Osmanlı'nın şair sultanları
Osmanlı'da askerlikten sonra en rağbet edilen meslek şairlikti. Şairliğe ehemmiyet gösterenler arasında Osmanlı sultanları da bulunuyordu. Onlar bir taraftan kılıçlarıyla kaleleri fethederken, diğer taraftan kalemleriyle gönülleri fethettiler. Üstün siyasi yeteneklerinin yanında iyi bir sanatkar olan sultanların bazıları, divan oluşturacak kadar şiir yazdı. Sizler için Fatih Sultan Mehmet'ten Genç Osman'a 10 sultan şairimizi derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2019
09:39
Güncelleme Tarihi: 18.04.2022
13:56
Be-men geh cefâ geh sitem mî-konî Çe gûyem meh-i men kerem mî-konî
Bana gah cefâ ediyorsun, gah zulüm. Ey benim mâhım! Ne söyleyeyim. Kerem ediyorsun.
"Sanma şâhım - herkesi sen - sâdıkâne - yâr olur Herkesi sen - dost mu sandın - belki ol - ağyâr olur Sâdıkâne - belki ol - bu âlemde - dildâr olur Yâr olur - ağyâr olur - dildâr olur - serdâr olur"
Bu kıtanın her dizesi soldan sağa veya yukarıdan aşağıya aynı biçimde okunacak şekilde düzenlenmiştir.
*Ağyâr: Düşman *Dildâr: Sevgili *Serdar: Önder, komutan
Kalemiyle gönülleri fetheden 10 sultan şair
"Milletimde ihtilâf u tefrika endîşesi Kûşe-i kabrimde hattâ bî-karâr eyler beni İttihâd oldu hücûm-ı hasmı def'e çâremiz İttihâd olmazsa dâim dâğdâr eyler beni"
Milletimin anlaşmazlık ve parçalanma endişesi beni kabrimde bile rahatsız eder (kemiklerimi sızlatır). Düşman hücumunu defetmek için tek çare birlik-beraberliktir. Şayet bu olmazsa beni ebedî gönlümden yaralar
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN-MUHİBBÎ
📌Devlet idaresinin yanında ülkede ilim ve sanatın gelişmesi için büyük çaba harcadı. Onun döneminde Zati, Baki, Hayali, Fuzuli gibi divan edebiyatımızın önemli ismiyle birlikte 200 şair yetişti.
📌Muhibbi mahlasının yanında Meftuni, Acizi gibi mahlaslar da kullanan Kanuni, Osmanlı padişahları içinde en çok şiiri olan hükümdar, Zati'den sonra en çok gazel yazan şairdi.
Kanuni'nin; devlet işlerinin arasında binlerce şiirden oluşan bir "divan" vücuda getirebilmesi hayret edilecek bir muvaffakiyettir. Ömrü boyunca seferden sefere koşmuş, devleti zaferden zafere koşturmuş olan Kanuni'nin divanı, son derece ustaca söylenmiş gazellerden oluşur. Çok şiir yazmasına rağmen, eserlerinde hiçbir zaman tekdüzeliğe düşmediği görülmektedir.
Şiirlerinde bir padişahtan çok sıradan bir insanın duygularını yansıtan Kanuni genellikle aşk ve tabiat konulu gazeller söyledi.
Biri Farsça olmak üzere dört tane Divan'ı bulunur.