Sezai Karakoç Necip Fazıl’la nasıl tanıştı?
İnsanların inancını dile getiremediği, ezanın Türkçe okunduğu bir dönemde İslam'ı savunan Büyük Doğu dergisi hayran olan Sezai Karakoç, İstanbul'a gittiği bir dönemde Necip Fazıl'la tanıştı. O dönem henüz on yedi yaşında olan Karakoç, yaşadığı bu unutulmaz anı 'Hatıralar' yazısında kaleme almıştı. Peki "üstad" olarak seslendiği Necip Fazıl'la tanışması sırasında neler yaşamışlardı?
Giriş Tarihi: 07.11.2019
09:49
Güncelleme Tarihi: 22.01.2020
11:03
Necip Fazıl, dergisinde yayınladığı bir yazısı nedeniyle mahkemede yargılanmıştı. Cezası kesinleşeceği sırada Demokrat Parti iktidara gelmiş ve genel af ilan etmişti.
Karakoç, Necip Fazıl'ın tahliyesini "Hapishane kapısı açıldı. İlk olarak Büyük Doğucu Necip Fazıl Kısakürek'in çıktığı görüldü" şeklinde duyuran gazetelerden öğrendi.
Karakoç, yıllardır mücadelesine uzaktan tanık olduğu Necip Fazıl'la tanışabilmek umuduyla Ankara Caddesi'nde Vilayet'in karşısındaki Büyük Doğu idarehanesine gitti. Heyecanla içeri girip sessizce çalışmakta olan çalışanlara "Selam size" der. Bu, Büyük Doğu camiasında uygulanan bir gelenektir.
İki kişi karşılaşınca biri "selam size" der, öbürü de "size selam" diyerek karşılık verirdi.
Fakat şairin selamına kimse karşılık vermedi üstelik Necip Fazıl da Ankara'daydı. Yine de Sezai Karakoç bu duruma aldırmadan sonraki günlerde de idarehanenin işlerine yardım etti.
SEZAİ KARAKOÇ’UN NECİP FAZIL’LA TANIŞMASI
Birkaç gün sonra pardösülü bir adam hızla içeri girip çalışanlarla heyecanla konuştu. Pardösülü bu adam Necip Fazıl'dı. Karakoç, 28 Nisan 1989 tarihli anısında Kısakürek'le tanışmasını şöyle anlatır:
"Bir gün yine çalışırken pardösülü, koltuğunun altında çanta, üstad hızla içeri girdi. "Ankara'dan size müjdelerim var çocuklar" dedi. Menderes'le görüştüğünü ima etti. Coşkuluydu. Sonra beni gördü. Kendimi tanıttım."
1950 yılının yaz aylarında gerçekleşen bu tanışma esnasında Necip Fazıl Kısakürek kırk altı, Sezai Karakoç on yedi yaşındaydı.
Necip Fazıl, Sezai Karakoç'un birçok üniversiteli gencin katılıp sohbet ettiği Moda'daki evine davet etti. Fakat Karakoç'un Ankara'daki Mülkiye'yi burslu olarak kazanması nedeniyle İstanbul'dan ayrılmak mecburiyetinde kaldı.
Sezai Karakoç, Ankara'ya taşınsa da burada Necip Fazıl'ı sık sık görme fırsatını buldu. Usta şair, Ankara'ya geleceğini önceden o sırada haftalık olarak yayımlanan Büyük Doğu dergisinde duyuruyordu.
Necip Fazıl ve onunla tanışıp sohbetini dinlemek isteyen gençler Ulus'ta bulunan İstanbul Kıraathanesi ya da Havuzlu Kahve gibi mekânlarda bir araya gelirlerdi.
Bu buluşmalarda gençler genellikle konuşmaz, Neci Fazıl'ı dinlerdiler. Buna ilave olarak İstanbul'a dönmek istediğinde onu kalabalık bir grup halinde uğurlarlardı. Öyle ki Ankara Garı'ndaki bu uğurlamalar dikkat çeker, görenler "Acaba kimdir bu uğurlanan? " diye merak ederdi.