Özbekistan'ın hürriyet meşaleleri
Kadim Türk diyarlarından Özbekistan, 1800'lerde Rus işgali sonucu yüzyıllar boyu sürecek manevi bir sürgüne mahkum edilir. Ata yurdun Kıpçak ve Karluk boyuna mensup öz evlatları, bu boyunduruğa canları pahasına dur diyecek ve yazılarıyla hürriyet meşalesini yakacaklardır.
Giriş Tarihi: 01.09.2023
16:51
Güncelleme Tarihi: 01.09.2023
21:24
ABDULLAH APİROV (ABDULLA OPİROV)
💠 Özbek şiirinin en güçlü isimlerinden Abdullah Apirov, 1941 yılında Kaşkaderya vilayetine bağlı olan Neköz köyünde dünyaya gelir. İyi bir eğitim alan Apirov, Taşkent Üniversitesi , gazetecilik bölümünden mezun olur. Sanat camiasında 1950 yıllardan itibaren giren Abdullah, edebi yönünü şiir ile ortaya çıkarır .
💠 1964 yılında kaleme aldığı Ben Niçin Seviyorum Özbekistan'ı? şiiriyle Sosyalist sistemi ve Sovyet tipi yaşamı ciddi anlamda eleştirir. Zamanla kaleme aldığı eserler ile Özbek edebiyat sahasında büyük akisler uyandıran yazar, gençlerin en büyük örneği haline gelir.
Kazak Edebiyatı'nın zirvesi: Abay Kunanbayoğlu
💠 Eserlerinde Sovyet karşıtı cümleleri ile oldukça sıkıntılı günler yaşar. Fakat yazım hayatına ara vermeden çeşitli dillerden önemli eserlerin çevirilerini yapar. 31 Ağustos 1991 yılında Özbekistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından milli marş yarışması düzenlenir.
💠 Apirov'un kaleme aldığı "Mehdiye " adlı Özbek marşı birinci olur. Yazılarında ele aldığı konuşardan ötürü çile şairi olarak da tanınan Abdullah, 17 Haziran 2021'de yaşama gözlerini yumar.
Altın vadiler, can Özbekistan
Ecdadın merdane ruhu sana yâr!
Ulu halk kudreinin coştuğu zaman
Âlemi kendine çeken diyâr!
(Özbek milli marşından bir kesit)