Psikoloji bilimine dair okumanız gereken 12 kitap
Psikologlar tarafından bugüne kadar tespit edilmiş 400'ün üzerinde farklı fobi bulunduğunu biliyor muydunuz? Ya da görme engelli insanlarda bugüne kadar hiç şizofreni vakasına rastlanmadığını? Sizler için psikoloji bilimine dair okunması gereken 12 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 19.02.2019
16:27
Güncelleme Tarihi: 06.08.2020
14:58
İnsanı Tanıma Sanatı - Alfred Adler
''Kendimizi konuştuğumuz kimsenin yerine koyamıyorsak, başkalarıyla ilişki kurmamız düşünülemez.''
Çağdaş Psikolojinin üç büyük devinden biri ve bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Avusturyalı psikiyatr Alfred Adler, İnsanı Tanıma Sanatı'yla, geniş bir okur kitlesine yöneliyor. Adler'in, bu yüzyılın başında, insanın ruhsal-fiziksel varlığına ve yaşamdaki sorunlarına ilişkin yaptığı saptamalar, aradan geçen bunca yıla karşın değerinden hiçbir şey yitirmeden anlamlılığını ve yol göstericilik işlevini koruyor. Adler'in bir dizi konferansından doğan bu yapıtın başlıca amacı, toplum içindeki etkinliğimizin içerdiği kusurları bireylerin hatalı davranışlarından yola çıkarak anlamak, söz konusu hataları göz önüne sermek ve bireylerin toplum yaşamına daha iyi uymalarını sağlamaya çalışmaktır. Yapıt öte yandan, bireysel psikolojinin en temel ilkelerini ve bunların insanı tanımada taşıdığı değeri, ortak yaşamdaki ve kişinin kendi yaşamını kurmadaki öneminin açıklama amacı taşıyor. Adler, yaşamın, çağımızda pek de göremediğimiz anlamını, gerçekten de bir sanatçı gibi ince ince işleyerek ortaya koyuyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Dört Arketip - Carl Gustav Jung
"Topluluk insana, yalnızken kolayca yitirebileceği bir cesaret, metanet ve asalet verebilir."
Tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan Jungun, psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde hâlâ yerini korumaktadır. Bunun ötesinde, bugün Jungu bir ekol olarak anmamızın nedeni, bütün insan bilimlerine yansıyan türev ve etkileriyle "simge" alanındaki çalışmaları, ve kişisel ya da kolektif bilinç dışının dinamiklerini irdeleyen yapıtlarıdır. Jung düşüncesinin antropolojiden teoloji ve felsefeye, etnolojiden sosyolojiye çok geniş bir alanda kalıcı izleri vardır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Sevginin ve Şiddetin Kaynağı - Erich Fromm
"Üretmeyen insan yok etmek ister"
Yaşam yaratmak, güçsüz insanda bulunmayan birtakım nitelikleri gerektirir. Yaşamı yok etmekse yalnızca bir tek niteliği yani şiddete başvurmayı gerektirir. Güçsüz insan, tabancası, bıçağı ya da kuvvetli bir bileği olduğu sürece başkalarının ya da kendisinin içindeki yaşamı yok ederek onu aşabilir. Böylece, kendisini yadsıyan yaşamdan öç almış olur. Ödünleyici şiddet, güçsüzlükten doğan ve güçsüzlüğü ödünleyen bir şiddet türüdür. Yaratamayan bir insan, yok etmek ister, yaratırken yok ederken salt bir yaratık olma rolünün ötesine geçer.
Tarih boyunca insan aynı anda hem topyekün savaşa hem de dünya barışına belki de bugünkü kadar hiç yakın olmamıştır. Topyekün savaş kaygılarıyla, geleceğe ilişkin "gerçekçi" barış umutlarının aynı anda yaşandığı bugünkü dünya konjonktüründe Fromm'un şiddet tartışmaları güncelliğini hala koruyor. Bireysel ve ulusal narsizme, ırkçılığa, ölümseverliğe ilişkin derin analizleriyle Fromm bu kitabıyla, kitleleri savaşa karşı çıkmaya ve parmakları topyekün yıkım silahlarının düğmelerine uzanan liderleri soğukkanlı ve sağduyulu olmaya çağırıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…