Papirüs dergisinin çıkış öyküsü
Papirüs, Cemal Süreya'nın çıkardığı içerisinde dönemin en önemli yazar ve şairlerinin yer aldığı, günümüzde bir efsane halini almış edebiyat dergisidir. Belli aralıklarla kapanıp yeniden yayım hayatına giren dergi, bilhassa ikinci döneminde oldukça ses getirmiştir. Yıllarca adından sıkça söz ettiren Papirüs dergisinin çıkış hikayesini biliyor musunuz? Peki ya derginin en zorlu anlarında Cemal Süreya'nın imdadına yetişen ünlü şairin kim olduğunu? İşte Papirüs dergisinin çıkış öyküsü...
Giriş Tarihi: 16.04.2020
16:53
Güncelleme Tarihi: 09.01.2021
10:16
Dergiye sonrasında neden Papirüs ismi verilir?
Cemal Süreya, dergiye Papirüs ismini vermesinin sebebini de arkadaşlarından biri olan ve Dinar'da bulunan Nedret Gürcan'a yazdığı 22 Aralık 1959 tarihli mektubunda, eski Mısırlıların ilk yazılarını Nil kıyılarında yetişen papirüs adlı otların yapraklarına yazmalarından ötürü olduğunu belirtir.
Dergi hakkındaki en dikkat çekici noktası ise çıkış öyküsüdür. Pek çok derginin yaşadığı gibi Papirüs de aynı sıkıntılı süreçleri atlatır. Papirüs'ten Baş Yazılar isimli kitapta Tomris Uyar, derginin çıkış hikayesini şu şekilde anlatır:
Edebiyatçılarla Başbaşa (Cemal Süreya Bekir Yıldız Yaşar Nabi)
"… 1966 yazında Cemal Süreya, Ülkü Tamer ve benim Papirüs dergisini çıkarmaktaki inadımıza şaşırıyorum ( ama gerçekten şaşıyor muyum?)"
" Nesnel bir bakışla, üçümüz de güç günler geçiriyorduk o dönemde, özellikle para açısından. Neyse ki bütçelerimiz ortaktı. Cemal Süreya ile benim Kazancı Yokuşun' nda kiraladığımız ev de – çalışma mekanı – olarak ortaktı.
Cemal Süreya ve Doğan Hızlan - Şiir Üstüne - 1986
Edebiyat görüşlerimiz, üç aşağı beş yukarı birbirini tutuyordu, tutmadığı zamanlar kıyasıya – ama kırıcı bir biçimde değil – tartışabiliyorduk. Parasızlığın yanı sıra kişisel yaşamlarımızda pek parlak sayılmazdı doğrusu."
Cemal Süreya - Gül (Kendi Sesinden)
Tomris Uyar, Cemal Süreya'nın önceden çıkardığı Papirüs dergisini bir türlü unutmadığını aktarır. Yazma isteklerini daha fazla öteleyemeyince Tomris Uyar, dergiyi çıkarmaya nasıl karar verdiklerini ve yaptıkları faaliyetleri şu şekilde anlatır:
Cemal Süreya: Ahmed Arif
"Cemal Süreya' nın zarif el yazısıyla yazdığı inandırıcı ve gönül alıcı mektuplardan sonra dergiye yazmalarını özellikle istediğimiz edebiyatçılardan olumlu yanıt gelince, Cağaloğlu' nda bir yazıhane ayarlayınca, dört sayılık yazı stoku birikince, kaygılanmayı bırakıp işe dört elle sarıldım."
Cemal Süreya'nın Papirüs'teki yazılarından edebiyatımıza dair düşünceleri