Arama

Tanpınar'ın mezun ettiği dereceli şair

Bedri Tezgit, İzzet Geyve, Küçük Muharrir takma isimleriyle edebiyatımızda yerini alan ünlü şair… Şairliğinin yanında başarılı bir öğrencilikten öğretmenliğe uzanan bir yol… Behçet Necatigil, daha ortaokul sıralarında edebiyatla tanışmıştı. Zeki Ömer Defne'nin talebesiyken, onun teşvikiyle yüksek tahsilini edebiyat üzerine yaptı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Necatigil'in üniversite yıllarındaki başarı belgelerini gün yüzüne çıkardı. Necatigil, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından mezun edilmişti. Devamsızlık karnesinde Fuat Köprülü'nün imzası bulunuyor. İşte, Behçet Necatigil'in üniversite başarıları…

  • 4
  • 13
DERGİLERİNİ ARKADAŞLARI VE AKRABALARI OKUDU
DERGİLERİNİ ARKADAŞLARI VE AKRABALARI OKUDU

Behçet Necatigil, 17 Ekim 1927'den itibaren eskilerin eser-i cedid dedikleri kâğıtları 'El-Marifet' matbaası adını verdiği hususi matbaasında (yani kendi el yazısıyla) doldurarak hazırladığı Küçük Muharrir adındaki bu dergiyi, 14. sayısıyla birlikte birinci cildini kapamış ve iki yıllık bir tatilden sonra 20 Haziran 1932'den itibaren ikinci cildine başlayarak 12 sayı daha çıkarmıştı. Bugüne kadar saklanmış olan bu dergilerin okuyucuları arkadaşları ve akrabalarıydı.

  • 5
  • 13
İLK ŞİİRİ VARLIK DERGİSİNDE YAYINLANDI
İLK ŞİİRİ VARLIK DERGİSİNDE YAYINLANDI

İlk şiiri, lise öğrencisi olduğu yıllarda Varlık dergisinde çıkan ve o tarihten ölümüne kadar hep şiirin eve edebiyatın içinde olan Necatigil, şiirlerinde evler, aile, çevre aşklar, sıkıntılar, hastalıklar, yalnızlıklar ve ölüm onun kendine has anlatımıyla satırlara dökülmüştü.

  • 6
  • 13
KÜÇÜK MUHARRİR
KÜÇÜK MUHARRİR

Aynı yıllarda, Akşam gazetesinin haftalık Çocuk Dünyası sayfasına "Küçük Muharrir" imzasıyla şiirler, fıkralar, hikâyecikler yazdı. 1931-1933 yılları arasında sürdürdüğü bu çalışmalarının karşılığında, yıllar sonra bir röportajda dediğine göre, dergi yönetiminden telif ücreti de aldığı gibi, telif ücreti yerine çikolata ve bonbon da almıştı.

  • 7
  • 13
EDEBİYAT FAKÜLTESİNE İLK ADIM
EDEBİYAT FAKÜLTESİNE İLK ADIM

Başarılı lise yıllarından sonra Yüksek Öğretmen Okulu'na girdi ve okulun kontenjanından Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı bölümüne devam etti.

  • 8
  • 13
EDEBİYATIN YANINDA FARS FİLOLOJİSİNİ DE OKUDU
EDEBİYATIN YANINDA FARS FİLOLOJİSİNİ DE OKUDU

Necatigil, Türk Dili ve Edebiyatı okurken aynı zamanda Fars Filolojisine de devam etmiş ve bu bölümü de başarıyla bitirmişti. Hocaları arasında Fars filolojisinin kurucusu Helmut Ritter ve Şerefeddin Yaltkaya gibi önemli isimler vardı. Necatigil'in Sadık Hidayet ve Kör Baykuş ilgisi, bu bölümle alakalı görünüyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN