Arama

Rasim Özdenören eseri "Çözülme"den 40 alıntı

Rasim Özdenören Çözülme adlı eseri ile Anadolu insanına, sosyal değişimlere, ölümden yalnızlığa kadar birçok konuya değinir. Hem birey hem ailede meydana gelen bu değişimlerin toplumu nasıl etkilediğini kuvvetli imgelerle okuyucuya aktarır. 'Kendimize yabancılaşmamızın' aile boyutunda ne tür çözülmelere yol açtığını gözler önüne serer. İçinde toplam dört adet öykü barındıran bu eser, ismini son öyküden alır.

"Sanki bir an gibiydi bütün bu geçip giden yıllar. Hiç yokmuşlar, hiç olmamışlar gibiydi. Kavraması güç bir hüznü çökertiyordu bu, insanın yüreğine."

Sf.13

Rasim Özdenören

📌 Yedi arkadaşın bir yolda yürümesine dair en güzel tanımlamayı "Bu insanlar dev midir / Yatak görmemiş gövde midir" mısralarıyla Cahit Zarifoğlu yapar. Yedi Güzel Adam kavramı, yolları Maraş Lisesi'nde kesişen yedi arkadaşın edebi yolculuklarını beraber başlatarak, devam ettirmeleri sonucu ortaya çıkar.

Rasim Özdenören'in edebiyata bakışı: Ruhun Malzemeleri

"Yalnız tuhaf bir şey vardı burada anlayamadığı, kişinin özgürlüğü kendine özgü tek başına bir şey midir, yoksa ortaklaşa bir duygu mudur? Yani bunun başkalarıyla paylaşılması olabilir mi? O zaman özgürlüğün kendisi ortadan kalkmaz mı? Hayır, diye cevap veriyordu buna içinden, ortak bir duygu olmalı bu, diyordu, çünkü kaynağı tekdir özgürlüğün, O'ndandır…

Tersi durumda dayanılmaz bir yük olurdu özgürlük insanın sırtında. Öyleyse niçin kaçmıştı? Şimdi niçin geri dönemiyordu?"

Sf.19

Rasim Özdenören

📌 Yedi Güzel Adam olarak anılan isimler; Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Ali Kutlay'dır. Edebiyatımızın hemen her türünde kıymetli eserler veren bu zevat, bugün "edep" kavramıyla hatırlanır.

"Yalnızlığın ve acının insan yüzünde mağaralar oyduğunu o gecelerde bellemişti."

Sf.14

Rasim Özdenören

📌 Okumak, bir yazar için gerekli olan en önemli damardır. Bir yazarın kendini bir noktadan sonra ileri götürememesi yetenekten ziyade okuma serüveni ile alakalıdır. Edebi serüveni belirleyen ekseriyetle dil ve üsluptur. Rasim Özdenören kendi dil ve üslubunu yazı yazmaya başladığı dönemden itibaren geliştirerek belli bir noktaya taşıyabilmiş nadir yazarlarımızdandır. Kendisi de bu hususa dikkat çeker. Yazarın yazma isteği evvela özlemle başlar.

Rasim Özdenören'in Düşünsel Duruş kitabından 30 alıntı

"Öyle bir şeydi ki bu, insanı hem bedbaht yapabilir, hem mutlu kılabilirdi."

Sf.12

Rasim Özdenören

📌Edebiyatımızda müstesna bir yere sahip olan Özdenören, babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok farklı şehirde geçirir. Arkadaşları, akrabaları ve güzelliği sebebiyle daima Maraş'ı özler. Yazarın eserlerinde, Maraş'a duyulan özlem ve sevgi çokça gözlenir. Bulunduğu şehirlerdeki dönem Türkçesi de yazarın üslup ve dilini beslemesine yardımcı olur. Yazar sadece edebiyatımıza bağlı kalmayarak yabancı dili sayesinde dünya klasiklerini ve önemli eserleri kendi dilinden okuyarak dilini ve üslubunu besler.

  • 10
  • 40

"Sabrın ve tevekkülün yemişli bahçeleri içini verimlendirmektedir."

Sf.24

Rasim Özdenören

📌Rasim Özdenören ekseriyetle öykücülüğü ile tanınır. Lakin yazar, ortaya koyduğu denemeler ile düşünce dünyamızda önemli etkilere sahiptir. Seksenli yılların o soğuk ikliminde Rasim Özdenören, ortaya sağlam eserler koyarak sisteme karşı protest bir tavır sergiler.

Rasim Özdenören'in Eşikte Duran İnsan kitabından 20 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN