Özbekistan'ın hürriyet meşaleleri
Kadim Türk diyarlarından Özbekistan, 1800'lerde Rus işgali sonucu yüzyıllar boyu sürecek manevi bir sürgüne mahkum edilir. Ata yurdun Kıpçak ve Karluk boyuna mensup öz evlatları, bu boyunduruğa canları pahasına dur diyecek ve yazılarıyla hürriyet meşalesini yakacaklardır.
Giriş Tarihi: 01.09.2023
16:51
Güncelleme Tarihi: 01.09.2023
21:24
GAFUR GULAM
💠 Özbek edebiyatında hürriyet meşalesini yakan bir diğer isim Gafur Gulam'dır. Usta yazar, 10 Mayıs 1903 tarihinde Taşkent'in Korgantegi mahallesinde dünyaya gelir. O da Süleyman Çolpan gibi şanslı olan bir çocuktur. Babası ilimle meşgul olan Gulam Mirza Arifoğlu'dur. Gulam'ın annesi de edebiyat ile yakından ilgilenen kültürlü bir hanımefendidir.
💠 Memleketinde evvela öğretmen olarak görev alan Gafur, daha sonra Özbekistan'da çıkan çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar neşreder. Akademik hayatını bir köşeye itmez ve bu kıymetli meşgalesine Özbekistan edebiyat enstitüsünde asistan göreviyle devam eder.
Uzaktaki kardeşimiz: Mağcan Cumabayoğlu
ÖZBEK ŞİİR SAHASININ TANINAN SİMASI
💠 Özbek şiir sahasında tanınan bir sima olan Gafur; deneme, makale, fıkra, hikaye ve tenkit türlerine yazım hayatında yer verir. Şairliğe adım attığında kaleme aldığı ilk şiiri, Gözellik Nimede yani Güzellik Neyime olur.
💠 Şiirlerinde adeta kendi okulu olan Gulam Mektebi'ni kurar. Kendi şiir türü olarak da Gafurane Şiir adı altında sanatını insanlara takdim eder.
💠 Gafur Gulam'ın hiciv türünden kaleme aldığı eserleri ona, asıl şöhrete kavuşturan özelliği olur. Pek çok türde eser kaleme alan yazarın belki de tanınmasına en çok vesile olan yapıtı, çocukluk yıllarından esinlerek yazdığı Şum Bala yani Yaramaz Çocuk olur. Yazar, doğduğu yerde yani Taşkent'te 10 Temmuz 1966 yılında yaşama gözlerini yumar.
ABDULLAH APİROV (ABDULLA OPİROV)
💠 Özbek şiirinin en güçlü isimlerinden Abdullah Apirov, 1941 yılında Kaşkaderya vilayetine bağlı olan Neköz köyünde dünyaya gelir. İyi bir eğitim alan Apirov, Taşkent Üniversitesi , gazetecilik bölümünden mezun olur. Sanat camiasında 1950 yıllardan itibaren giren Abdullah, edebi yönünü şiir ile ortaya çıkarır .
💠 1964 yılında kaleme aldığı Ben Niçin Seviyorum Özbekistan'ı? şiiriyle Sosyalist sistemi ve Sovyet tipi yaşamı ciddi anlamda eleştirir. Zamanla kaleme aldığı eserler ile Özbek edebiyat sahasında büyük akisler uyandıran yazar, gençlerin en büyük örneği haline gelir.
Kazak Edebiyatı'nın zirvesi: Abay Kunanbayoğlu
💠 Eserlerinde Sovyet karşıtı cümleleri ile oldukça sıkıntılı günler yaşar. Fakat yazım hayatına ara vermeden çeşitli dillerden önemli eserlerin çevirilerini yapar. 31 Ağustos 1991 yılında Özbekistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından milli marş yarışması düzenlenir.
💠 Apirov'un kaleme aldığı "Mehdiye " adlı Özbek marşı birinci olur. Yazılarında ele aldığı konuşardan ötürü çile şairi olarak da tanınan Abdullah, 17 Haziran 2021'de yaşama gözlerini yumar.
Altın vadiler, can Özbekistan
Ecdadın merdane ruhu sana yâr!
Ulu halk kudreinin coştuğu zaman
Âlemi kendine çeken diyâr!
(Özbek milli marşından bir kesit)