Arama

Suç ve Ceza'dan insana dair alıntılar

Suç ve Ceza, Rus ve Dünya Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından olan Dostoyevski'nin en ünlü eserlerinden biridir. Sürükleyiciliği ve insan psikolojisine dair tespitleriyle okur tarafından oldukça sevilen bu kitap, on yıllardır en çok okunan romanlardan olma özelliğini sürdürür. Sizin için Suç ve Ceza'dan insana dair alıntılar yaptık.

"Gideceği yere varmak için fazla yürümesi gerekmiyordu. Hatta evinden kaç adım tuttuğunu bile saymıştı; tam yedi yüz otuz adım. Hayallerine gömülüp yürüdüğü bir gün saymıştı adımlarını."

(s.4)

"Bazen hayatta öyle karşılaşmalar olur ki, hem de hiç tanımadığımız insanlarla, bir tek sözcük bile konuşmadan, birdenbire, tek bir bakışla ilgilenmeye başlayıveririz."

(s.11)

"Her insanın çalabileceği hiç değilse bir kapı olmalıdır. İnsanın ne yapıp edip başvuracak bir yerinin bulunması gereken zamanlar oluyor."

(s.15)

Dostoyevski idamdan nasıl kurtuldu?

"Böyle baş sallamalarla utanmam ben! Hele de herkes her şeyi biliyorsa ve ortada hiçbir giz kalmamışsa… Ben her şeye hor görerek değil hoş görerek bakmayı öğrendim artık. Varsın öyle olsun! Ne yapalım! İşte İnsan!"

(s.16)

"Dinsizlik modasının senin ruhunda da yer etmiş olmasından korkuyorum. Eğer böyleyse senin için de ben dua ederim. Çocukluğunda baban da daha sağken, nasıl dizlerime oturup dualar mırıldandığını ve o zamanlar nasıl mutlu olduğumuzu unutma canım."

(s.48)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN