Arama

Sadi Şirazi kimdir? Sadi Şirazi'den alıntı ve sözler

Sadi Şirazi'nin Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaştığını biliyor muydunuz? İran edebiyatının büyük şairi Sadi Şirazi, mesnevi türünün en büyük üstadıydı. Onun toplumun düşünce ve isteklerine tercüman olan özlü sözleri, atasözü haline gelerek günümüze kadar kullanıldı. Moğol istilasıyla insanların genç, ihtiyar, çoluk çocuk demeden öldürüldüğü umutların tükendiği bir coğrafyada insanları yüreklendirdi. Sadi Şirazi'nin hikmetli sözlerini sizler için derledik.

  • 5
  • 36
TOPLUMUN DÜŞÜNCELERİNE TERCÜMAN OLDU
TOPLUMUN DÜŞÜNCELERİNE TERCÜMAN OLDU

Doğu edebiyatına büyük etkisi olan Sadi, mesnevi türünün üstadı kabul edilir. Onun eserlerinde kullandığı, toplumun düşünce ve isteklerine tercüman olan özlü sözleri atasözü haline gelerek günümüze kadar kullanılageldi.

Uzun yıllar süren seyahatlerinde edindiği pek çok tecrübeyi İslami edebî eserleri arasında büyük bir şöhrete sahip Bostan ile Gülistan'da aktardı.

  • 6
  • 36
İRAN EDEBİYATININ EN BÜYÜK ESERİNİ KALEME ALDI
İRAN EDEBİYATININ EN BÜYÜK ESERİNİ KALEME ALDI

Sadi Şirazi, Bostan adlı eserini 1257 yılında Ebubekir bin Said bin Zengi'ye atfen yazdı. Bostan güzel yer anlamına gelir. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olan bu eserin tamamı manzumdur.

Münacaat ve naat ile başlayan eser ardından dört halifeye övgü, eserin yazılış sebebi ve tarihi olarak devam eder. Ebubekir bin Sad bin Zengi'ye methiyenin ardından, eser on bölüm bulunur.

Bostan, asırlarca İslam aleminde büyük rağbet gördü, ve medreselerde ders kitabı olarak okutuldu. Eserin birçok şerh ve tercümeleri yapıldı.

Eski edebiyat gerçekten "eski" midir?

1258'de yazdığı Gülistan'da bulunan nazım ve nesirle yoğrulmuş kısa hikâyelerle seyahatlerinde elde ettiği bilgi ve birikimler ile insanlara yol gösterdi. Padişahların Gidişi, Dervişlerin Ahlakı, Kanaatin Üstünlüğü, Susmanın Yararları, Aşk ve Gençlik, Dermansızlık ve Yaşlılık, Terbiyenin Etkisi ve Sohbet Âdâbı olmak üzere sekiz bölümden oluşur.

Şirazlı Sadi, bu bölümlerin hayatı anlama, doğru ve düzgün yaşama konusunda insanlara yol göstermesini ümit eder. Okuyucuyu sıkmamak adına kitabın düzeni ve bölüm başlıkları konusunda kısa anlatımı yeğlediğini belirtir.

Hemen hemen bütün dünya kütüphanelerinde Gülistan'ın yazma nüshaları vardır.

  • 8
  • 36
UMUTLARIN TÜKENDİĞİ BİR COĞRAFYADA İNSANLARI YÜREKLENDİRDİ
UMUTLARIN TÜKENDİĞİ BİR COĞRAFYADA İNSANLARI YÜREKLENDİRDİ

Sadi, şiirde özellikle gazelleriyle şöhret buldu. Gazeli, bugünkü müstakil edebi şekil haline getiren o oldu. Gazellerinde tasvirleri canlı ve duygularını rahatça ifade etti. Medresede elde ettiği bilgileri, seyahatleri sırasında uğradığı muhtelif merkezlerdeki âlimlerle sohbet, tecrübe ve görgüsünün mahsulü olan malzemeyi, eserlerinde kullandı.

Sadi Şirazi, İran'da gazeli müstakil bir edebi şekil haline getirmesi yanında, yeni bir nesir üslubunun da sahibi sayılır. O, biri sade sayılan, biri resmi haberleşmede kullanılan ve diğeri cümle sonları kafiyeli olan nesir tarzlarını da bulmuştu.

Sadi, şiirlerinde ve hikâyelerinde mutluluğu, mutluluğa ulaşmanın yollarını öğretir. Moğol istilasıyla insanların genç, ihtiyar, çoluk çocuk demeden öldürüldüğü umutların tükendiği bir coğrafyada insanları yüreklendirir.

İşte mutluluğa ulaşmanın yollarını gösteren Sadi Şirazi'den hikmetli sözler...

Mücevher çamura düşse yine değerlidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN