Arama

Postmodern edebiyat nedir?

Postmodernizm, 20. yüzyılın ikinci yarısında edebiyat, sanat ve felsefe alanlarını etkileyen bir kültürel akımdır. Geleneksel hikaye anlatısından saparak gerçekliği sorgulayan ve alışılmışın dışında tekniklerle yeni okuma deneyimi sunan yaklaşımı temsil eder. Sizler için postmodern edebiyatın ana özelliklerini, önde gelen temsilcilerini ve temalarını inceledik.

Postmodern edebiyat nedir?

◼ Edebiyattan mimariye, resimden müziğe, heykelden sinemaya kadar geniş bir alanda etkili olan postmodernizmin üzerinde uzlaşılan tek bir tanımı söz konusu değildir. Her sanat dalında "sanatçıya göre yorumlanış haliyle" var olmuştur.

◼ Edebiyat alanında bu varoluş hallerinden yola çıkarak ortak birkaç unsuru belirlemek gerekirse, en temelde zaman ve mekan kurgularının modernizm etkisindeki eserlerden farklı olması olarak tespit edilebilir.

  • 3
  • 14
Modernizme karşı çıkmıştır
Modernizme karşı çıkmıştır

◼ Modernizme karşı olarak ortaya çıkan post-modernizm, modernizm sonrası anlamına gelir.

◼ Modernizm geleneksel anlatıyı temsil eder, zaman ve mekan olağan akış içinde vardır. Metinde herhangi bir sürprize yer yoktur. Postmodernizm ile bu geleneksel ve alışılmış kalıp yıkılır ve "anlatı" yeni bir kırılım yaşar.

◼ Özellikle bir edebiyat türü olan romanda kendisine oldukça fazla yer bulan postmodernizm, sanatın her dalında karşılık bulur.

İHSAN OKTAY ANAR'IN SUSKUNLAR'INA DAİR HER ŞEY

  • 4
  • 14
Postmodern edebiyat temaları
Postmodern edebiyat temaları

Yapı ve gerçeklik

◼ Postmodern edebiyatta gerçeklik betimlemesi yapılmaz, herhangi bir bağlayıcılığı yoktur, bunun yerine gerçeklik sorgulanır.

◼ Anlatı yapıları bozulur, gerçeklik ile kurgu arasındaki sınırlar silinir ve okuyucular şüpheye düşürülür. Metnin başından sonuna değin okuyucu anlatıların gerçekliği konusunda sürekli kuşku içerisinde bırakılır.

Mizah ve Oyun

◼ Roman gibi kurgusal türlerde, metin içinde metinler oluşturulur, klasik anlatı kalıpları sıklıkla çiğnenerek okuyucuları metin içinde oyunlarla oyalayabilirler.

◼ Metnin içinde ciddi anlatıların arasına beklenmedik bir anda mizahi unsurlar sokularak okuyucu gerçeklikten koparılır.

TÜRK EDEBİYATINA PİTORESK BİR BAKIŞ

Kimlik ve Özne

◼ Postmodernizmin en yaygın temalarından olan, bireyin kimliği ve öznenin karmaşıklığını meselesi sıklıkla işlenir.

◼ Modernizm etkisindeki eserlerden farklı olarak çoğulculuk ve çoklu kimlikler sıkça vurgulanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN