Şair sultanlar içerisinde divanı olan ilk padişah: Fatih Sultan Mehmet
Çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet, üstün başarılı devlet adamlığının yanı sıra, çok yönlü kişiliğinin bir tezahürü olarak güçlü bir şair olma özelliğine de sahipti. "Avni" mahlasıyla şiirler yazan Sultan, aynı zamanda Osmanlı padişahları arasında ilk divan sahibi hükümdardı. Peki cihan hükümdarı Fatih, yazdığı şiirlerde nasıl bir şair portresi ile karşımıza çıkar? İşte Avni mahlasıyla şiirler yazan Fatih Sultan Mehmed'in edebi yönüne dair detaylar...
Giriş Tarihi: 03.05.2020
16:38
İLK KEZ DERLİ TOPLU BİR ŞEKİLDE GEORGE JACOB YAYINLAMIŞTIR
Fatih'in bazı şiirlerini ilk defa derli toplu bir şekilde yayımlayan kişi ise Alman şarkiyatçı ve Türkolog Dr. Georg Jacob'dur. Jacob Fatih'in şiirlerinin büyük bölümünü Upsala Krallık Üniversitesi Kütüphanesi'ndeki bir elyazması mecmuadan kopya edip bir kısmını da bazı tezkire ve tarihlerden alarak 1904 yılında Berlin'de bastırmıştır.
Fatih Sultan Mehmet hakkında 10 aydınlatıcı gerçek
Fatih'in birçok şiirine farklı nazire mecmualarında rastlanılmıştır. Fatih'in Ali Emiri tarafından bulunan Divan-ı Sultan Mehmed nüshası elimize ulamasına rağmen şiirlerinin tamamı henüz elimize geçmemiştir. Onun yazdığı birçok şiirin elimize ulaşan divanının içinde olmadığı bilinen bir gerçektir.
Fatih Sultan Mehmet hakkında bilmeniz gereken 15 şey
DİVANIN TEK NÜSHASI FATİH MİLLET KÜTÜPHANESİNDEDİR
Fatih'in şiirlerini içeren ve bilinen tek nüshası, bugün Fatih Millet Kütüphanesi, Yazma Manzum Eserler kısmı no.305'te kayıtlı bulunan, Ali Emirî Efendi'nin bulduğu yazmadan ibarettir. Avnî'nin divanı hacimce küçük, ama taşıdığı edebî ve estetik değer bakımından ihmal edilemeyecek önemde divanının genellikle gazellerden oluşan bu yazma nüshasını Ali Emirî kendi el yazısı ile iki defa kopya etmiş ve ilim âlemine de kendisi tanıtmıştır.
Çağ açıp çağ kapatan padişah: Fatih Sultan Mehmet
FATİH ŞİİRLERİNDE HANGİ TEMALARI İŞLEMİŞTİR?
Fatih'in şiirlerinde aşk, âşık-maşuk, rakib, tasavvuf, anasır-ı erbaa, sanat, musiki, özlem, hasret, dert, keder vb. di van edebiyatının belli başlı bütün kavramlarını bulmak mümkündür. Avni'nin rindane ve âşıkane bir tarzı tercih eden şairliğinde hükümdar kimliğinden yansıyan söyleyişlere de rastlamak da mümkündür. Ölüm korkusu, dünyanın gelip geçiciliği, yüce irade karşısında duyulan çaresizlik gibi divan şairlerinin kullandığı klasik konu ve benzetmeler, Avni'nin şiirlerinde de karşımıza çıkar. Aynı zamanda Avni'nin bazı şiirlerinde yenilik olarak addedilebilecek hayallere ve zengin fikirlere sık sık rastlayabiliriz.
Fatih Sultan Mehmet nasıl öldü? Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün üzerindeki sır perdesi
HANGİ ŞAİRLERİN ETKİSİ ALTINDA KALMIŞTIR?
Bu temaların yanında Avni, divan şiirinin geleneklerine uygun olarak gerçek dost bulmanın zorluğundan, anlaşılamamaktan, ayrılıktan, güzellerin eziyetlerinden, gönülden, felekten şikâyet eden şiirler de kaleme almıştır. Şeyhi , ve Ahmet Paşa ile Şirazlı Hafız ve Sadi Şirazi gibi lirik ve didaktik Türk ve İran divan şairlerinin etkisinde kalmış olduğu söylenebilir. Gazellerdeki didaktik eda ve atasözlerine yakın söyleyişler Sadi Şirazi ve Hafız'dan gelen etkileri daha açık bir şekilde ortaya koymaktadır.