Şerif Mardin'in Türk Modernleşmesi eserinden alıntılar
Sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalar ile "Hocaların Hocası" olarak tanınan Şerif Mardin, Türk sosyolojisi üzerine ilk ciddi metinleri kaleme aldı. Mardin, sıkı ve titiz bir çalışma ile modernleşme alanında daha önce duyulmamış tezler ve fikirler üretti. Çalışmaları ile en çetrefilli meseleleri izah eden Şerif Mardin'in modernleşme maceramızı anlattığı "Türk Modernleşmesi" eserinden sarsıcı alıntıları bir araya getirdik. Şerif Mardin'in Şerif Mardin eserleri, hakkında, sözleri, çalışmaları, alıntılar, kitapları, tezleri, makaleleri...
Giriş Tarihi: 13.01.2022
17:49
Güncelleme Tarihi: 15.01.2022
11:30
"Osmanlı tipi zenginlik, koruma için kalabalık bir maiyetin toplanmasına, fakat kişisel fazlalık konusunda belirli sınırlara dayanırdı. Zenginleşme olanakları en çok olan memurların hiçbir zaman fazla malları birikemezdi, çünkü bunlar -prensip itibariyle- mücevherleri ile birlikte, sahipleri öldüğü zaman devlete kalırdı. Gayrı menkul alabilirlerdi, fakat bunları da yatırım yapmaktan çok, kira sağlamak için kullanıyorlardı, bu da kârın düşmesine sebep oluyordu."
Şerif Mardin
Mehmet Akif İnan'a göre "Din ve Uygarlık"
"Osmanlılar din ve devleti "tev'em" (ikiz) saymışlardır; fakat yapılan araştırmalar bu ikizlerden "devlet"in Osmanlılar arasında hiçbir İslâmî devlette kazanmadığı bir önem kazandığını göstermektedir."
Şerif Mardin
Tarık Buğra'nın Küçük Ağa adlı eserinden alıntılar
"Çağımızda "kurum" reformundan söz açıldığı zaman, devlet katında biçimlenecek çözümlerim yanında aileye kadar giden küçük yapıların devletle sorumluluk ve yetki paylaşarak çalışması anlaşılmaktadır. Genel yaklaşımın giderek de olsa, Türkiye'de yerleşmesi, bizi XIX. yüzyıldan çıkarıp yüzyılımıza getirecek bir adım olacaktır."
Şerif Mardin
Nihad Sami Banarlı'nın başucu eseri Türkçenin Sırları'ndan alıntılar
"Osmanlı İmparatorluğu, Batı uygarlığı adını verebileceğimiz kültür bütünüyle hiçbir zaman ilişkisini kesmemiştir. Ne var ki, İmparatorluğun yükselme devrinde, Osmanlılar, kendi uygarlıklarını Batı'nınkinden üstün saymışlar, Batı'nın bir "model" olarak izlenmesi bir sorun olarak ortaya çıkmamıştır."
Şerif Mardin
Abdülhak Şinasi Hisar'ın Boğaziçi Yalıları eserinden alıntılar
"Osmanlı devlet adamları millî çapta idari, hukuksal ve iktisadi tedbirlerle Osmanlı İmparatorluğunda yüksek sayıda yer alan kültür birimlerini "eritebileceklerini" bir "Osmanlılık" şuuru yaratabileceklerini sanıyorlardı. Uzun vadede bu amaç gerçekleşemedi, fakat Batılı millî devletin birçok kurumu bazen özünü yitirmiş olarak - imparatorluğa yerleşti (örneğin yeni bir milli eğitim sistemi, yeni bir yargı mekanizması, yeni bir idari sistem). Tanzimat Türkiye'sinde Batı'ya karşı bir tepkinin ortaya çıkması, Avrupa devletlerinin dış politikasının çok zaman Osmanlı İmparatorluğu'nu sömürdüğü ya da kendi menfaatleri için bir araç olarak kullandığı algısının doğurduğu hayal kırıklığına bağlanabilir."
Şerif Mardin
Edmondo de Amicis'in Gözünden İstanbul