Arama

Şehirlerin sembolü olmayı başaran dünyaca ünlü 25 yapı

Dünyanın en ünlü şehir simgeleri, birçok gezginin rotasında yer alıyor. Kimi zamansa sadece bu sembol yapıları görmek için yola çıkılıyor. Mimari güzellikleri ve tarihi yaşanmışlıkları ile şehrin ikonları olmuş yapıların kaç tanesini biliyorsunuz? Dünyanın dört bir yanından ünlü şehirlerin sembolü haline gelen 25 yapıyı sizler için derledik.

  • 5
  • 25
GOLDEN GATE KÖPRÜSÜ - SAN FRANCISCO
GOLDEN GATE KÖPRÜSÜ - SAN FRANCISCO

Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür. Şu anda, dünyadaki en uzun yedinci asma köprüdür.

Köprünün ismi "Altın Kapı" anlamına geliyor fakat neden kırmızı? Çünkü Amerikan donanması, köprünün renginin gemileri tarafından fark edilebilmesi için siyah üzerine sarı çizgili olmasını ister, ancak mimar Edwin Morrow bunun yerine doğaya olan uyumu göz önünde bulundurarak köprüyü kırmızıya çalan turuncu rengine boyamayı tercih etmiştir.

  • 6
  • 25
EMPIRE STATE BİNASI - NEW YORK
EMPIRE STATE BİNASI - NEW YORK

New York'un en turistik caddelerinden biri kabul edilen 50. caddede yer alan yapı, 381 metrelik yüksekliği ile New York'un birçok bölgesinden de görülebilmektedir. Yapılan bir ankete göre, Empire State Binası "Amerika'nın en sevilen binası" haline gelmiş ve popülerliği Beyaz Saray'ınkini aşmıştır. Yapının tarihi bir özelliği yoktur.

  • 7
  • 25
CHICHEN ITZA PİRAMİDİ - MEKSİKA
CHICHEN ITZA PİRAMİDİ - MEKSİKA

Chichen Itza, Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentiydi. Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesiydi.

Mayalar, bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdi. Dört cephesinin her birinde 91 basamak yer alması, böylece 4x91'le bulunan 364 sayısına en tepedeki düzlüğün (1) de eklendiğinde, yıldaki günlerin sayısı olan 365'i işaret etmesi bu örneklerin ilkidir.

Ayrıca, piramidi öyle bir konumlandırmışlardı ki, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarının gerçekleştiği günlerde, piramide gelen güneş ışıkları, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusu sayesinde S'ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde gölgeler oluşturur. İki başlı bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. Yılanın bir özelliği vücudunun gök cisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S'ler çizebilmesidir.

  • 8
  • 25
MACHU PICCHU - PERU
MACHU PICCHU - PERU

İnka medeniyetiyle ilgili gizemlerin meydana getirdiği soruların başında; "Tekerleği ve yazıyı bulamayan İnka Uygarlığı, 1450 yılları civarında Machu Picchu gibi bir mühendislik harikası şehri nasıl ve neden inşa etti?" geliyor.

İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terk edilen Machu Picchu, İspanyolların İnka İmparatorluğu'nu ele geçirmelerinden sonra üç yüz yıl boyunca "kayıp" olarak kaldı ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulundu.

Machu Picchu'da ziyaretçiler, değişen hava basıncına karşı uyarılıyor ve yüksek rakımdan kaynaklanan, baş dönmesi, sindirim yavaşlaması ve halsizlik sorunlarına karşı duyarlı olmaları isteniyor. Kentteki otellerde de nefes almakta yaşanan zorluklar nedeniyle ücretsiz oksijen servisi yapılıyor.

  • 9
  • 25
ÇİN SEDDİ - PEKİN, ÇİN
ÇİN SEDDİ - PEKİN, ÇİN

Mimari açıdan hayranlık uyandıran en büyük yapılardan biri olan ve "Gezegenin Ejderhası" olarak adlandırılan Çin Seddi'nin yapımına MÖ 221 yılında başlandı ve M.S. 17'inci yüzyıla kadar Çinliler tarafından inşası sürdürüldü.

İnşası sırasında 3 milyona yakın işçinin çalıştırıldığı bu savunma duvarı, toplam 8 bin 851 kilometre uzunluğuyla Pasifik Okyanusundan Orta Asya'ya kadar uzanır.

Dünyanın en uzun abidesi olan bu devasa yapı, Çin'i Moğol saldırılarından koruma amacıyla inşa edildi. İnsan eliyle bugüne dek yapılmış en büyük ve yapı olan Çin Seddi'nin uzaydan dahi görülebildiği iddia ediliyor ve yapımında binlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bu şaheser 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçildi ve UNESCO tarafından da dünya mirasları listesine kabul edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN