Sadeliğin azameti Sezai Karakoç
Diriliş fikri etrafında bir zihin dünyası kuran merhum Sezai Karakoç tam üç yıl evvel bugün aramızdan ayrılmış, çok sevdiği Rabbine kavuşmuştu. Hayatı boyunca mütevazı bir fikir işçisi olma yolunu tutan şair, yazdığı yazılar ve şiirlerle milyonları kendisine bağlamıştı. Müslümanların tekrar dirilişi için tüm gücüyle çabalayan bir mütefekkir olan Sezai Karakoç'un bilinmeyen hususiyetlerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 16.11.2024
17:26
Güncelleme Tarihi: 16.11.2024
17:31
Üstad'ın dizinin dibinde
◾ Sezai Karakoç ilk ürünlerini vermeye başladığı lise döneminden itibaren "Üstad " olarak gördüğü Necip Fazıl Kısakürek'in yanında durmuştu.
◾ İlk şiirini dönemin efsane dergisi Büyük Doğu'ya gönderdiğinde henüz 16 yaşındaydı. Kısakürek sonraki dönemlerde Karakoç'un isminden övgüyle söz edecekti.
SEZAİ KARAKOÇ'A EDİPLERİN GÖZÜYLE BAKMAK
Şehir şehir eğitim
◾ Karakoç eğitim hayatını farklı şehirlerde sürdürdü. İlkokul eğitimini Ergani , ortaokul eğitimini Kahramanmaraş , lise eğitimini Gaziantep , üniversite eğitimini Ankara'da tamamladı.
◾ Babası İlahiyat okumasını istemiş, kendisi de Felsefe okumak istemişti. Ama Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu.
SEZAİ KARAKOÇ'UN KALEMİNDEN UNUTULMAZ CÜMLELER
◾ Yazdığı berrak şiirler ile tanınan Sezai Karakoç gerçek bir şiir işçisi ve çalışkan bir edebiyat düşünürüydü. Onun bu yönü külliyatına açıkça yansımıştı.
◾ Karakoç ömrü boyunca toplam on üç şiir kitabı y ayınlamıştı. Şiiri kendisinden sonra gelen genç kuşaklar üzerinde büyük ölçüde etkileyici olmuştu.
SEZAİ KARAKOÇ'TAN EN GÜZEL ALINTILAR
Müstear isimler
◾ Merhum üstad pek çok hususa dair yazı kaleme aldığından her yazının altına ismini yazmayı uygun görmüyor ve bu sebepten dolayı farklı müstearlar kullanıyordu.
◾ Mehmet Leventoğlu, Zülküf Canyüce, Sait Yeni, M. Cemil, Mehmet Yasin, M. Yasin, Mehmet Yasinoğlu, Zafer Karip, M.B.Y., S.K., S.Y., M.L., M.Y., M.S. Karakoç, Mehmet C. Güneş isimleri Karakoç'un kullandığı müstear isimlerdi.
Yıllar süren sebat
◾ Sezai Karakoç'un benliğini adadığı Diriliş Dergisi dönem dönem kapatılmış bazen de sakıncalı görülerek toplatılmıştı. Lakin tüm engel ve engellemelere rağmen üstad yılmamıştı.
◾ Pek çok gencin okulu olan Diriliş Dergisi sadece bir edebiyat dergisi olmakla kalmadı. Ülkemizdeki İslam düşüncesinin en verimli ocaklarından birisi oldu.
SEZAİ KARAKOÇ'UN HATIRALARI