Rasim Özdenören'den yazarlara tavsiyeler
Yazmaya meyilli kişilerin daha iyiye ulaşmak adına başvurdukları kaynaklar, tanınan bir yazar veya yazma konusunda kabiliyetli olan arkadaşlardır. Hal böyleyken, bu soruları cevaplayacak mahiyetteki dergi veya gazete sayfalarında yer alan okur köşeleri, paha biçilmez bir imkana dönüşür. Bu noktada önemi bir örnek olan Rasim Özdenören'in Açık Mektuplar kitabı, yazarlara tavsiye niteliğindeki birbirinden değerli yorumları barındırır. İşte Özdenören'in nadide köşesinden yazarlara tavsiyeler...
Giriş Tarihi: 11.12.2019
09:17
Güncelleme Tarihi: 11.12.2019
12:47
"Şiirde aruz vezni kullanmak şiirin güzelliğini bugün için bozar mı diyorsunuz? Asla. Bir şiir ister aruz ister hece isterse serbest vezinle yazılsın güzel bir şiir ise kalıcıdır ve her zaman güzeldir."
Yazarın eserlerine dil ve teknik bakımından zengin, akıcı ve canlı bir üslup hâkimdir. Sezai Karakoç'un deyişiyle, Rasim Özdenören'in hikâyeleri toplumuzun derinliğindeki tarihi - metafizik acıyı yansıtan örneklerdir.
Rasim Özdenören'in kaleminden 20 alıntı ile 'Kafa Karıştıran Kelimeler'
"Fikri şiire sokmak çok büyük ustalık ister. Bunun dozunu kaçırdığınız andan itibaren de şiirde güzellik kaybolur. Fikrin sahası şiirden ziyade nesirdir. Şiir yazarken kendinizi fikre şartlamayın."
Nuri Pakdil , Rasim Özdenören'in hikâyelerinin derinliği, güdümsüz, ancak filozofik muhtevaları yönünden Dostoyevski, Malraux ve Faulkner ile karşılaştırılabilir, der.
Nuri Pakdil'in her kütüphanede olması gereken 15 eseri
"Şiirin bütünü yanında, tek tek mısraların kuruluşu da şiir sanatının başlıca özelliklerindendir. Nesir havasından kurtulup mısra kurmaya dikkat ve itina ediniz."
Necip Tosun'a göre Özdenören'in Türk öykücülüğüne kazandırdığı en somut unsur, yerliliktir . O, öykülerinde değerlerinden koparılmış ve modern kentlerin varoşlarında bireyin/ailenin acılarını ve yalnızlıklarını gündeme getirerek yanlış yönlendirilmiş ülke insanının yaşadığı kültür şokunu kuşatıcı ve derinlemesine bir yaklaşımla öyküleştirmiştir.
"Tesir altında kalmak hele sizin gibi daha pek genç yaşta birisi için korkulacak bir şey değildir. Hatta tavsiyeye değer bir şeydir. Yeter ki zamanla etkisi altında kaldığınız şairden çıkarak kendi özel şahsiyetinizi kurma gücünüzü göstermesinin bilmiş olunuz."
Tolstoy, Dostoyevski , bizden merhum Peyami Safa, romancılık dehası kabul edilmiş birkaç isim.
Peyami Safa hakkında bilinmeyen 10 detay
"Şiirleriniz sırf duygudan ibaret kalmasın ona metafizik bir bünye verebilirseniz iyi şiirler yazacaksınız."