Peyami Safa'nın Fatih Harbiye romanı hakkında 10 bilgi
Peyami Safa'nın olgunluk eserlerinden biri olan Fatih-Harbiye, edebi mahiyetteki on bir romanından yayın sırasına göre yedincisidir. Fatih-Harbiye, Türk toplumunun Tanzimat'tan itibaren geçirdiği Batılılaşma sürecini ve süreçte yaşanan pişmanlıkları konu edinir. Roman bünyesinde barındırdığı teknik ve kurgusal imkanlarla medeniyetimizin son yıllarda içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermektedir. İşte Peyami Safa'nın Fatih-Harbiye romanı hakkında 10 bilgi...
Giriş Tarihi: 08.10.2020
09:58
Güncelleme Tarihi: 08.10.2020
10:22
Fatih- Harbiye romanında bakış açısı ve anlatıcı
📌Fatih-Harbiye romanı, "hâkim bakış açısı" ile kaleme alınmıştır. Okuyucu; başkarakter, yardımcı karakterler ve olaylar hakkında ancak anlatıcının sağladığı imkânlar ölçüsünde bilgi sahibi olmaktadır. Söz konusu anlatıcı her şeyi bilen, gören iç dünyasında geçenleri sezen bir konumdadır. Fakat birden fazla bakış açısının olduğunu söylemek de mümkündür. Hakim bakış açısının yanında kullanılan bir diğer bakış açısı da Neriman'a aittir. Genel itibariyle onun bakış açısı üzerinden romandaki Batılılaşmaya dahil olabiliyoruz.
📜Fatih- Harbiye'nin Batılılaşma teması ekseninde diğer romanlardan ayırt edici özelliği nedir?
Tanzimat döneminden itibaren Batılılaşmayı eleştiren pek çok roman ortaya konulduğu aşikardır. Fakat Fatih- Harbiye'nin bu romanlar arasında en dikkat çekici özelliği nedir diye soracak olursak karşımıza pek çok detay çıkar.
📌Öncelikle romandaki ana çatışma genç nesil üzerinden verilmesi sebebiyle kıymetlidir. Kuşaklar arası çatışmalarla daha belirgin hale getirilen tema, genç neslin kendi arasında yaşadığı çatışmanın verilmesiyle daha realist bir çizgiye oturmuştur. Bunun yanında romandaki en önemli unsurlardan biri de ana kahramanın öykü sonunda yaşadığı pişmanlıktır. Nitekim yaşanılan bu pişmanlık kahramanın ve kurgunun dönüm noktası; söz gelimi bel kemiğidir.
Matmazel Noraliya'nın Koltuğu'ndan 20 alıntı
📓Romanda Batılılaşmayı belirgin kılan mekanın işlevi
Romanın en önemli unsurlarından biri de mekandır. Mekan hakim temayı ve atmosferi yansıtmada oldukça işlevseldir.
📌Nitekim Fatih- Harbiye romanında Batılılaşma teması isminden de anlaşılacağı üzere en çok mekanlar ekseninde verilmiştir. Fatih romanda Nerimanların konağı romanda Doğu'yu temsil eder. Bunun yanında Harbiye; gerek mimarisi gerekse yaşam tarzı olarak romanda Batı'yı simgeler.
📌Romanda mekanlar kimi zaman kahramanın kendisini tanımlamaya çalıştığı kimi zaman da bir kaçış olarak sığındığı yerdi.
📆Fatih Harbiye romanında zaman
📌Fatih- Harbiye romanında vaka zamanı 1920-1930'lu yılları kapsamaktadır. Bu on yıllık zaman diliminde kimi zaman geriye dönüş teknikler kullanılarak daha eski zamanlara geçiş sağlanmıştır. Romanda zaman genel itibariyle Neriman'ın biyografik çizgisi esas alınarak oluşturulmuştur. Kahramanın psikolojik durumuna geçmiş ve gelecek arasındaki zaman geçişleri sağlanır.
📒Romandaki çatışma unsurları nelerdir?
📌Romanda karşılaşılan en önemli izleklerden biri "çatışma"dır. Çatışma bir romanda kahramanın kendi ve çevresiyle yaptığı mücadeleyi anlatan, içinde bulunduğu ruhsal durumdur. Fatih Harbiye'deki temel çatışma unsuru bahsedildiği üzere Batılılaşma kavramının bireye olan yansımaları, kahramanın ikilemleri, iki dünya arasında gidip gelmesi...
📌Batılılaşma dışında romanda çatışmayı sağlayan başka unsurlar da vardır. Yabancılaşma bunlardan biridir. Neriman'ın çevresine olan uzaklığı, doğup büyüdüğü semte karşı olan yabancılaşması çatışmayı beslemektedir.
📌Bir diğer çatışma unsuru da benlik ve kimlik k aybıdır. Neriman yaşadığı benlik ve kimlik kaybı neticesinde aslında topluma ve kendisine yabancılaşmıştır. Bu Cumhuriyet dönemi insan profilinin de bir tezahürü gibidir.