Arama

Osmanlı'da çocuk dergileri ve dil eğitimine katkıları

Dünün küçükleri büyür, bugünün sözü geçen bireyleri olur. Kar tanesinin çığa dönüşmesi misali her çocuk bir toplumun, tarihin gidişatını etkileyecek güçtedir. Tarihler boyunca da bunun farkında olan Osmanlı, dergi ve gazetenin edebiyatımıza dahil olmasıyla çocukları da unutmadı. Onlar için eğitici ve öğretici, aynı zamanda da eğlendirici dergileri yayımladılar. İşte, tüm yönleriyle Osmanlı'da çocuk dergileri…

  • 31
  • 35
İSTANBUL DIŞINDAKİ İLK DERGİ
İSTANBUL DIŞINDAKİ İLK DERGİ

İstanbul dışında yayımlanan ilk dergi 1897 yılında Selanik'te yayın hayatına başlayan Çocuklara Rehber dergisi olmuştu. Bu dergi de çocuklara eğlendirirken öğretmeyi amaçlamıştı. ''Avrupa standartlarına yaklaşan bir dergi'' olarak ifade edilen dergi, ilk çocuk edebiyatı ürünlerinin de yine burada gösterir. Yayın ilkelerine ters düşmemesi şartıyla okuyuculardan gelen yazılara da yer verilmişti. Bir çocuk dergisi olmanın bilinciyle sade bir dil kullanmışlardı.

  • 32
  • 35
ÜNLÜ YAZARLAR BU DERGİDE YAZDI
ÜNLÜ YAZARLAR BU DERGİDE YAZDI

1905 yılında yayımlanmaya başlanan Çocuk Bahçesi dergisinin de amacının çocuklara eğlendirirken öğretmek olduğu belirtilmişti. Derginin yazarları arasında Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul, Ali Ulvi Öleve, Rıza Tevfik Bölükbaşı gibi dönemin ünlü edebiyatçıları da görülür. Bazı sayılarında Balkanlar'daki Osmanlı toprakları, karekök ve üçgenin iç açıları gibi bilgilere yer verilmişti.

  • 33
  • 35
OSMANLI'DA YAYINLANAN İLK "OKUL/ÖĞRENCİ" DERGİSİ
OSMANLI’DA YAYINLANAN İLK OKUL/ÖĞRENCİ DERGİSİ

Dergi ilk sayısını 7 Nisan 1887'de yayınlar ve ancak dokuz sayı devam edebilir. Derginin hedef kitlesi Kısm-ı âli (lise), Kısm-ı Rüşdî (ortaokul) ve Kısm-ı ibtidâî (ilkokuldur) yayınlar da müfredata uygun yapılmıştır. Dergide bu kısımlara uygun dil kullanılmış ve ona göre yazılar yayınlanmış. Derginin ilk sayısından itibaren Mehmet Nadir Bey, Mazhar, M. Ref'et, Mehmet Nûrî, Şerîf Ali-zâde Murâd ve Mehmet Hulûsî, Mehmet Ârif, Doktor Şekîb İsmail gibi okul mensupları yazılar kaleme almışlar. İlk sayı sekiz sayfa iken sonraki sayılar on iki sayfa olarak yayınlanmış.

Yazıların muhtevasına bakıldığında genellikle matematik, fizik, kimya, coğrafya, astronomi gibi okula yardımcı ve bilimsel yazılar oluşturur. Dergide sadece bunlar değil edebiyat, bilmeceler de yer alır. Jules Verne'nin Balonla Seyahat romanı süreli olarak dergide neşredilir. Aynı dönem içinde bir dergi daha yayına atılır ama ancak bir sayı çıkabilir. Bu derginin de İstanbul'da İran asıllı çocukların gittiği Debistan-ı İraniyan adlı okulun yayını olan Debistan-ı Hired dergisi olduğunu öğreniyoruz.

  • 34
  • 35
CİNSİYET AYRIMI OLMADAN TÜM ÇOCUKLARA
CİNSİYET AYRIMI OLMADAN TÜM ÇOCUKLARA

1881 yılının son günlerinde yayın hayatına başlayan Çocuklara Kıraat dergisinin temel amacının çocukları Türkçe okumaya alıştırmak olduğu söylenmişti. Bunun dışında amaçlarından bir diğeri de okul müfredatı dışındaki bilgilere de yer vererek çocukları bu konularda da bilgilendirmek olmuş. Ayrıca salt erkek çocukları için değil kız çocukları için de içerik hazırladıklarını duyurur.

  • 35
  • 35

Haftalık (az sayıda iki haftalık veya aylık olanları da vardır) periyotlarla, perşembe günleri çıkan çocuk dergilerinin künyelerinde genellikle "çocuklara, öğrencilere, Türk çocuklarına, Türk yavrularına" özel çocuk dergisi olduğu ibareleri vardı. Ancak burada sözü edilen "çocuklar" çoğunlukla dergi içindeki yazılarda da hitap edilen "beyler, efendiler" yani erkek çocuklardır. Çocuklara Mahsus Gazete, Çocuklara Rehber, Çocuk Bahçesi (1905) dergileri, künye veya hitaplarında "Erkek ve Hanım Evlatlar" içermesiyle diğer dergilerden ayrılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN