Arama

Sabahattin Ali’ye dair az bilinen 15 ilginç bilgi

Sabahattin Ali'nin en çok bilinen eseri olan ve yıllardır çok satanlar listesinde yer alan Kürk Mantolu Madonna'yı, askerdeyken kolunun çatlak olduğu bir dönemde yazdığını biliyor musunuz? Peki ya, birçok eserini kaleme aldığı Sinop Cezaevi'nde neden hapis yattığını? Veya gerçek hayattan kesitleri eserlerine yansıtan Sabahattin Ali'nin yakın arkadaşının, Kuyucaklı Yusuf romanı sebebiyle ona neden küstüğünü? Fikriyat olarak Sabahattin Ali'ye dair 15 ilginç bilgiyi sizlerle buluşturuyoruz.

  • 14
  • 15
SABAHATTİN ALİ ROMANINDA KİM, KİMDİR?
SABAHATTİN ALİ ROMANINDA KİM, KİMDİR?

Sabahattin Ali, çevresindeki insanları eserlerine iyi yansıtan bir yazar. Onun eserlerindeki birçok kurgusal kahraman, aslında gerçek hayattaki kişilerin bir yansımasıdır.

"Pazarcı" hikâyesinde babasının emekli olduktan sonraki hayatına; "Melankoli" şiirinde annesinin sinir hastası oluşuna; "Bir Gemici" hikâyesinde ise kardeşi Fikret Şenyuva'nın tipik özelliklerine rastlanır.

28 namıyla tanınan Frolayn Puder kişisini "Kürk Mantolu Madonna" romanındaki Maria Puder olarak yansıtan Ali'nin yakın çevresi bu karakterin, Ankara'dayken tanıştığı Macar kadınlardan biri de olabileceğini belirtir.

"Katil Çınar", "Duvar", "Bir Fincan", "Candarma Bekir", "Bir Şaka" ve "Kafa Kâğıdı" hikâyelerini mahpus anılarından hareketle yazdı. Bunun en büyük delillerden biri de Sabahattin Ali'nin hapisteyken Ayşe Sıtkı'ya mektuplarında bu olaylardan bahsetmesi.

"Kuyucaklı Yusuf" romanı ise babası, Ali Selahattin Bey'i; annesi, Şahinde Hanım'ı; kardeşi de Muazzez'i sembolize eder. Aslında Yusuf, hapishanede hikâyesini dinlediği bir mahkûmdur. Mekân olarak Aydın ve Edremit'in olması, Sabahattin Ali'nin yabancı olmadığı mekânları anlatmasının etkisidir.

  • 15
  • 15
SABAHATTİN ALİ’NİN ÖLÜMÜNDEKİ BÜYÜK SIR
SABAHATTİN ALİ’NİN ÖLÜMÜNDEKİ BÜYÜK SIR

Marko Paşa döneminden sonra yurt dışına gitmeyi isteyen Sabahattin Ali, pasaport verilmediği için kaçak yollarla yurt dışına çıkmayı planlamıştı.

Geçici olarak nakliyecilik işleriyle de uğraşan Ali, Bulgaristan'a geçmek ve oradan Avrupa'ya ulaşmak amacıyla, peynir nakliyeciliği görüntüsü vererek Edirne'ye doğru yola çıktı. 2 Nisan 1948'de sınırı geçerken kendisine rehberlik etmesi için anlaştığı Ali Ertekin tarafından Sazara köyü civarındaki ormanda öldürüldü.

MEZARI OLMAYAN YAZAR: SABAHATTİN ALİ

Bir diğer iddiaya göre, işkence görerek başından aldığı darbelerle öldü ve sonradan bu işkence vak'ası örtbas edilmek istendiği için kurşunlatıldı. Cenazesi ölümünden iki ay sonra Istranca Dağları eteğinde bir çoban tarafından bulundu.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN