Ruha dokunan şair Edip Cansever hakkında bilinmeyenler
"İkinci Yeni" akımının önemli şairlerinden biri olan Edip Cansever, her gün eksilen insanlığın hüznünü duyumsuyordu. 'Her yalnızlık biraz ihtilal' dizesiyle ruhumuza dokunan şair, kendi deyimiyle düşüncenin şiirini işledi. Soyut, anlamsız, rastlantısal kavramların dışına çıkarak, şiirlerinde toplumsalcı bir anlayış benimsedi. Ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 28.05.2020
08:26
Güncelleme Tarihi: 23.03.2024
16:34
En çok bilinen şiiri hangisi?
📌En çok bilinen şiiri hangisi?
İkinci kitabı Dirlik Düzenlik (1954), "Garip Şiiri"nin etkilerini taşısa da, şairin daha sonra İkinci Yeni'ye uzanacak şiir yaklaşımının ilk ipuçlarını da ortaya koyar. Bu kitaptaki "Masa da Masaymış Ha", Türk şiirinin en çok bilinen örnekleri arasında yer alacaktır.
📌Cansever şiirinin temellerini atan "Yerçekimli Karanfil" adlı kitabı 1957'de yayımlanan şair, bu kitabında söz dizimini ve çağrışım düzenini bozarak, özgün bir şair olmaya yönelir.
Şair, kendine özgü bir şiir dünyası kurduğu kitabıyla 1958'de Yeditepe Şiir Armağanı'nı aldı.
VIDEO
Usta şair kendisini nasıl tanımlar?
📌Usta şair kendisini nasıl tanımlar?
Kendisinin anlatıcı bir şair olduğunu belirten Cansever, "Her şairi bir öteki şairden ayıran birtakım özellikler vardır. Bu özelliklerden biri ya da birkaçı ağır basar. Bu ağır basan özellikler de genel olarak kişiliği belirler. Benim anlatıcı tavrım, şiirin sınırlarını geçmeden ortaya konmuş bir anlatıcı biçimidir." ifadelerini kullanmıştı.
Şiirlerinde kullandığı farklı temalara ilişkin ise Cansever, "Şiirde gözlemin çok büyük rolü var. Deniz, tarih, Anadolu'nun birtakım görülecek yerleri, şaşırtıcı birtakım güzellikler, beni doğa, tarih ve insan ilişkilerine götürdü." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Hangi edebiyat ödüllerini aldı?
…Yalnızdır akşamı yok edilen bir subay
Bilinmez ürkütülmüş atları ne çok sevdiği
Her yalnızlık biraz ihtilal…
📌Hangi edebiyat ödüllerini aldı?
Şair Cansever, 1958'de "Yerçekimli Karanfil" ile Yeditepe Şiir Armağanını, 1977'de "Ben Ruhi Bey Nasılım" ile Türk Dil Kurumu Şiir Ödülünü, 1981 yılında ise "Yeniden" ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülünü aldı.
İkinci Yeni akımının özgün örneklerini veren Cansever, 1976'dan sonra sadece şiirle uğraştı.
📌 Edip Cansever'den 10 şiir 10 görüş
📌Öncüleri arasında yer aldığı İkinci Yeni'nin temel yönelimlerini kabul etmeyen Cansever, şiirin bireycilikten ve topluma sırtını dönmekten çok daha fazla önemi olduğunu savundu.
Edip Cansever, şiiri toplumla ilgi kurmak olarak tanımladı ve şiirde sürekliliğe dikkat çekti. Şiirde tiyatrodan esinlenen diyaloglar da kullanan Cansever, dönemin sanat yayınlarında şiirsel canlılığı besleyen şairler arasında yer aldı.