Sezai Karakoç'un mutlaka okunması gereken kitapları
Sezai Karakoç, bir savaş var diyor ve bu savaş sürüp gidecektir. Ölüme ya da dirilişe kadar...Ve bu savaşta toplum, kendi diriliş neslini, bütün kötü ve ağır şartlara rağmen yetiştirmesi öğüdünde bulunuyor. "Kendimin bir diriliş eri olduğuma inanıyorum. Bir Diriliş Cephesi bulunduğuna ve kendimin de o cephede bir savaş adamı olduğuma, olmam gerektiğine inanıyorum." diyen usta kalemin okunması gereken kitaplarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 24.02.2019
09:33
Güncelleme Tarihi: 24.02.2019
09:58
ÇIKIŞ YOLU-MEDENİYETİMİZİN DİRİLİŞİ
Bu kitap, dört konferanstan oluşmaktadır. 1990'da kurulup 1997'de kapatılan, genel başkanlığını yazarın yaptığı Diriliş Partisi dönemi konuşmalarından olup, ilki Pendik'te 16 Mayıs 1991'de Belediye Kültürevi'nde "Diriliş Çağı" adıyla; ikincisi, Eskişehirde 3 Ekim 1993' de Ticaret Odası Konferans Salonunda "Dünya Görüşümüz Diriliş" adıyla; üçüncüsü Adapazarı' nda 3 Aralık 1993'de Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda "Medeniyetimizin Dirilişi" adıyla; dördüncüsü, Eskişehir'de 5 Haziran 1994'de Ticaret Odası Konferans Salonu'nda "Kaybolan Hakikat" adıyla parti teşkilatlarının düzenlemesiyle verilmiştir. Konuşmalar, çok zaruri ufak düzeltmeler dışında olduğu gibi alınmıştır. Ancak, bugün gerekli görülen ekler, dipnotunda gösterilmiştir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Sezai Karakoç'un nüfus kaydında doğum günü 22 Ocak olarak görülmekle beraber, gerçek doğum gününün Mayıs içinde olduğu belirtilir. Çocukluğu Ergani, Maden ve Dicle ilçelerinde geçen ve 1938 yılında Ergani'de 3 ay ilkokul öncesi ihtiyat sınıfına devam eden Sezai Karakoç, ilkokulu 1944'de Ergani'de bitirdi. Daha sonra Maraş Orta Okuluna parasız yatılı olarak kayıt oldu. 1947'de burayı bitirerek Gaziantep'te yine parasız yatılı lise öğrenimine başladı. Gaziantep Lisesi'nden 1950'de mezun edildi. Felsefe okumak istediği için İstanbul'a gitti. Babasının isteği İlahiyat Fakültesiydi. Kendi parasıyla okuyamayacağını anlayınca, o zaman parasız yatılı kısmı bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi sınavına girdi. Sınav sonuçlarını beklerken de Felsefe bölümüne kayıt yaptırır; şayet sınavı kazanmazsa felsefe tahsili yapacaktır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümüne atandı. Daha sonra Maliye müfettişliği sınavına girer ve kazanarak ve 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başlar. 1959 yılında İstanbul'da Gelirler Kontrolörüdür. Bir ara Ankara'ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesinde görevlendirilirse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul'daki görevine döner. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezer ve birçok il, ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı bulur. 1960 - 1961 yıllarında yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra İstanbul'daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1965'ten 1973'e kadar birçok kez istifa etti. 1973'ten bu yana da hiçbir resmi görev almadı. İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş Dergisi'ni kurdu.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
EDEBİYAT YAZILARI-EĞİK EHRAMLAR
Karakoç kültüre, sanata, edebiyata dair görüşlerini pek çok yerde, farklı biçimlerde dile getirir. O, bu konuları piyeslerinden röportaja, hikâyelerinden monografilerine dek anlatmayı bilen bir sanatkârdır. "Edebiyat Yazıları"nın özelliği ise Karakoç'un söz konusu görüşlerini, diğer eserlerinde olmadığı kadar belirgin, okuyucuyu yoruma sevk etmeden, doğrudan vermiş olmasıdır. Bu kitaplarda yazar açık, net bir dille konuşur. Sanattan maksadın ne olduğu, sanatkârın kim olduğu ve onları besleyen düşünce dünyası gibi meselelerle bilhassa şiirde odaklanan fikirler, tabiri caizse, Karakoç'un "Diriliş" manifestosunun nasıl teşekkül ettiğine ışık tutar.
Bu kitabı oluşturan yazılar, 24 Ekim 1988-15 Ekim 1990 tarihleri arasında, Haftalık Diriliş Dergisi'nde yayınlanmıştır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Bu kitap, Diriliş Pazartesi-Perşembe Günlüğü'nde 1976'da yayınlanan Çeşmeler, 1976-1977'de yayınlanan Ayinler adlı şiirlerden oluşmuştur. Ayrıca kitaba, 1957 yılında Pazar Postası'nda yayınlanan Sabun Yası ve Telefon Farkı şiirleri de alınmıştır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
ÇIKIŞ YOLU - ÜLKEMİZİN GELECEĞİ
"Biz neyiz? Biz sadece bir ırktan ibaret değiliz. Biz bir medeniyetin milletiyiz. Bu medeniyet, İslam medeniyetidir."
"İlk şiirlerinden beri metafizik bir dikkat geliştirmiş olan Sezai Karakoç, 1960'larda bu dikkati, İslamî bir duyuşla derinleştirip "Diriliş" söylemiyle sistemleştirir. Kendi şiirinin ustası olma sürecinde geldiği nokta, Karakoç'un edebiyat kanonu tarafından dışlanmasına yol açar. Öyle ki bu dışlama, sadece 1960'lar ve sonrasıyla da sınırlı kalmaz. Karakoç, modern Türk şiirinin en önemli hamlelerinden biri olarak kabul edilen İkinci Yeni Şiiri'nden de dışlanmak, çıkarılmak istenir. Bu tutuma karşı o da edebiyat kanonunu dışlar. Sezai Karakoç, çıktığı yer ile geldiği yer arasında bir kavis oluşturmuş ve Diriliş düşüncesiyle bu kavisi bir daire olarak tamamlamıştır. Bu dairede, Türkçe ile nefes alan bir kültürün yaşadığı rahatlıkla söylenebilir"
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...