Arama

Sait Faik ilk öyküsünü nasıl yazdı?

Edebiyatımızın önemli yazarlarından biri olan Sait Faik, hiçbir akımdan etkilenmediği için kökü kendinde olan yazar, gözlemci balıkçı, sorunlu avare, anadan doğma çevreci gibi lakaplarla anıldı. Reşat Nuri Güntekin ise onu "Türkçeyi en güzel yazanlardan biri idi… Yaşadığı zaman ve muhitin, geniş bir köşesini erişilmesi güç bir kolaylıkla anlatmasını bilmiş bir yazardı." olarak tanımlardı. Peki, Sait Faik ilk öyküsünü nasıl yazdı?

  • 7
  • 9
TOPLATILAN ESERLERİ
TOPLATILAN ESERLERİ

"Sonra? Sonra? Her şeyin sonrasını düşünürsen en sonrası günün birinde son nefestir…"

Sait Faik, 1940 yılında yayınlanan üçüncü hikâye kitabı Şahmerdan'da yer alan "Çelme" isimli hikâyesiyle, halkı askerlikten soğutmak suçundan askerî mahkemeye verildi. Bu davadan beraat etse de bir süre yazı hayatına ara verdi.

1944 yılında ise Medar-ı Maişet Motoru" adlı romanı asılsız bir ihbar üzerine toplatıldı.

Sait Faik'in yaşadığı düzensiz hayat ve alkole olan düşkünlüğü sağlığını bozulmasına neden oldu. Bu bağımlılığı nedeniyle yazara, 1944'te siroz teşhisi konuldu. Abasıyanık, 1951'de tedavi için gittiği Paris'ten de tedaviye başlamadan birkaç gün içinde geri döndü.

Zaman zaman gelen krizler hayati tehlike gösterdiğinden 5 Mayıs'ta hastaneye kaldırılan Abasıyanık, 11 Mayıs 1954'te vefat ederek Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilir.

Sait Faik'in kitaplarını incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN