Osmanlı sultanlarının Peygamber sevgisini dile getirdiği şiirler
Naat, Peygamber Efendimize duyulan derin muhabbetin edebiyatımıza tezahür etmiş şeklidir. Şairler, Hz. Peygamber'e duyduğu hürmeti göstermek ve onun şefaatine mazhar olmak için naat yazardı. Bunlar arasında Osmanlı sultanları da yer alırdı. Kanuni Sultan Süleyman'ın 'Muhibbi', Sultan I. Ahmed'in 'Bahti', III. Murat'ın 'Muradi', III. Ahmed 'in 'Necib' mahlasıyla yazdığı naatlar edebiyatımızın en nadide örneklerindendi. Sizler için Osmanlı sultanlarının Hz. Peygamber'e (sav) sevgisini dile getirdiği naatları derledik.
Giriş Tarihi: 12.08.2020
09:03
Güncelleme Tarihi: 21.08.2021
09:32
"Allah'ım yaratıcılık, sahiplik Sana yakışır; dilencilik, kölelik de ancak bana yakışır. Mademki bu cihan halkının sığınağı sensin, o hâlde herkese de Sana sığınmak yakışır.
Gerçek hükümdar Sana kulluk edendir. Sana kulluk etmeyen hükümdara dilencilik yakışır. Sana secde etmeyen baş, hükümdar da olsa, o başa ayaklar altında olmak yakışır ancak. Şu gönül ki Senin gamının, ayrılığının hastasıdır ve ona (gönlüme) adını anarak şifa bulmak yakışır.
Senin merhamet incine sahip olmak isteyen mutlaka gam denizi ile aşinalık etmelidir. Hatamız, günahımız çok olsa da yine ağzımıza sürekli olarak Allah adı yakışır.
Bizim ne ümitle ne de korku ile işimiz olur. Biz korku ile ümit arasında yaşamak yakışır. Ben bana yakışanı yaptım, Sen de Sana yakışanı yap (Allah'ım). O gün (kıyamet günü) çaresi olmayana şefaat eyleyeceği bir Mustafa yakışır."
II. Bayezid (Adlî)
🌹
📌 I. Süleyman adıyla da bilinen Kanunî Sultan Süleyman Osmanlı'nın onuncu padişahıydı. Babası, Yavuz Sultan Selim Han'dı. 6 Kasım 1494 tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi. Hünername'ye göre adını, doğduğu saatlerde Kur'an'dan açılan sayfada geçen Hazreti Süleyman'dan aldı.
📌 Devlet idaresinin yanında ülkede ilim ve sanatın gelişmesi için büyük çaba harcadı. Onun döneminde Zati, Baki, Hayali, Fuzuli gibi divan edebiyatımızın önemli ismiyle birlikte 200 şair yetişti.
📌 Muhibbi mahlasının yanında Meftuni, Acizi gibi mahlaslar da kullanan Kanuni, Osmanlı padişahları içinde en çok şiiri olan hükümdar, Zati'den sonra en çok gazel yazan şairdi. Biri Farsça olmak üzere dört tane Divan'ı bulunur.
Kanunî Sultan Süleyman'ın Peygamberimize (sav) sevgi ve hürm etini dile getirdiği naatı👇
Zikr-i Bismillâhirrahmânirrahîm Âşikâre gizliye sensin Alîm
Derdmendim derdime eyle devâ Ki kamu hastalara sensin hekîm
Hamdüli'llâh kim Muhammed ümmeti Eyledin bu bendeleri yâ Kerîm
Son nefesde sakla îmânım benim Bulmaya yol ana şeytâni'r-racîm
Mustafâ'nın hürmetine yâ İlâh Sen müyesser eyle cennât-ı na'îm
Rûz-i mahşerde Muhibbî bendeni Irma anı rahmetinden yâ Rahîm
Kanunî Sultan Süleyman (Muhibbî)
🌸
Âşikâre : Açıkça, belli ederek Derdmend : Tasalı, kaygılı, dertli. Bende : Kul, köle, abd: Müyesser : Kolaylıkla olan, kolaylıkla yapılan, kolaylaştırılmış. Rûz-i mahşer : Kıyamet günü
"Ya Rab! Sen Bismillahirrahmanirrahim zikriyle gizli ve açık olan her şeyi bilensin.
Yâ Rab! Dertliyim derdime derman eyle. Tüm hastaların derdinin tabibi Sensin.
Ya Rab! Elhamdülillah ki kereminle bu aciz kulları Hz. Muhammed (sav)'e ümmet eyledin.
Yâ Rab! Son nefesimde imanımı koru benim ki Şeytan ona yol bulamasın.
Yâ Rab! Sen, Hz. Muhammed Mustafa'nın hürmetine naim cennetini nasip eyle.
Ya Rab! Mahşer gününde bu Muhibbî kölene acı, onu rahmetinden uzaklaştırma."
Kanunî Sultan Süleyman (Muhibbî)
🌸
📌 Osmanlı'nın 12'inci padişahı III. Murat, 1546 yılında Manisa'da doğdu. Osmanlı padişahlarının en bilgililerinden sayılan III. Murad, Şeyhülislâm Mehmed Sâdeddîn Efendi, Bekaî Efendi, Şeyh Şücâ Efendi, Tiryakî Hasan Paşa gibi devrin ünlü isimleri tarafından yetiştirildi.
📌Yirmi yıl tahtta kalan sultan, sanatı ve sanatçıyı destekledi. Kendisi de hattat, şair ve yazardı. Şiirlerinde Murâdî ve Murad mahlaslarını kullandı. Sultan şairler arasında Kanuni'den sonra en hacimli divana sahiptir. Türkçe Divânı'nda toplam 1566 gazel bulunur.
III. Murat'ın Peygamberimize (sav) sevgi ve hürm etini dile getirdiği naatı👇