Arama

Şiirimizde elif imgesi

Osmanlı'nın zirve döneminin edebiyata yansıması olan divan edebiyatı her yönden kuvvetli, estetik kaygının en yüksek seviyede olduğu bir edebi anlayışı temsil eder. Harflerin, imgelerin birer manaya geldiği şiirde, öne çıkan kavramlardan biri de elif harfidir. Vahdet, güzellik, kuşatıcılık gibi manalarda kullanılan elif, en nihayetinde hakikati ve güzelliği temsil eder.

  • 3
  • 10
Allah (CC)
Allah CC

Diledi kim yaza hatt-ı muhtelif
Nakş kıldı evvel Ahmed'den elif

Usûlî

Günümüz Türkçesiyle

"Elif farklı yazmak istedi
İlk olarak Ahmed ismini yazdı"

Usulî kimdir?

Vardar Yenicesinin yetiştirdiği ünlü isimlerden olan Usûlî, 16. yüzyıl divan şairlerindendir. Usûlî bilhassa Nesîmî'den etkilenir. İlahi ve öğüt içerikli şiirler kaleme aldığından dolayı zamanın Nesîmî'si olarak anılır.

◼ Usûlî öğüt nitelikli şiirler kaleme alan bir şairdir. Bu beyitte de bu özelliğini gösterir. Kaleme yapılan vurgu aslında Kalem Suresi'ne ve Allah Teala'ya bir göndermedir. Şair burada en önemli olan varlığın Hak Teala olduğuna dikkat çeker. Elif ise yazı denilince akla gelen ilk imge olarak şiirde öne çıkar.

Divan edebiyatının harflerle kurulan kelime oyunları

  • 4
  • 10
Vahdet
Vahdet

Dört kitâbun ma'nîsi tamamdur bir elifde
Bâ didürmen siz bana bâ diyicek azaram

Yunus Emre

Günümüz Türkçesiyle

"Dört kitabın manası elifte bulunur
Bana 'ba' dedirmeyin 'ba' deyince saparım"

Yunus Emre kimdir?

Şiir ve deyişleri ile Anadolu edebiyatının önde gelen ismi olan Yunus Emre, Türkçe'nin büyük bilginlerinden biri olarak kabul edilir. Yunus Emre'nin yazdığı şiirler bugün hala dillerde, gönüllerde yaşar.

◼ Yunus Emre büyük bir derviştir. Ona göre Allah Teala dört kitabın manasını elif harfi içine gizlemiştir. Be harfine bu sebepten geçmek istemeyen şair, vahdet vurgusunu öne çıkararak Allah Teala'nın varlığına, büyüklüğüne dikkat çeker. Yunus Emre şiirlerini Allah aşkı ile yazdığı için milletimiz tarafından bu denli sahiplenilir.

Divan edebiyatında aşina olmadığınız terimler

  • 5
  • 10
Adem (AS)
Adem AS

İki elif iki nûnun bir sînin ma'nîsi olan
Sırr iline sultân olur ölmezden ön ölen bilür

Ümmi Sinan

Günümüz Türkçesiyle

"İki elif, iki nun ve iki sinin manasını bilen
ölmeden önce ölür ve sır ülkesine sultan olur"

Ümmi Sinan kimdir?

17. yüzyılda yaşayan divan edebiyatı şairi. Divana sahip olan şair, aynı zamanda Halvetiliğin Sinaniye kolunun piridir. Şiirleri tasavvufi imgelerle dolu olan Sinan'ın şiirleri bestelenerek halk arasında varlığını sürdürür.

◼ Âdem ismi aynı zamanda ideal insan manasına gelir. Ümmi Sinan da buradan hareketle elif harfini idealize eder ve bir mana içerisine saklar. İki elif, iki nun ve iki sin harfi ile kastedilen insan kelimesidir. Beyitin ikinci bölümünde ise sır ifşa olur. İdeal insan olmanın sırrının ölmeden önce ölmek olduğuna vurgu yapılır.

"Ezelde canlara sunulan merhaba": Bezm-i Elest

  • 6
  • 10
Doğruluk
Doğruluk

Gönlümün levhinde okurdum elif kaddin revân
Ben dahi bir dogrı harf ögrenmedim üstâddan

Ahmed Paşa

Günümüz Türkçesiyle

"Akan elif boyunu su gibi okurdum
Ben üstadımdan başka doğru bir harf öğrenmedim"

Ahmed Paşa kimdir?

1496'da vefat eden şair ve devlet adamı. Hayatını Bursa'da geçirdiği için Bursalı olarak da bilinen Ahmed Paşa; müderrislik, kazaskerlik ve musahiplik yapan önemli bir simadır.

Doğruluk insanın sahip olmasdı gereken en önemli erdemlerdendir. Elif aynı zamanda doğru olmayı, dik duruşu ve eğilmemeyi temsil eder. Ahmed Paşa beyitinde elif öğrenmenin doğrulukla arasındaki ilişkiyi gözler önüne serer. Sadece elif harfini öğrenmek dahi onun için doğruluk namına kafidir.

Sosyal hayatın divan şiirine yansıdığı beyitler

  • 7
  • 10
Aşık
Aşık

Cehd it kim kalmaya senden nişân
Bir elif' kala vücûdunda hemân

Sinan Paşa

Günümüz Türkçesiyle

"Çabalarsan senden bir iz kalmaz
Benliğinde sadece bir elif kalmalı"

Sinan Paşa kimdir?

1486 yılında vefat eden şair ve devlet adamı. Babası İstanbul'un ilk kadısı Hızır Bey olan Sinan Paşa, divan edebiyatında müstesna bir yere sahip şairlerdendir.

◼ Aşk gösterilen çaba, doğruluk ve sadakat ile doğru orantılıdır. Aşk, aşıklık iddiası taşıyan kişinin her şeyinden vazgeçmesi, arınması, temizlenmesini hedefler. Sinan Paşa'nın sözünü ettiği benliğinden elif kalması ise her şeyin başlangıcı olan elif dışında tüm varlıklardan sıyrılmayı dile getirir.

Eski edebiyat gerçekten "eski" midir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN