Seyahatname'de meyveleriyle ünlü 10 şehir
Kentlerin tanıtımında meyveler her zaman önemli bir yer tutar. Seyyahların çoğu ziyaret ettiği kentlerin sembolü olmuş meyveler hakkında malumat vermeyi ihmal etmez. Marco Polo, İbn Battuta, Aşık Mehmet ve Evliya Çelebi meyvelere özel ilgi gösteren isimlerdir. Bilhassa Evliya Çelebi'nin meyvelere yoğun bir ilgisi vardır ve bu yoğun ilgi sayesinde 17. yüzyıl Osmanlı dünyasının meyvelerine dair geniş bilgiler elde edebiliriz. İşte Seyahatname'de yer alan meyveler ve meyveleriyle ünlü 10 şehir...
Giriş Tarihi: 06.06.2020
16:43
Güncelleme Tarihi: 29.01.2023
11:48
📌 Beypazarı halkı mis gibi kokulu kavunundan zerde yapıp tarçın ve karanfille birlikte tüketirmiş. Evliya Çelebi'den kırk yıl önce Beypazarı'na giden Polonyalı Simeon da bu kavundan övgüyle bahseder ve bu kavunların padişaha hediye gittiğini nakleder.
📌 Çelebi'nin naklettiğine göre Beypazarı'nda kokulu kavunların yanında hediye edilecek kadar ünlü şekerle pişmiş helva gibi tatlı armutlar da yetişirmiş:
"Ve bir güne sebz-gun (yeşil) emrudu olur. Bir müdevver (yuvarlak), dördi beşi bir vukıyye gelir abdar ve hoş-hor emruddur. Asitaneye (İstanbul'a) niçe yüz bin kutu emrud, pembeler (pamuklar) içre hedaye gider. Bir güne sükker-i havla emruddur kim Acem diyarında Tesuy şehrinde ve Ordubar şehrinde Meleçe emrudu lezzetindedir."
📌 Üzümleriyle ünlenmiş yerlerden biri de Bozcaada'ydı. Evliya'nın "Cümle dağları bağlardır" dediği adanın herkesçe bilinen dünyada eşi olmayan misket üzümünü şöyle anlatır:
"Misket üzümü olur kim rub'ı meskunda yokdur. Hatta Kadıasker-i Rum Dahki Efendi bağlarında olan yedi güne mümessek üzümü (olur kim) cebel-i Sincar'da olmaz. Meğer Kuds-i Şerif kurbunda Hazret-i Halilü'r-rahman üzümü ola, amma bu Bozcaada üzümü haliliden abdar ve leziz ve hpş-har ve mümessektir."
📌 Seyyahların "Cihanda mislini görmedik" dedikleri Meram Bağı'na elbette Çelebi de hayran kalır. Bağda 20 çeşit armut, kiraz ve şeftali dışında kayısı da oldukça meşhurdur:
"Kamereddin derler iki güne mışmış alusu (kayısı) olur kim Şam'ın kayısından lezizdir."
📌 Evliya'nın övdüğü bu kayısıyı Katip Çelebi'nin Cihannümasında, İbn Battuta'nın ve Tavernier'nin seyahatnamelerinde de rastlarız.
📌 Battuta, çekirdeği kırılınca içinden lezzetli bir bademin çıktığı, dünyada eşi benzere olmayan kayısıyı ilk kez 1326 yılında gittiği İsfahan'da görür ve tarif eder. Ardından Antalya ve Konya'da tekrar anlatır, hatta kurutulup Mısır'a ihraç edildiğini yazar.
📌 Sapanca, beyaz kirazları ve göl kenarında yetişen kavun ve kapuzlarıyla ünlüdür. Evliya, yörede leziz zerdeler yapılan kavunlardan söz eder.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yemek Kültürü isimli kitaptan derlenmiştir.