Arama

Şerif Mardin'in Türk Modernleşmesi eserinden alıntılar

Sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalar ile "Hocaların Hocası" olarak tanınan Şerif Mardin, Türk sosyolojisi üzerine ilk ciddi metinleri kaleme aldı. Mardin, sıkı ve titiz bir çalışma ile modernleşme alanında daha önce duyulmamış tezler ve fikirler üretti. Çalışmaları ile en çetrefilli meseleleri izah eden Şerif Mardin'in modernleşme maceramızı anlattığı "Türk Modernleşmesi" eserinden sarsıcı alıntıları bir araya getirdik. Şerif Mardin'in Şerif Mardin eserleri, hakkında, sözleri, çalışmaları, alıntılar, kitapları, tezleri, makaleleri...

  • 10
  • 20
Osmanlı sosyal yapısı
Osmanlı sosyal yapısı

"Osmanlı devleti, krallık mülkleri, eyaletler, imtiyazlı şehirler ve topluluklar, üniversiteler ve yüksek rütbeli memur grupları gibi Batıda var olan hükmî grupların gelişmesine kat'iyyen izin vermedi. Bu yüzden, Batı Avrupa sosyal yapısının bir bölümü Osmanlı devletinde bulunmamaktaydı."

Şerif Mardin

Dostoyevski neden idama mahkûm edildi?

  • 11
  • 20
İdeoloji
İdeoloji

"İdeoloji var olan bir sosyal yapıyı devam ettirmeye veya yenisini yaratmaya yarayan bir fikir yapısıdır."

Şerif Mardin

Edebiyatta eski kuşak - yeni kuşak kavgası

  • 12
  • 20
Osmanlı zenginliği
Osmanlı zenginliği

"Osmanlı tipi zenginlik, koruma için kalabalık bir maiyetin toplanmasına, fakat kişisel fazlalık konusunda belirli sınırlara dayanırdı. Zenginleşme olanakları en çok olan memurların hiçbir zaman fazla malları birikemezdi, çünkü bunlar -prensip itibariyle- mücevherleri ile birlikte, sahipleri öldüğü zaman devlete kalırdı. Gayrı menkul alabilirlerdi, fakat bunları da yatırım yapmaktan çok, kira sağlamak için kullanıyorlardı, bu da kârın düşmesine sebep oluyordu."

Şerif Mardin

Mehmet Akif İnan'a göre "Din ve Uygarlık"

  • 13
  • 20
Din ve Devlet
Din ve Devlet

"Osmanlılar din ve devleti "tev'em" (ikiz) saymışlardır; fakat yapılan araştırmalar bu ikizlerden "devlet"in Osmanlılar arasında hiçbir İslâmî devlette kazanmadığı bir önem kazandığını göstermektedir."

Şerif Mardin

Tarık Buğra'nın Küçük Ağa adlı eserinden alıntılar

  • 14
  • 20
Kurum reformu
Kurum reformu

"Çağımızda "kurum" reformundan söz açıldığı zaman, devlet katında biçimlenecek çözümlerim yanında aileye kadar giden küçük yapıların devletle sorumluluk ve yetki paylaşarak çalışması anlaşılmaktadır. Genel yaklaşımın giderek de olsa, Türkiye'de yerleşmesi, bizi XIX. yüzyıldan çıkarıp yüzyılımıza getirecek bir adım olacaktır."

Şerif Mardin

Nihad Sami Banarlı'nın başucu eseri Türkçenin Sırları'ndan alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN