Arama

Sezai Karakoç'un kaleminden alıntılar ile Varolma Savaşı

İslami geleneğin en gür seslerinden olan merhum Sezai Karakoç, ömrünü insanımızın şuur kazanması ve öz benliğine dönmesi için bir 'diriliş' mücadelesine adadı. Edebiyatımızın bir dönüm noktasını teşkil eden usta kalem, şiirleri ve yazılarıyla insanlara umut aşılarken çağımızda karşılaştığımız problemlere karşı da çözüm yolları aradı. Yazarın anarşi ve terör olaylarının sebep ve kaynaklarını, bundan nasıl kurtulacağımızı sorgulayan yazılardan oluşan "Varolma Savaşı" kitabı bu eserlerinden biriydi. Sizler için, Varolma Savaşı kitabından alıntıları derledik.

Kaç kere tekrar ettik, gene tekrar edelim. Tekrar, bu milletin ve devletin geçmişinde bulunan yüzlerce yönetim ilkelerine dönmek günü gelmiş geçmektedir. Herkes devleti kendi üstünde bilmelidir. Halk da devlet adamları da bürokratlar da.

Varolma Savaşı, sayfa 46

  • 10
  • 16

Bu savaş sürüp gidecektir. Toplumun, tam tükenip dışa teslim oluşuna ya da kendi diriliş neslini, bütün kötü ve ağır şartlara rağmen yetiştirip öz kadrosu olarak taçlandırıncaya kadar. Ölümüne ya da dirilişe kadar.

Varolma Savaşı, sayfa 50

  • 11
  • 16

O nesil oluşmasın diye, toplum dokusunu gevşetici modalar, akımlar doğrulacak, halk dikkati sürekli olarak, görünüşte albenili fakat içi boş yenilikler çekilecektir.

Ama ta derinlere kaçan halk ruhu, bir yerden her zaman bir filiz fışkırtacaktır. Onu kuruturlarsa başka bir köşeden başka bir filiz boy verecektir.

Varolma Savaşı, sayfa 50

  • 12
  • 16

Toplumu ancak yeni bir nesil, eski ruhu doğrultusunda yenileyip tazeleyebilir. Fakat bu neslin yetişmesi en güç davadır.

Varolma Savaşı, sayfa 49

  • 13
  • 16

Tarihten ve toplum ruhundan kopuk eğitimin bomboş bıraktığı gençlik ruhu, dışa susamış bir gözle bakar oldu. Bunu bilen Avrupalılar, kendi içlerinde tertipledikleri ufak oyunların hemen taklit edileceğini kestirdi. Anarşi ve terör tohumları böylece kolaylıkla saçıldı toplumun içine.

Varolma Savaşı, sayfa 48

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN