Arama

Sezai Karakoç’un medeniyet tasavvurunda ''Peygamber''

Sezai Karakoç, Cumhuriyet döneminde sanat ile fikir dünyasını baş başa götüren önemli isimlerinden birisiydi. Bir sanatkar ve düşünce adamı olarak da tanıdığımız Karakoç için peygamberler, yalnızca Allah'ın insanlara gönderdiği bir yol gösterici değil medeniyetin temelinde duran varlık ışıklarıydı. Peki, eserlerinde Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar pek çok nebi hakkında düşüncelerine yer veren Sezai Karakoç, nasıl bir peygamber tasavvuruna sahipti? Sizler için ikinci vefat yıl dönümünde Sezai Karakoç'un eserlerindeki peygamber imgesinin izini sürdük.

🔹 "İslam Medeniyeti, kendini, ilk insandan itibaren başlamış kabul etmek, peygamberleri en yüce makamda görmek ve o güne kadar, temelde vahiy medeniyetinden geçme nice düşünce ve sanat verimini yeniden gözden geçirip kendi özüyle yoğurmak suretiyle, hakikatin ve tüm insanlığın medeniyeti halinde vazetmemiş midir? Bugün insanlığın bunca kan, ıstırap ve çile içinde bunalmasının ve gittikçe de ufkunun kararmasının temelinde, bu insanlık medeniyetini kabul etmeyen güçlerin anti-ümanizmi yatmıyor mu?"

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç Düşüncesinde 10 Kavram

🔹 "Arı ile bal arasındaki ilgi, vahiy ile peygamber arasındaki ilgiyi açıklar. Bal arıdan ötürü yok, arı bal için vardır. Ve peygamberlerle herhangi bir insan arasındaki fark, bal taşıyan arı ile balsız arı arasındaki farktır."

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç'un hatıraları

🔹 "Peygamber, iletici, anlatıcı, açıklayıcı ve ilk uygulayıcı, müminler topluluğunu oluşturucu ve toplumunu kurucu bir görevlidir."

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç kitapları

🔹 "Peygamber izi, insan alınyazısına alabildiğine ve olabildiğine genişlik ve özgürlük bağışlıyor; buna karşılık, tabiatı sınırını aşmamaya, çizgisinin dışına taşmamaya ayarlıyor."

Sezai Karakoç

Diriliş şairi Sezai Karakoç

🔹 "Bütün peygamberlerin fiziği aşkın kaynaktan gelen vahiyle destekli diriliş hamleleri, Öz Ülke dediğimiz, bugün Müslümanların yurdu olan Ortadoğu çekirdekli ülkede başladı. Oradan başlayarak bütün dünyayı sardı. Ondan sonra dünyada olmuş büyük değişmelerin, gelişme veya devrim, yeniden doğuş ve yeniden oluş (Rönesans ve reform) hareketlerinin peygamberlerin hareketine yaklaşan yanlarıyla iyi, ondan uzaklaştıkça kötü ve zalim olduğu görüldü."

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç'un "Kapalı Çarşı" şiirinde "Onlar"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN