Arama

Postmodern edebiyat nedir?

Postmodernizm, 20. yüzyılın ikinci yarısında edebiyat, sanat ve felsefe alanlarını etkileyen bir kültürel akımdır. Geleneksel hikaye anlatısından saparak gerçekliği sorgulayan ve alışılmışın dışında tekniklerle yeni okuma deneyimi sunan yaklaşımı temsil eder. Sizler için postmodern edebiyatın ana özelliklerini, önde gelen temsilcilerini ve temalarını inceledik.

Kimlik ve Özne

◼ Postmodernizmin en yaygın temalarından olan, bireyin kimliği ve öznenin karmaşıklığını meselesi sıklıkla işlenir.

◼ Modernizm etkisindeki eserlerden farklı olarak çoğulculuk ve çoklu kimlikler sıkça vurgulanır.

Tarihi Yeniden Yazma

◼ Postmodern edebiyatın belki de en ayırt edici teması tarihi yeniden kurmasıdır. Postmodern eserler, sıklıkla tarihi olayları ve klasik metinleri ele alır, yeniden yorumlar ve farklı perspektifler sunar.

HER ŞEY NE ANLAMA GELİYOR?

  • 8
  • 14
Postmodern edebiyatta kullanılan teknikler
Postmodern edebiyatta kullanılan teknikler

Bilinç akışı

🔹 Bilinç akışı tekniği, kurgusal bir karakterin düşüncelerini, duygularını ve iç monologlarını doğrudan, kesintisiz bir akış halinde yazıya döken yazı tekniğidir. Bu teknik, karakterin zihinsel süreçlerini, bilinçaltını ve anlık düşüncelerini okuyucuya doğrudan doğruya aktarmayı amaçlar. Postmodern eserlerde sıklıkla kullanılan tekniklerin başında gelir.

🔹 James Joyce'un "Ulysses" veya Virginia Woolf'un "Mrs. Dalloway" gibi eserlerinde bu tekniği net bir şekilde görmek mümkündür.

Flashback

🔹 Eserin içinde, olayların kronolojik sırasından saparak geçmişe dönme işlemini ifade eder. Bu, genellikle karakterlerin geçmişteki deneyimlerini, ilişkilerini veya önemli olayları daha iyi anlamamızı sağlar.

🔹 Yazarın karakterler ve olayın geçmişiyle ilgili bilgi vermek amacıyla kullandığı bu tekniğin Türkçe karşılığı, geriye dönüştür. Tarihi romanlarda da sıklıkla kullanılan bu teknik, postmodern metinlerde ani geriye sıçramalar, anlık anımsayışlar şeklinde kendini gösterir.

  • 10
  • 14

Üst Kurmaca

🔹 Bir metin veya hikaye içinde daha küçük hikaye, anlatı veya kurmacanın yer aldığı yazı tekniğidir. Bu, metin içinde metin, hikaye içinde hikaye veya kurmaca içinde kurmaca şeklinde açıklanabilir.

🔹 Üst kurmaca, bir anlatıyı daha derinlemesine keşfetmek, karakter gelişimini vurgulamak veya farklı perspektifler sunmak için kullanılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN