Arama

Osmanlı döneminde çiçekçilik: Şükufenameler

Çiçek sevgisi ve çiçek yetiştiriciliği Türklerin günlük hayatında çok önemli bir yer tutardı. Özellikle İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı'da çiçeklere karşı duyulan sevgi ve alaka daha da derinleşmeye başladı. Bu sevgi ve ilginin bir tezahürü olarak çiçek ve bahçe meraklıları çeşitli zamanlarda Şükufename adı verilen kitaplar yazdı. İşte Osmanlı'daki çiçekseverlerin eşsiz tarifleri...

  • 3
  • 10
Şükufename nedir?
Şükufename nedir?

🔸 Bir süre sonra XVIl. yüzyıl, içinde pek çok ünlü çiçek yetiştiricisinin yaşadığı ve bu kişilerin yüzlerce yeni lâle ve diğer çiçek türü geliştirdiği bir zaman dilimine dönüşür. Öyle ki bu yüzyılda değerli bir lale soğanı yüksek fiyatlara alınıp, satılır hale gelir.

🔸 Şükufecibaşılığın gelişmesiyle beraber çiçeklerin isminin, yetiştiricilerinin, özelliklerinin ve bunun gibi pek çok bilginin yer aldığı şükufename adlı eserler yazılmaya başlar. Bu eserlerde binlerce çiçeğin ismi, yetiştiricileri ve özellikleri hiçbir kitapta görülmemiş bir şekilde kayda alınır.

Kültürümüzden dünyaya armağan edilen hazine; lale

  • 4
  • 10
Ali Çelebi Şükûfenâmesi, Şükûfenâme-i Ali Çelebi
Ali Çelebi Şükûfenâmesi, Şükûfenâme-i Ali Çelebi

🔸 Ali Çelebi tarafından kayda alınan bu şükufename 1667 yılında, dört makale şeklinde yayımlanır. Eserin birinci makalesinde şükûfe-i atik, yani eski çiçek; şükûfe-i cedid, yani yeni çiçek, ikinci makalesinde laleler, üçüncü makalesinde sümbüller, dördüncü makalesinde ise güller anlatılır. Çeşitli kütüphanelerde pek çok nüshası bulunan eserin resimli hali Nuruosmaniye Kütüphanesi'nde muhafaza edilir.

Edebiyatta mısralara ekilmiş çiçekler

  • 5
  • 10
Ubeydullah Efendi Şükufenamesi, Tezkere-i Şükufeciyan
Ubeydullah Efendi Şükufenamesi, Tezkere-i Şükufeciyan

🔸 "Tezkire-i Şükufeciyan" eserinin yazarı Ubeydullah Efendi'dir. Aynı zamanda Şehremini Camii hatibi olan Ubeydullah Efendi yüz yirmi beş sayfalık şükufenamesini 1689 yılında tamamlar. Yaklaşık iki yüz iki çiçek yetiştiricisi hakkında geniş bilgi veren Ubeydullah Efendi, bunların ne kadarının yaşadığını, ne çeşit çiçekler yetiştirdiğini bildirir.

🔸 Ubeydullah Efendi'nin eserinde bahsettiği şükufecilerin en başında Ebussuûd Efendi gelir. Lalenin İstanbul'a ilk intikalinin Ebussuûd Efendi vasıtasıyla olduğu burada da anlatılır.

Osmanlı'da bahçe ve çiçek kültürü

  • 6
  • 10
Lalezari Mehmed Efendi Şükufenamesi
Lalezari Mehmed Efendi Şükufenamesi

🔸 Eserin yazarı Lalezari Mehmed Efendi, Sultan III. Ahmed ve damadı Nevşehirli İbrahim Paşa devrinde şükufecilerin başı olma görevini üstlenen baş çiçekçidir. Lalenin özelliklerinden ve yetiştirilmesinden söz eden eser, yirmi sekiz sayfadan oluşur. 1727 - 1728 tarihli eserde o dönemde değerlerine göre sıralanan lalelerin isimlerine yer verildiği gibi fiyatları da zikredilir.

Türk şiirinin kırılgan sureti: İlhami Çiçek

  • 7
  • 10
Şükufename
Şükufename

🔸 Galatalı Mahmud Efendizâde Abdullah Efendi tarafından hazırlanan eser, kırk altı sayfa ve on üç bölümden oluşur. İçerisinde nergis yetiştirmek için kullanılacak toprak, tohumun saklanma koşulları, dikilmesi gibi meseleler geniş bir perspektifte anlatılırken eser bugün dahi çiçekçilik hususunda rehberlik oluşturabilecek niteliktedir.

Geleneksel tıpta kullanılan 10 bitki

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN