Arama

Özbekistan'ın hürriyet meşaleleri

Kadim Türk diyarlarından Özbekistan, 1800'lerde Rus işgali sonucu yüzyıllar boyu sürecek manevi bir sürgüne mahkum edilir. Ata yurdun Kıpçak ve Karluk boyuna mensup öz evlatları, bu boyunduruğa canları pahasına dur diyecek ve yazılarıyla hürriyet meşalesini yakacaklardır.

SÜLEYMAN ÇOLPAN

💠 Türkistan'ın övüncü olan yazarlardan biri de Süleyman Çolpan'dır. Asıl adı Abdulahmid Süleymanoğlu olan Çolpan, Fergana Vadisi'nin Andican kentinde dünyaya gözlerini açar. Babası dönemin önemli alimlerinden biri olan Süleymankul Molla Muhammed Yunusoğlu'dur. Dolayısıyla ilk eğitimini babasının yanında alır.

💠 Yaşıtlarına kıyasla oldukça şanslıdır, iyi bir eğitim alır ve Arapça, Farsça, Almanca ve İngilizce gibi yabancı dilleri öğrenerek ilmini önemli bir noktaya taşır. Azerbaycan ve Türkiye'deki edebi hareketlilikleri yakından takip eder; Ziya Gökalp, Tevfik Fikret ve Mehmet Akif gibi önemli kalemleri yakından tanıma fırsatı bulur.

💠 Özbek edebiyatını özgürlükçü fikirleriyle mayalayan Çolpan, yazım hayatında "Çolpan, Endicanlı, Kalender, Mirza Kalender" gibi mahlaslar kullanmayı tercih eder. Türkistan Avazı gibi yerli gazete ve dergilerde binden fazla yazı kaleme alır. Bunların yanı sıra vatan, millet aşkını kamçılayan; "Uyanış ve Tan Sırları" gibi şiirleri vardır.

Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu

ÖZBEK ŞİİR AKIMININ KURUCUSU

💠 1905 yılında Türkistan'da büyük yankı uyandıran Ceditçiler'in büyük tesiri altına girer. Bilhassa İsmail Gaspıralı'nın izinden gitmeyi, vatanı Özbekistan'da olan Rus zulmünü dünyaya duyurmayı arzular.

💠 Kendini Türklerin kutsal yıldızı çolpan gibi görür. Sabaha karşı ortaya çıkan çolpan yıldızının insanlara, hayvanlara ve kervanlara nasıl yol gösteriyorsa kendisi de halkına esaretten kurtulmaları için kılavuzluk etmek istedini söyler. Dediğini de yapar. Süleyman Çolpan; Özbek şiir akımının kurucusu, oyun yazar, çevirmen, istidatlı yazar ve yayıncıdır.

💠 Yaşadığı dönemde Özbekistan'ı Rus hükümeti yönetmektedir. Kaleme aldığı özgürlükçü yazılarıdan ötürü "komüznizme karşı" olduğu iddia edilir. Ardından halk düşmanı ilan edilir ve 4 Ekim 1938 yılında kurşuna dizilerek şehit edilir.

GAFUR GULAM

💠 Özbek edebiyatında hürriyet meşalesini yakan bir diğer isim Gafur Gulam'dır. Usta yazar, 10 Mayıs 1903 tarihinde Taşkent'in Korgantegi mahallesinde dünyaya gelir. O da Süleyman Çolpan gibi şanslı olan bir çocuktur. Babası ilimle meşgul olan Gulam Mirza Arifoğlu'dur. Gulam'ın annesi de edebiyat ile yakından ilgilenen kültürlü bir hanımefendidir.

💠 Memleketinde evvela öğretmen olarak görev alan Gafur, daha sonra Özbekistan'da çıkan çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar neşreder. Akademik hayatını bir köşeye itmez ve bu kıymetli meşgalesine Özbekistan edebiyat enstitüsünde asistan göreviyle devam eder.

Uzaktaki kardeşimiz: Mağcan Cumabayoğlu

ÖZBEK ŞİİR SAHASININ TANINAN SİMASI

💠 Özbek şiir sahasında tanınan bir sima olan Gafur; deneme, makale, fıkra, hikaye ve tenkit türlerine yazım hayatında yer verir. Şairliğe adım attığında kaleme aldığı ilk şiiri, Gözellik Nimede yani Güzellik Neyime olur.

💠 Şiirlerinde adeta kendi okulu olan Gulam Mektebi'ni kurar. Kendi şiir türü olarak da Gafurane Şiir adı altında sanatını insanlara takdim eder.

💠 Gafur Gulam'ın hiciv türünden kaleme aldığı eserleri ona, asıl şöhrete kavuşturan özelliği olur. Pek çok türde eser kaleme alan yazarın belki de tanınmasına en çok vesile olan yapıtı, çocukluk yıllarından esinlerek yazdığı Şum Bala yani Yaramaz Çocuk olur. Yazar, doğduğu yerde yani Taşkent'te 10 Temmuz 1966 yılında yaşama gözlerini yumar.

ABDULLAH APİROV (ABDULLA OPİROV)

💠 Özbek şiirinin en güçlü isimlerinden Abdullah Apirov, 1941 yılında Kaşkaderya vilayetine bağlı olan Neköz köyünde dünyaya gelir. İyi bir eğitim alan Apirov, Taşkent Üniversitesi, gazetecilik bölümünden mezun olur. Sanat camiasında 1950 yıllardan itibaren giren Abdullah, edebi yönünü şiir ile ortaya çıkarır.

💠 1964 yılında kaleme aldığı Ben Niçin Seviyorum Özbekistan'ı? şiiriyle Sosyalist sistemi ve Sovyet tipi yaşamı ciddi anlamda eleştirir. Zamanla kaleme aldığı eserler ile Özbek edebiyat sahasında büyük akisler uyandıran yazar, gençlerin en büyük örneği haline gelir.

Kazak Edebiyatı'nın zirvesi: Abay Kunanbayoğlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN