Sezai Karakoç’un medeniyet tasavvurunda ''Peygamber''
Sezai Karakoç, Cumhuriyet döneminde sanat ile fikir dünyasını baş başa götüren önemli isimlerinden birisiydi. Bir sanatkar ve düşünce adamı olarak da tanıdığımız Karakoç için peygamberler, yalnızca Allah'ın insanlara gönderdiği bir yol gösterici değil medeniyetin temelinde duran varlık ışıklarıydı. Peki, eserlerinde Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar pek çok nebi hakkında düşüncelerine yer veren Sezai Karakoç, nasıl bir peygamber tasavvuruna sahipti? Sizler için ikinci vefat yıl dönümünde Sezai Karakoç'un eserlerindeki peygamber imgesinin izini sürdük.
Giriş Tarihi: 16.04.2022
12:28
Güncelleme Tarihi: 16.11.2023
16:59
🔹 "Hz. İbrahim, Nemrut'a karşı çıkarken, Tanrı inancı adına, insan onuru adına, sağlıklı metafiziğimizin yeniden dirilmesi adına hareket ediyordu. Yoksa, henüz ortalarda bile görünmeyen bir kavim, beniisrail kavmi adına değildi ortaya atılışı. Evet, o, bir millet kurucusu, bir millet babasıdır. Ama bu millet, ırk kaynağı önemsiz, insanların meydana getirdiği 'gerçek inançlılar milleti'dir, bugünkü anlamıyla İslam milletidir. Aynı şekilde, Hz. Musa'nın Firavun'un müneccimleriyle yaptığı tartışma ve yarışma, bir ırkçılık tartışma ve yarışması değil, bir metafizik tartışması, bir hakikat tartışmasıdır. İnsandır hedef. Ancak, firavun ve adamları, bu gerçeği kabul etmeyince, o zaman Hz. Musa: 'Madem ki, söylediklerimizi kabul etmiyorsunuz, öyleyse, hiç olmazsa bırakın da ben ve inanan halkım eski yurdumuza gidelim' demiştir."
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç şiirinde ölüm
🔹 "Korkutmak, sakındırmaktır, korumaktır. Muştulamak da, hep iyi bir ufka çekmek, ilerletmektir. Bir anlamda, korku ve muştu, yalnız İslam'da bir sistem dengesine kavuşur. Peygamberler, hem korkuttular, hem muştuladılar. Hz. İsa, yalnız muştuladıysa, neden onu öldürmeğe teşebbüs etmişlerdi? Hz. Musa yalnız korkutsaydı, İsrail nasıl olur da peşine takılır ve çöllere giderdi? Onlar insanlara hem korkulacak olanı, hem umutlanılacak olanı açık ve seçik gösterdiler. Bunun için onlara hem korkutucu, hem kurtarıcı denir."
Sezai Karakoç
Türk şiirinin güçlü sesi Sezai Karakoç
🔹 "Peygamberler, Allah'ın, bir anda tüm sebepler dünyasını adeta aradan çıkarıp ruhlarından yaktığı mutlaklık ışığıyla aydınlanmış görevliler olarak yolumuza ışık tutmuşlardır. Hakikat sistemini insanlıkta gerçekleştirme savaşını vermişler, hakikat medeniyetini, gittikçe büyüyen bir ay gibi ufkumuzda salındırmışlardır."
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç'un şiirlerinde yaşadığı toplumun zarif anlatımları
🔹 "Son yüzyıllarda ise artık bu gülünç propagandaların ters tepki yapacağı düşünülerek misyoner papazlara sözde ilim kılığında birçok eserler yazdırdılar. İslam tarihini teferruatlıca inceleyip belgelere dayanmak istediler iddialarında. Oysa olayları saptırdılar, tahrif ettiler. Peygamberimizin hayatı apaçık ortada ve tertemizdi. Bir şey saklanmamıştı ki meydana çıkarsınlar. Şimdi de ümitleri, İslam'dan kopmuş kişilerin hezeyanlarında olduğu anlaşılıyor."
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç'un kaleminden en kapsamlı üçleme
🔹 "Günleri bıraktınız takvimle uğraştınız Suyu özlediniz de aramadınız Harût ve Marût'u dilsiz eden Saçlarından peygambere büyü ören Uykuyla ilgili su ve kuyu bilgilerini Taşları deler deler de su gelir Işıklı bir engerek gibi Vecde gelmiş bir devenin Bol arılı sesi gibi döner döner de Bir Tanrı mahkûmunu arar Suyu arayan adam değil Suyun aradığı adam ol sen de sen Doğu olursan güneş sana gelecektir sen kuşluk olursan kuş sende ötecektir Sen kuyuda oturacak bir ders taşı bulursan Bir kabri dışında oyan yontan değil İçinden insan biçiminde kışkırtan olacaksın"
Sezai Karakoç
Cemal Süreya ve bilinmezliklerinde tanımladığı Sezai Karakoç