Arama

Osmanlı'nın şair sultanları

Osmanlı'da askerlikten sonra en rağbet edilen meslek şairlikti. Şairliğe ehemmiyet gösterenler arasında Osmanlı sultanları da bulunuyordu. Onlar bir taraftan kılıçlarıyla kaleleri fethederken, diğer taraftan kalemleriyle gönülleri fethettiler. Üstün siyasi yeteneklerinin yanında iyi bir sanatkar olan sultanların bazıları, divan oluşturacak kadar şiir yazdı. Sizler için Fatih Sultan Mehmet'ten Genç Osman'a 10 sultan şairimizi derledik.

  • 6
  • 36
FATİH SULTAN MEHMET- AVNÎ
FATİH SULTAN MEHMET- AVNÎ

📌Askerlik mesleğinden sonra Osmanlı münevverleri arasında rağbet gören mesleklerden biri şairlikti. Şairliğe ehemmiyet gösterenlerden biri de Fatih Sultan Mehmet'ti. Devrinin sayılı şairlerinden olan Fatih, şiirlerinde "Avnî" mahlasını kullandı. Sultan'ın bir de divanı mevcuttur.

📌Devrinin büyük şairleri ile kıyas edilebilecek seviye şiirler yazan Sultan Mehmet, dünya tarihinde, zaferlerinin yanında ilme ve sanata verdiği ehemmiyetle de önemli bir yer edindi.

Avnî'nin şiirlerinde Şeyhî ve Ahmed Paşa'nın etkisi görülür. Fatih'in şiirlerinde ön plana çıkan en önemli husus ise derin bir lirizm ve samimiyettir. Fatih, şiirlerinde hükümdarlığının manasını, iç alemiyle muhasebesini yansıtır.

Fatih Sultan Mehmed'in devrinde Ahmed Paşa, Sinan Paşa, Melihi, Necati gibi önemli şairler yetişti. Döneminde şiirlerde yaygın olarak kullanılan süslü bir üslubu benimsedi.

İmtisâl-i "Câhidû fllâh" olupdur niyyetüm
Dîn-i İslâm'ın mücerred gayretidür gayretüm

Niyetim Cenab-ı Hakk'ın Kur'ân-ı Kerîm'de buyurduğu "Allah yolunda hakkıyla cihad edin" emrine uymaktır. Gayretim sadece din gayretidir.

Verseler mülk-i cihânın tâc u tahtı devletin
Avnî kûyun terkin etmez başına sultân olup

Dünyanın mülkünü, devletin taht ve tacını verseler, Avni o mülkün başına sultan olsa bile mahalleni terk etmez.

Demiş Avnî'ye ben cefa etmezem
Ana cevr eden yoksa devra mıdır

O güzel Avni'ye "Ben cefa etmem" demiş. Acaba Avni'ye cefa eden dünya mıdır?

  • 10
  • 36

📌Şair, bestekâr ve hattat bir padişah olarak bilinen Sultan İkinci Bayezid Han, oldukça iyi bir tahsil görmüş, tarih ve edebiyat sahasında esaslı bir kültür sahibi olmuştu. "Adlî" mahlasıyla yazdığı şiirleri oğlu Yavuz Sultan Selim'in emriyle küçük bir divan hâlinde toplandı.

📌Fatih Sultan Mehmet gibi ilim ve sanat adamlarını koruyan Sultan Bayezid, şehzadeliğinden beri etrafında önemli alimleri toplayarak kendini yetiştirdi. Ünlü İranlı şâir Molla Câmî'ye her yıl bin filori gönderdiği bilinen II. Bayezid, Zenbilli Ali Efendi, Molla Latifî, Sâdî Çelebi, Müeyyedzâde Abdurrahman, Necâtî, Ahmed Paşa, Ca'fer Çelebi, Sâfî, Behiştî ve Zâtî gibi devrin ünlü âlim ve sanatkarlarını destekledi.

Şiirlerinde Adlî mahlasını kullanan Sultan, şiirlerini dönemine göre açık ve sade yazmıştı. Şiirlerini topladığı 'Divan' adlı eserinde 125 Türkçe, 3 Farsça şiir bulunur. En meşhur şiiri arasında kardeşi Cem Sultan ile konuşmalarına ilişkin beyitler yer alır.

Cem Sultan ile Sultan Bayezid arasındaki söz düellosu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN