakın sürdü.
Ataç'ın eğitimci kimliği, dil ve edebiyat meselesine de bu açıdan bakmaya sebebiyet verdi. Dil ve edebiyatı eğitim meselesi olarak almasında öğretmen kimliğinin rolü büyüktür. Meselelere dışarıdan bakarak yalnızca teorik yazılar yazmak yerine alandaki aksaklıkları bir öğretmen gözüyle tespit etti.