Arama

Şerif Mardin'in Türk Modernleşmesi eserinden alıntılar

Sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalar ile "Hocaların Hocası" olarak tanınan Şerif Mardin, Türk sosyolojisi üzerine ilk ciddi metinleri kaleme aldı. Mardin, sıkı ve titiz bir çalışma ile modernleşme alanında daha önce duyulmamış tezler ve fikirler üretti. Çalışmaları ile en çetrefilli meseleleri izah eden Şerif Mardin'in modernleşme maceramızı anlattığı "Türk Modernleşmesi" eserinden sarsıcı alıntıları bir araya getirdik. Şerif Mardin'in Şerif Mardin eserleri, hakkında, sözleri, çalışmaları, alıntılar, kitapları, tezleri, makaleleri...

  • 5
  • 20
Modern dünya
Modern dünya

"Modern dünyada, endüstrileşme hareketi ve nüfus kesafetinin artışı an'anevî cemiyet çerçevelerinin erimiş olması, karşımıza yeni bir adamı, kütle adamını, çıkarmıştır. Bu yeni tip, eskiden daha az seyyal cemiyetlerde, aile, kabile, cemaat gibi birliklerin şahıs için temin etmiş oldukları güvenlik ve bağlanma imkânlarından mahrumdur."

Şerif Mardin

Gerçek bir entelektüel: Erol Güngör

  • 6
  • 20
Batı kültürü
Batı kültürü

"Zaman geçtikçe Batı kültürünü alanlar eskiye göre kendilerini halktan daha da ayırdılar. Yumuşadı, çünkü sınıf duvarlarını muhafaza etmek haberleşme imkânlarının gittikçe geliştiği bir ortamda zorlaştı."

Şerif Mardin

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

  • 7
  • 20
Milli bütün fikri
Milli bütün fikri

"Ebüzziya Tevfîk, XIX. yüzyıl ortalarından bahsederken o zamanki Osmanlıları "edebiyatsız" bir millet olarak tanımlayacaktı. Gerçekten, "kitap" ne kadar "hürriyet" yaratıcısı olmuşsa, "edebiyat"ın da Osmanlı İmparatorluğunda millî bir "bütün" fikrini getirmiş bir toplumsal öge olduğunu görüyoruz."

Şerif Mardin

Kemal Sayar'dan alıntı ve sözler

  • 8
  • 20
Medeniyet
Medeniyet

"Medeniyet" daha çok uyum, mahallî örf ve âdetlerin tıraş edilmesi farklılıkların ortadan kaldırılması olarak görülüyordu. Bir Fransız millî eğitim bakanı, "Şu saatte bütün Fransa'daki ilkokullarda dördüncü sınıfta neler olduğunu biliyorum" dediği zaman, bu ilke ve amacı dile getiriyordu.

Şerif Mardin

Oğuz Atay'ın Günlük eserinden alıntı ve sözler

  • 9
  • 20
İslamcıların fikir odağı
İslamcıların fikir odağı

"İslâmcıların fikirlerinin odak noktası, Osmanlıların Tanzimat'la birlikte kültür benliklerini kaybetmeye başladıklarıydı. Bunun karşısına geçmekte en uygun yol, Tanzimat'ın gizli olarak inkâr ettiği "şeriatin değerleri'ni tekrar Osmanlı toplumuna getirmekti. II. Abdülhamid devrini bu gelişmeler açısından değerlendirmek gerekir."

Şerif Mardin

Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN