Edebiyat dergilerinin sayfalarına yansıyan Orhan Veli şiiri
Orhan Veli ve arkadaşlarının ortaya koyduğu yeni şiir anlayışı, edebiyatımızda büyük bir radikal çıkıştı. Garip akımı olarak adlandırılan bu şiir anlayışı, kendi döneminde büyük tartışmalara yol açarken edebiyat dergilerine de yansıdı. Peki, Orhan Veli ve arkadaşlarının "yeni bir soluk" olan şiirleri edebiyat camiasında nasıl karşılandı?
Giriş Tarihi: 01.06.2020
16:08
Güncelleme Tarihi: 01.06.2021
14:58
🔸 1940'da Hamle dergisinde Doğan Ruşenay tarafından yazılan "Yeni Neslin Tenkidi" başlıklı yazı Orhan Veli'nin açmış olduğu yenilik yolunun tenkit edildiği en kapsamlı değerlendirmelerden biriydi.
🔸 Doğan Ruşenay; Suphi Taşhan, Emin Ülgener, Mümtaz Zeki, Melih Cevdet, Oktay Rıfat , Ziya Osman, Suavi Koçer, Gavsı Halit Ozansoy, Suat Taşer gibi şairlerin yenilik meselesini fırsat bilerek şöhrete ulaşacaklarını zannetiklerini söyleyip Orhan Veli'ye ve onun "yıkıcı şiir" anlayışına geçiyordu.
"ORHAN VELİ VE ARKADAŞLARI KÖTÜ ŞİİRİ SON HADDİNE VARDIRDILAR"
"Bu şiir (Garip şiiri) eskiye karşı bilhassa –hececiler neslinin en ufak bir güzellik unsuru ihtiva etmeyen estetiğine karşı- müthiş bir reaksiyondu. Hakiki güzelin yaratılabilmesi için eski son haddine varmalı, ve bitmeli idi. Orhan Veli ve arkadaşları kötü şiiri son haddine vardırdılar. Böylece kafalarda dünkünden tamamen başka olması icap eden yeni san'at anlayışının tohumları serpilmiş oldu." (Doğan Ruşenay, "Yeni Neslin Tenkidi", Hamle, sayı: 5, Birinci kanun 1940, s.20)
🔸 Doğan Ruşenay'ın, "kötü şiir" olarak nitelendirdiği Orhan Veli'nin Garip etkisiyle yazdığı şiirleriydi:
"Masal gibi şiirler yazmış olan bir adamın şair olmadığını söylemek büyük haksızlık olur. Patırtılara sebep teşkil etmiş olan şiirler Orhan Veli'nin asıl şiirleri değildir. Onlar şairin eskiyi kökünden yıkmak , sahayı temizleyip o sahada yeni binanın kurulmasını temin etmek maksadıyla kullanmış olduğu bir takım vasıtalardır."
🔸 Garip şiir kitabı ile ilgili en kapsamlı değerlendirme 1941'de Yurt ve Dünya dergisinde yapıldı. Sosyolog Niyazi Berkes, Yurt ve Dünya dergisinin "Okuduklarımız, Kitaplar" adlı bölümünde Garip eserini değerlendiren bir yazı kaleme aldı.
🔸 Niyazi Berkes yazısında daha çok Orhan Veli'nin şiir hakkındaki felsefesi üzerinde duruyordu.
"KOCAMIŞ ŞAİRLER BU GENÇLERLE İSTEDİKLERİ KADAR ALAY ETSİNLER"
"Orhan Veli bu eseri ile bize yalnız bir şair değil, bir mütefekkir olduğunu da ifşa ediyor. Kocamış şairler bu gençlerle istedikleri kadar alay etsinler; onları henüz daha derslerini bile hazmedememiş nevheves mektup çocukları olarak göstersinler. Bu eser bize gösteriyor ki genç neslin bu şairleri eskilerin olgun zamanlarındaki fikri seviyelerinden yüksekte bulunmaktadır." (Niyazi Berkes, "Kitaplar", Yurt ve Dünya, sayı:7,c.2, Temmuz 1941, s.53)
🔸 Niyazi Berkes, döneminde alayla karşılanan Orhan Veli'nin şiir anlayışına sahip çıkmış ve fikri anlamda dönemin şairlerinden daha üstün görmüştü.
🔸 Garip anlayışını döneminde "alayla" karşılayanların yanında gençlerin yeni kurmaya çalıştığı edebiyat anlayışına sahip çıkan isimler de vardı.
🔸 Dönemindeki matbuat hayatının ve edebiyat camiasının tüm olumsuz düşüncelerine rağmen günümüzde Orhan Veli'nin şiirlerini severek okumaya devam ediyoruz...