Arama

Osmanlı sultanlarının Peygamber sevgisini dile getirdiği şiirler

Naat, Peygamber Efendimize duyulan derin muhabbetin edebiyatımıza tezahür etmiş şeklidir. Şairler, Hz. Peygamber'e duyduğu hürmeti göstermek ve onun şefaatine mazhar olmak için naat yazardı. Bunlar arasında Osmanlı sultanları da yer alırdı. Kanuni Sultan Süleyman'ın 'Muhibbi', Sultan I. Ahmed'in 'Bahti', III. Murat'ın 'Muradi', III. Ahmed 'in 'Necib' mahlasıyla yazdığı naatlar edebiyatımızın en nadide örneklerindendi. Sizler için Osmanlı sultanlarının Hz. Peygamber'e (sav) sevgisini dile getirdiği naatları derledik.

  • 19
  • 27
Günümüz Türkçesi
Günümüz Türkçesi

"Zikrinin tesiriyle yumuşak sözlü olmuşum. Ey yardım isteyenlere yardım eden! Bana da yardım et! Aşkın ile âh edip ağlarım. Ey yardım dileyenlere yardım eden! Bana da yardım et!

Vahdet yuvasına ulaşmaya yol bulamadım. Bu çokluk âlemi beni şaşırttı. Cenab-ı Hakk'ın özel meclisine ulaşamadım. Ey yardım dileyenlere yardım eden! Bana da yardım et!

Bu gönül türlü vahşetlerin yaşandığı dünyaya düştü. Hatalarımı affedip sen merhamet eyle! Lütfunun gölgesinde beni gölgelendir! Ey yardım dileyenlere yardım eden! Bana da yardım et!

Ezel ahdinde şarap içtiğimiz için, kalbimizde fütühât olması umulur. Bu ruh sana kavuşmayı arzulamaktadır. Ey yardım dileyenlere yardım eden! Bana da yardım et!

İki âlemde de diri ve isteklere icabet edici olan! Herkesin isteğini nasip et! Necib, aşkının zerresini dahi yalvararak istemektedir. Ey yardım dileyenlere yardım eden! Bana da yardım et!"

III. Ahmed (Necîb)

🌹

  • 20
  • 27
II. Mahmud
II. Mahmud

📌 Osmanlı'nın otuzuncu padişahı olan II. Mahmud 20 Temmuz 1785 yılında İstanbul'da doğdu. Şehzadeliğinde iyi bir eğitim gören sultan, edebiyat, müzik gibi dersler de aldı. Yeniçeri ocağını kaldırıp yerine Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye adıyla bir askerî teşkilat kurdu. Çeşitli ıslahatlar yaptı.

📌Hükümdarlığı dönemindeki icraatları nedeniyle bazıları kendisini tekrar ihya etmek üzere her yüzyılda bir gelmesi beklenen "müceddid" yani yenileyici olarak kabul edip "Büyük" sıfatıyla yâd etmişlerdi.

📌 Sultan II. Mahmud aynı zamanda hattat, şair ve musikişinastı. Adlî ve Âdil mahlaslarını kullandı ve şarkı, tahmis ve gazel tarzında şiirler yazdı.

📌 II. Mahmud, 1819'da Hücre-i Saadet olarak adlandırılan Peygamber Efendimizin kabrinin bulunduğu alana hediye ettiği şamdanla beraber bir de naat gönderdi. Bu şiir, Osmanlı sultanlarının Resulullah'a olan hürmet ve muhabbetlerinin bir vesikasıydı.

II. Mahmud'un Peygamberimize (sav) sevgi ve hürmetini dile getirdiği naatı👇

  • 21
  • 27

Şamdan ihdâya eyledim cür'et ya Resulallah!
Murâdımdır ulyâya hizmet, ya Resulallah!


Değildir ravdaya şâyeste, destâviz-i nâçîzim,
Kabul eyle, kıl ihsan ve inayet, ya Resulallah!

Kimim var hazretinden gayrı, hâlim eyleyem i'lâm,
Cenâbındandır ihsan ve mürüvvet, ya Resulallah!

Dahîlek, el-emân, sad el-emân, dergâhına düştüm,
Terahhüm kıl, bana eyle şefaat ya Resulallah!

Dü âlemde kıl istishab Hân-ı Mahmud-i Adlîyi,
Senindir evvel ve âhirde devlet ya Resulallah!

II. Mahmud (Adlî)

🌷

  • 22
  • 27
Günümüz Türkçesi
Günümüz Türkçesi

"Ya Resulallah, cesaret edip şamdan hediye ettim. Ya Resulallah, maksadım yüce dergahına hizmet etmektir.

Ya Resulallah, gönderdiğim hediye dergâhına layık değildir. Sen onu kabul ederek bana ihsan ve inayet eyle!

Ya Resulallah, senden başka halimi açacağım kimim var? İhsan ve insanlık, güzellik senin yüceliğindir.

Ya Resulallah, sana yalvarıyorum yüzlerce eyvah ile dergâhına geldim. Merhamet et, şefaat kıl bana.

Ya Resulallah, iki âlemde de Adli Mahmud Han'ı yanında bulundur. Evvel ve ahirde hüküm, devlet senindir."

II. Mahmud (Adlî)

🌷

  • 23
  • 27
III. Selim
III. Selim

📌 III. Selim Osmanlı Devleti'nin 28. padişahıdır. Babası Sultan III. Mustafa, annesi Mihrişah sultandır. Erken yaşta başlayan eğitimi, babası tarafından itina ile takip edilmiş ve bir şehzade olması sebebiyle de hem devlet yönetimi konusunda hem de dönemin gidişatının gerektirdiği ıslahatçı alt yapı ile yetiştirilmiştir.

📌 Bir Mevlevi padişah olan Sultan III. Selim, Mevleviliğe pek çok hizmetlerde bulunmuş, Mevlevilik onun zamanına en muteber (itibar gören) dönemini yaşamıştır. Kasımpaşa, Galata ve Yenikapı Mevlevihaneleri ile Konya Mevlana Dergahı'na çeşitli onarımlar yaptırmış ve vakıflarını artırmıştır. Hz. Mevlana Türbesi'ndeki ilk sırmalı ve işlemeli puşidenin III. Selim tarafından yaptırılmış olduğu bilinmektedir.

📌 Güzel sanatların pek çok şubesinde söz sahibi olan III. Selim'in neyzenliği ve hattatlığının da ileri derecede olduğu bilinmektedir. İlhami mahlasıyla yazdığı şiirlerinin yanında, III. Selim'e en büyük şöhretini birçoğunun güftesi de kendisine ait olan besteleri kazandırmıştır.

III. Selim'in Peygamberimize (sav) sevgi ve hürmetini dile getirdiği naatı👇

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN